Máma a táta v jednom aneb Sama na děti

Hrozně jste se těšili na miminko a pak přišla rána. Muž, se kterým jste plánovala rodinu do konce života vás opustil. Ocitla jste se sama v jedné z nejtěžších životních situací. Myslíte si, že to nedokážete, ale zároveň víte, že to musíte zvládnout už kvůli tomu drobečkovi. Snadné to nebude, tak jak si udržet psychické a fyzické síly? Betynka se vám bude snažit poradit…
Máma a táta v jednom aneb Sama na děti
„S manželem jsme plánovali rodinu a chtěli jsme mít děti rychle po sobě, aby k sobě měli blízko a nevyrůstali jako dva jedináčci. Dceři bylo půl roku, když jsme se začali pokoušet o druhé dítě. Za pár týdnů jsem celá šťastná manželovi ukazovala ultrazvuk, že už zase čekáme. A jen pár dní na to nás manžel opustil. Když jsem byla s tehdy devítiměsíční dcerou na procházce, sbalil si všechny věci a jen mi zavolal, že odchází. Myslela jsem, že je to žert, ale nebyl, skutečně nás opustil. Byla jsem těhotná, doma ani ne s ročním dítětem, bez peněz, unavená a zlomená. Musela jsem ale zburcovat všechny vnitřní síly, jak to zvládnout. A taky si začít říkat o pomoc a neodmítat tu nabízenou. Už je to skoro pět let a pořád je to těžké. Hlavně ta odpovědnost, že je všechno opravdu na vás. Někdy mi docházejí fyzické síly, jsem hrozně unavená z toho kolotoče práce, vydělávání peněz a starání s . Někdy nemám už na své děti „nervy“ a cítím se psychicky zle. Ale pak se to zase zlepší. Prostě vím, že musím…“ svěřila se nám otevřeně čtenářka Simona, která už skoro pět let vychovává své děti sama.

Je to boj
Neustálý tlak, pocit, že něco musíte, že není nikdo, kdo by vás zastal. To jsou emoce, se kterými se potýká velká řada maminek, které své děti vychovávají samy. A čím menší děti jsou, tím mnohdy je situace těžší. „Vychovat své dítě není nic jednoduchého ani pro úplné rodiny, natož pro osamělou matku, která nemá přímou oporu – tedy partnera,“ říká psycholožka Zdeňka Kulichová a pokračuje: „Situace jsou o to těžší v momentech, kdy se dostaví existencionální potíže, strach z nevládnutí situace znásobené třeba stresem z nevyspání. Spouštěcím motorem hysterického záchvatu – ovšem zcela pochopitelného – pak může být zdánlivá maličkost jako je připálený oběd nebo třeba pokapaný ubrus. Scéna je na světě. Maminka se hroutí a dítě vypjatou reakci své matky nechápe.“ Takže co dělat, aby se osamělá maminka do této situace nedostala nebo alespoň co nejméně často?

Nejste superman
Nesnažte se tedy být dokonalá, nemusíte a ani nemůžete stihnout všechno. Tak se s tím smiřte. Uspala jste děťátko a jste unavená? Takže žádné výčitky svědomí kvůli neumytému nádobí a jděte si lehnout. Jestli chcete noc „pouklízet“, tak zítra budete zcela bez energie, nervózní a smutná. A to není potřeba. Na prvním místě jsou potřeby vašeho dítěte, vaše a pak teprve vyžehlené prádlo. To počká.

Život není seriál
Zapomeňte na dokonalé domácnosti z televizních seriálů, to není realita. A zapomeňte i na ideály, kdy jste ještě měli být tří…čtyři. Akceptujte realitu, jaká je. Nemusíte být za každých okolností dobře naladěná a pozitivní. Máte právo na své pocity, i když nejsou zrovna veselé. Určitě milujete své dítě i ve chvílích, kdy vám je ouvej. Tak se za to netrestejte špatným svědomím. To jen prohlubuje bezmoc a startuje deprese.

Netrapte se okolím
A už vůbec ne tím, které váma ni nepomáhá. Nepřemýšlejte o tom, co si o vás myslí, jak o vás jako o samoživitelce smýšlejí. A už vlbec neposlouchejte „dobře mířené“ rady jak byste měla vychovávat své dítě. Vychováváte ho sama, tak si dopřejte ten luxus, že můžete jen po svém…
 
Klepněte pro větší obrázek 

Stanovte si priority
Každý den si sedněte a sepište si takový seznam úkolů. Na prvním místě by mělo být vaše dítě, pak vy a společné radost. A pak nutné práce. Ty nejnepříjemnější se snažte udělat nejdříve, ať jsou rychle za vámi a denní program je pak jen příjemný. Přihlížejte při sepisování úkolů ke svému osobnímu dennímu rytmu. Pokud ráno potřebujete čas, než se dostanete do tempa, neplánujte si na tuto dobu nic, co by vás příliš zatěžovalo. Pokuste se vysledovat, v kterou denní dobu máte nejvíc energie, a zahrňte to do plánování. I méně oblíbené domácí vám tak půjdou líp od ruky.

Nestresujte se povinnosti
Právě jste něco dodělala a už myslíte na to, co ještě musíte? Nemusíte. Změňte malinko své myšlení, záplava „musím“ vás jen zbytečně stresuje. Takže kromě návštěv doktora, mazlení se, péče a učení s vaším děťátkem a vlastního odpočinku, nemusíte nic. Tedy do té doby, než na to budete mít sílu. A večer před spaním si špatné myšlenky na to, „co jste zase nestihla,“ zakažte vůbec. Myslete naopak jen na ty hezké věci uplynulého dne.

Říkejte si o pomoc
Není to ostuda, druzí vám rádi pomohou, ale třeba jen neví, jak se vám nabídnout. Tak poproste. Kočárek vám může povozit kamarádka, těžký nákup přivézt dobrý přítel, občas volný víkend si dopřejte díky babičkám a dědečkům. Ale když volno, tak volno. Pěkně vypněte a ne že budete dohánět resty!

Udělejte si radost
Nebojte se, nebudeme vám udílet dobré rady tipy „zajeďte si na víkend do Vídně“ nebo si kupte pěkné prádlo, když asi jako většina osamělých maminek asi bojujete s každou korunou. Ale jsou radosti, které tak moc nestojí. Třeba tabulka čokolády, plná vana, poslech oblíbeného cédéčka nebo procházka po parku ovšem bez kočárku. Zkuste to, urovnáte si myšlenky a někdy stačí i dvacet minut času na malou radost, kterou si ale vy zasloužíte.

Neuzavírejte se před ostatními
To je většinou největší chybou, kterou může osamělá maminka udělat, že se uzavře před světem, aby snad neobtěžovala okolí nebo jen ze smutku. Nezříkejte se svých kamarádů. Volejte si, navštěvujte se, povídejte si. Promluvit si o svých pocitech nebo slyšet toho druhého, jaké má trápení nebo naopak radost, pomáhá!

Navštivte odborníka
Až budete mít pocit, že jsou vaše stavy smutku, únavy či dokonce rezignace dlouhé, určitě zajděte za odborníkem. Je lepší zvládnout tíživou situaci s pomocí psychologa než se zhroutit. Z toho byste neměla prospěch vy ani miminko. Tak hlavu vzhůru a až to nepůjde, vytočte třeba krizovou linku nebo zajděte do psychologické poradny.

Text: Eliška Zikmundová
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články