Make-up krok za krokem

Článek o make-upu je prvním v seriálu o líčení, který jsme pro vás připravili. Čtěte a dozvíte se, jak zacházet se samotným základem líčení tak, aby z vás byla opravdu kočka.
Make-up krok za krokem

Mýty o tom, že make-up pleti škodí, jsou snad už vyvráceny. Opak je totiž pravdou – vrstva dobře zvoleného a správně aplikovaného make-upu nejen, že vaši pleť sjednotí, rozjasní či zakryje drobné nedostatky, ale bude ji i chránit před vnějšími vlivy.

Samozřejmostí je, že make-up nanášíme na odlíčenou pleť, nejlépe po aplikaci čistícího toniku a tenké vrstvy denního krému. Používání make-upu by se mělo stát pravidlem hlavně pro problematickou pleť, zvláště tu, kterou hyzdí akné. Výrobky pro takovouto pleť totiž obsahují antibakteriální složky. Je ale potřeba v drogeriích zapátrat a vždy si vybrat make-up vhodný právě pro váš typ pleti.

Existují tři typy make-upů: kompaktní, krycí a transparentní. Opět při výběru záleží na vaší pleti, a také na druhu líčení, ke kterému hodláte podklad využít.

Dobrý make-up by měl mít trvanlivost asi tři roky. Nejlepší jsou ty ve skleněné dózičce, které se aplikují pomocí pumpičky. Pokud do make-upu budete sahat rukou, je možné, že si jej zanesete bakteriemi, které vám pak na obličeji mohou způsobit pěknou neplechu.

Jak vybírat správný odstín?
Make-up vždy zkoušíme na obličeji – jakékoliv jiné místo na těle barevně obličeji neodpovídá. Na tvář zkušební vrstvu aplikujeme v podobě proužku. Zvolíme make-up, u kterého proužek na tváři doslova zanikl – není s ní v kontrastu. Zapomeňte na to, že byste si pomocí tmavého make-upu vytvářela na obličeji dojem opálení – zbytečně si tím přidáte roky a navíc to nevypadá v kontrastu se světlou kůží na zbytku těla dobře.

Jak roztírat?
Nejlépe se make-up roztírá pomocí prstů (můžete ale použít i speciální houbičku či štětec) a to od středu směrem do stran a od shora dolů. Vždy se snažíme být co nejvíce pečlivé a podklad roztíráme až k vlasům, uším či směrem ke krku tak, abychom si na obličeji nevytvořily nepřirozenou masku. Make-up nanášíme i na horní a dolní víčka – stíny pak budou lépe držet. V místech, která potřebujeme více zakrýt (uhříky, drobné vrásky, žilky), make-up neroztíráme, ale jakoby zatlačujeme do pleti.

Aplikací make-upu je pleť připravena na další kroky v líčení, kterými jsou přepudrování, líčení očí, tváří a případně rtů.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články