Malí pomocníci s velkou silou

Víte, že i kojení si můžete usnadnit a zpříjenit? Pomohou vám nejrůznější pomůcky a osvědčené tipy i recepty, které maminkách pomohou, ušetří námahu, čas i nervy.
Malí pomocníci s velkou silou
Pro dostatek mateřského mléka
Maminky, zejména v šestinedělí, trápí občasné laktační krize, kdy se dočasně tvoří méně mléka. Není třeba panikařit, kromě klidu může při obtížích pomoci i mocná příroda respektive některé bylinky. Tvorbu mléka podporuje bazalka, která navíc účinně zvyšuje psychickou pohodu. Takže ji přidávejte do jídla, jak jen to jde. Pokud ovšem nesnášíte její výrazné aroma, nezoufejte „maminkovských“ bylinek je víc. Vyzkoušejte třeba čaj z jeřabiny sypané nebo si připravte speciální laktační směs:
 
Čaj na kojení
3-4 lístky mladé kopřivy (nebo špetka sušené), špetka anýzu, špetku kmínu a špetku fenyklu zalijte 200 ml vroucí vody a nechte 5-10 minut louhovat. Doporučuje se pít alespoň dva šálky denně.
 
Pokud si teď říkáte, že máte právě tak čas si ještě při všem tom shonu vařit složité odvary, není třeba se trápit. Stačí zajít do lékárny, drogerie nebo prodejny zdravé výživy a koupit již namíchaný čaj pro kojící matky. Ten má ve své nabídce řada firem, stačí si jen vybrat ten svůj, vložit sáček do šálku s horkou vodou a nechat vylouhovat. To už je snažší finta na dobré mléko, ne?!
 
…co ještě pomáhá
Kromě bylinkových odvarů podporuje tvorbu mléka i trnková šťáva. Nebo si zkuste připravit domácí mandlové mléko, což je směs rozmixovaných mandlí s vodou a sladidlem (nejlépe medem). Mandle obsahují řadu vitamínů a minerálu, které vás příjemně zbaví stresů, obohatí mateřské mléko a povzbudí i miminko.
 
Naše babičky věřily, že tvorbu mléka podporuje i tmavé pivo, zvlášť když do něj zašleháte žloutek nebo med. Ani dnešní lékaři nic nenamítají, pokud ovšem pijete pivo nealkoholické a maximálně dvě skleničky denně.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Když je mléka moc…
A tvoří se hlavně v době, kdy je miminko najedené, nezbývá než odsávat a odsávat. Kromě vlastních rukou vám mohou pomoci i speciální odsávačky .Ty se vyrábějí buď v mechanické nebo elektrické verzi. Oba typy jsou vysoce komfortní, mají své výhody a zaleží jen na vás, jaký si vyberete. U „manuálních“ typů si tlak i rychlost odsávání mléka určujete samy. Ty elektrické jsou zase rychlejší a mléko odsají v podstatě do poslední kapičky. Mají také různé masážní nástavce, které chrání a jemně rozmasírují ňadro.Odsávačky mateřského mléka má ve své nabídce celá řada firem, můžete je koupit ve zdravotnických potřebách nebo objednat po internetu.
 
Kam s ním?
Odstříkané mléko by bylo škoda vylít, lze jej uskladnit v ledničce nebo dokonce zamrazit. K tomuto účelu slouží nejrůznější sady speciálních sterilizačních nádob nebo sáčků. Některé lze přímo napojit na odsávačky. Takže žádné přelévání, nádoby či sáčky stačí jen zbavit vzduch díky speciálnímu uzávěru a šup s nimi do chladničky. Máte-li doma věčně hladového „papáčka“, jako když najdete…
 
Něco pro maminku…
Kromě klasických vložek do podprsenek a chráničů na bradavku, které zabrání samovolnému odtékání mléka, oceníte jistě i gelové polštářky. Používají se pro chladivý nebo hřejivý obklad prsou. Stačí je na pár minut vložit do teplé vody, mikrovlnné trouby nebo na mrazák a přiložit k namáhaným ňadrům. Přinesou úlevu v několika minutách. Díky textilnímu návleku je můžete pohodlně nosit i delší dobu, aniž by utrpělo oblečení.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články