Máma jako módní stylistka

Snažím se nebýt „kovářova kobyla“. Navíc jako matka šestileté Johanky a čtyřletého Mikuláše vím, že oblékání dětí často provází celá řada nepříjemností. Zde je pár osobních postřehů.
Máma jako módní stylistka

Moje děti jsou už trochu starší, ale stále více mi dochází, že to s jejich oblékáním nebude lehké nikdy. Kde se stala chyba? V jednom z internetových článků mne kdysi zaujala teorie, jak z dítěte nevychovat fintila. Stačí prý, když dítěti od batolecího věku nevnucujeme pocit, že mu to musí za každou cenu slušet. Z načančaných miminek a chlapečků prý totiž již nic jiného nevyroste.

Princezna nebo šmudla?
Otázkou je, zda je to špatně, nebo dobře. A také, jestli výchova opravdu určí, zda bude dítě model, který má na sobě, řešit málo nebo příliš. Na základě mých zkušeností s tím výchova až tak nesouvisí. Žijeme totiž v době, kdy móda a trendy ovlivňují náš život, ať chceme nebo ne, a před některými vlivy prostě neutečeme. Děti třeba milují Spidermany a růžové princezny. Někdy ani nevědí, kdo to vlastně je, a vám jejich vkus přijde příšerně kýčovitý. Ale jakmile začnou chodit do školky, „nákaza“ se bude šířit o to víc.

Příklad za všechny
Jedna moje kamarádka je vyloženě sportovní typ a móda ji naprosto nezajímá. Když viděla naši Johanku, jak si hrdě vykračuje v třpytivých střevíčkách, neubránila se poznámky: „Tak tohle moje dítě nikdy nosit nebude!“ Dcerku oblékala do věcí po starším bratrovi. Dlouho to nevydrželo. Už ve dvou letech měla holčička v oblékání jasno! A na scénku, kdy zahlédla na jedné z designerských výstav střevíčky přímo od extravagantní návrhářky Vivienne Westwood, nikdy nezapomenu. Vydržela křičet dvě patra, že je musí mít. Děti prostě mají svůj vlastní vkus a hlavně svoji hlavu.

Zkuste se proto raději přizpůsobit, jinak budete mít skříň plnou věcí, které si dítě nikdy nevezme. Držte se kritéria: snadno pratelné a drahé úměrně rodinné kase. Abyste, když dítě svršek někde zapomene (což se stává často), nedostali infarkt!

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články