Maminka.czNovorozenec

Malí nedočkavci. Co vás čeká, když se narodí předčasně

Markéta Novák Matějková 9.  10.  2016
Myslíte si, že předčasný porod hrozí jen maminkám s tzv. rizikovým těhotenstvím? To jste na omylu. Někdy se totiž stane, že miminko ohlásí svůj příchod na svět i několik týdnů před plánovaným termínem u do té doby bezproblémového těhotenství. Víte, co vás v takové situaci čeká?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Málokterá maminka si studuje v těhotenství péči o nedonošené miminko, protože nepředpokládá, že by svůj podklad v bříšku nedonosila až ke stanovenému termínu. Samozřejmě, že jsou situace, například u vícečetných těhotenství, u kterých se dá předpokládat, že porod proběhne ještě před termínem.  To však ještě neznamená, že to bude s tak velkým předstihem, že by byla nutnost se na to nějak speciálně připravit.

Navíc na předčasný porod se psychicky připravit ani nedá. O to větší je to potom „překvapení“ pro ty maminky, které porodí předčasně bez jakýchkoliv dřívějších náznaků. Ať tak či onak, předčasný porod je náročný pro celou rodinu a zejména pro maminku, která trne strachy o své čerstvě narozené miminko.

Klokánkování - zázračná metoda pro nedonošené děti?

Asi budu rodit…

S předčasným porodem mám vlastní zkušenost. Zatímco první syn si dával na čas a jeho porod mi museli vyvolávat týden po termínu, druhý chlapeček zase spěchal a narodil se o šest týdnů dříve před termínem. Přitom tři dny před samotným porodem mi můj gynekolog na běžné prohlídce sdělil, že k porodu to rozhodně nevypadá a vše vypadá dobře. O pár dnů později jsem už ležela na porodním sále s odtokem plodové vody.

Hranice pro přežití

Od roku 1994 byla u nás legislativně snížena hranice životaschopnosti miminka na porodní hmotnost 500 g nebo 24. týden těhotenství. Zcela bez šance ovšem nejsou ani děti menší nebo dříve narozené.

Vzhledem k Adámkově nízké porodní váze byl porod naprosto ukázkový a rychlý. Manžel se jen rozplýval, jaká to byla paráda a že tedy můžeme do třetice zkusit ještě tu holčičku (mimochodem do třetice se narodil opět syn a tentokrát na den přesně v termínu). Euforii z rychlého porodu brzy vystřídaly obavy, když mi mého chlapečka kvapem odnesli na Jednotku intenzivní a resuscitační péče (JIRP). Nad mým dotazem, zda si mohu chlapečka alespoň přiložit k prsu, se jen usmáli, že si budu muset ještě počkat. To mi také poprvé došlo, že ne vše půjde tak hladce jako samotný průběh porodu.

Není nedonošenec jako nedonošenec

Když jsem o pár hodin později mohla svého čerstvě narozeného chlapečka poprvé navštívit na JIRP, byla jsem plná emocí a obav o jeho zdraví. I když vím, že česká neonatologie je na velmi vysoké úrovni a navíc jsem rodila v jednom z nejlepších zařízení u nás, neubránila jsem se myšlenkám, zda bude Adámek v pořádku.

Nedonošené miminko
Laktační poradenství

Nedonošené miminko



Sestřičky mě však hned ujistily, že náš syn je se svými 2,5 kilogramy absolutně největším nedonošencem z celého oddělení a že v pořádku určitě bude.  Naštěstí měly pravdu. Dnes má Adam skoro tři roky a váží patnáct kilo a že by byl nedonošený, by opravdu nikdo nepoznal.

Za předčasně narozené děťátko je považováno to, které se narodí před 38. týdnem těhotenství. Čím dříve se miminko narodí, tím je více zranitelnější. Neonatologie rozlišuje čtyři stupně nezralosti, extrémní nezralost (pod 27. týden těhotenství), těžkou nezralost (27. – 31. týden těhotenství) , střední nezralost (32. – 35. týden těhotenství) a lehkou nezralost ( 36. – 37. týden těhotenství).

Miminko potřebuje blízkost rodičů

Pokud se vám narodí miminko dříve, musíte počítat s tím, že v porodnici bude muset zůstat až do doby, než bude dostatečně silné na to, aby mohlo jít domů. Obvykle je to okolo termínu porodu, ale není to vždy pravidlem. Nás propustili domů po čtrnácti dnech. Většinou rodiče za svými děťátky dochází a tráví s nimi každou volnou chvíli v rámci svých a nemocničních možností.

Miminko svou maminku neomylně pozná, pro jeho psychický rozvoj je tedy vaše přítomnost důležitá. Přímý kontakt je pro miminka velice důležitý, rozhodně není vhodné děti od rodičů izolovat. I v případě, že miminko ještě není připraveno na to, abyste si ho mohli pochovat, můžete se ho jen dotýkat, hladit a mluvit na něj. Předčasně narozená miminka, jejichž zdravotní stav to dovolí, můžete tzv. klokánkovat.

O co se jedná? Jde o přiložení pokožky miminka na holou pokožku rodiče, nejčastěji maminky. Miminka jsou jen oblečená do plínky, kulíšku a teplých ponožek. Tělíčko mají nahé, a jsou přitisknuta na nahý hrudník maminky, která je zahřívá. Tato metoda je prospěšná pro obě strany. Díky klokánkování mají novorozeňátka stabilnější srdeční frekvenci, pravidelné dýchání, menší výkyvy tělesné teploty, méně pláčou a lépe spí. Navíc rodiče si mohou díky tomu vychutnat společné intimní chvíle se svým děťátkem. 

Kojení nedonošeného miminka
Laktační poradenství

Kojení nedonošeného miminka


Nezralá miminka jsou po porodu umístěna většinou do inkubátoru nebo do vyhřívaných lůžek. Přitom jsou napojena na nejrůznější přístroje, které snímají jejich základní životní funkce. Při pohledu na drobečka napojeného na blikající přístroje, zabolí rodiče u srdce. Je proto skvělé, že většina pracovišť se snaží zapojit rodiče do péče o novorozence co nejdříve a nenechá je se utápět v beznaději odkázané jen na péči zdravotníků.

Článek pokračuje na další straně...

Témata: Děti, Porod, Novorozenec, Nedonošená miminka, Adaptace, Pravidelné dýchání, Zažívací potíž, Operní zpěv, Mali, Narozené miminko, Adam Plachetka, Intimní chvíle, Narozené děťátko, Děložní činnost, Národ, Druhý chlapeček, Životní funkce, Celé oddělení, Paráda, Přímý kontakt, Nitroděložní život, Vážný stav, Neonatologie, Plodový obal, Inkubátor