Malé parádnice aneb Holčičí zkrášlování

Všimli jste si, jak zaujatě malé slečny dokážou pozorovat své maminky při líčení? Fascinují je barvičky, maminčina krása i fakt, že jednou se budou zdobit úplně stejně. 
Malé parádnice aneb Holčičí zkrášlování

Taštička plná nejrůznějších malovátek, flakonky s parfémy a barevné lahvičky s laky na nehty bývají pro většinu holčiček doslova magnetem. S rozkoší se prohrabují v maminčině kosmetické výbavě a zkoumají, na co se která věc používá. Budeme jim kazit radost zákazem, že na to mají dost času? Nebo je necháme, ať se vyřádí?

Jako maminka
„Tak a teď jsem jako ty, mami,“ pronesla nedávno vítězoslavně naše pětiletá dcera. Na první pohled bylo jasné, že se zmocnila mojí nové rtěnky, která nebyla zrovna nejlevnější. Vypadala jako indián na válečné stezce, ale byla evidentně spokojená. Podle dětského psychologa PhDr. Václava Mertina je naprosto přirozené, že se děti chtějí podobat dospělým a být jako oni. A vzorem holčiček většinou bývají jejich maminky. Když vás tedy dcerka každý den s úžasem ve tváři pozoruje, jak se před zrcadlem líčíte a češete, není divu, že to chce vyzkoušet také. „Vůbec bych dětem nebránil používat líčidla pro tento účel, je to hra,“ říká PhDr. Mertin a dodává: „Když si děti hrají na obchod, mají ‚zboží‘, když si hrají na maminku, chtějí se namalovat, půjčit si boty na podpatku a korále.“

Tohle mi neber
Pro svoji holčičku jistě máte pochopení. Vzpomínáte si přece na sebe, nebyla jste jiná. Jenže vaše značková kosmetika přece není na hraní! Jako v každé jiné situaci, i tady musíme dětem vymezit jasná pravidla a dát mantinely. Nemá cenu zamykat kosmetiku do šuplíku a myslet si, že to dítě odradí. Naopak, tajemství je bude přitahovat mnohem víc. Zkuste jinou taktiku a malé parádnici ukažte, co že to v taštičce skrýváte za poklady. Trpělivě jí vysvětlete, na co se které malovátko používá. Zdůrazněte však, že to jsou vaše věci a sahat na ně nesmí.

Speciálně pro děti
Pokud vaše dcera touží být jako vy, vyřešte to třeba růžovou tubičkou neškodné pomády na rty. Nebo můžete obstarat líčidla pro děti. Na trhu jich je k dostání celá řada. Koupit můžete celé palety barevných stínů, lesky na rty nebo třpytivé růžové rtěnky. Malým parádnicím jsou určeny také speciální dětské parfémy ve flakonech s pohádkovými postavičkami. Tyto poklady by však měly být určeny pouze a jedině pro chvíle hraní si na maminku či princeznu. Případně ke zvláštním příležitostem, jako je třeba karneval nebo dětská oslava.

Pozor na pupínky
Dětská kůže je jemná a citlivá, takže je třeba dbát na kvalitu malovátek. Pečlivě vybírejte pouze kosmetiku, která je dermatologicky testovaná. Občas udělejte v pokladech své dcery inventuru a bez milosti vyhoďte všechny věci, které jsou staršího data.

Rady do budoucna
Zájem své dcery o zevnějšek můžete nenásilně využít k výchově. Můžete jí například vysvětlit, že méně je někdy více a není úplně nejlepší naplácat na sebe všechno, co doma najde. Trendem současnosti je přece přirozenost. Nebo zdůrazněte, jak důležité je o pleť pečovat a večer ji pořádně umýt. Až se na začátku puberty objeví první pupínky a na řadu přijde kosmetika pro teenagery, určitě takové rady ocení. A věřte, že ta doba na sebe nenechá dlouho čekat.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články