Maminka.czZdraví

Má vaše dítě problémy s učením a spánkem? Možná za to může klíšťová encefalitida!

Barbora Neubergerová 7.  4.  2015
Počasí začíná lákat ven, do přírody. Procházky lesem, loukami i městskými parky však skrývají jedno velké nebezpečí - nakažená klíšťata.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

S pojmem klíšťová encefalitida se určitě už setkal každý. Jde o virový zánět mozku, jehož původcem je virus rodu flavivirů, kterým se člověk nakazí od infikovaného klíštěte. „Klíšťata jsou nejčastěji ve vyšší  trávě, pokud kolem nich projde zvíře či člověk, tak se na něj přichytí. Klíště následně putuje po těle svého hostitele a hledá místo, kde by se mohlo přisát,“ popisuje docent Rastislav Maďar, vedoucí lékař Centra očkování a cestovní medicíny v Ostravě-Hrabůvce.

Nejčastějšími místy, kam se klíšťata přisávají, jsou kožní záhyby, podkolenní jamky, podpaží či místo pod spodním prádlem. „U dětí je častou lokalitou, kam se klíšťata přisávají, vlasatá část hlavy. Ale klíště se samozřejmě může přisát kamkoli na tělo,“ doplňuje lékař. Mnoho nakažených pacientů dokonce ani neví, že klíště měli. To nejčastěji proto, že měli přisátou klíštěcí nymfu, která měří jen několik milimetrů, přichytává se pouze na povrch pokožky a po nasátí snadno odpadne z těla pryč, zcela bez povšimnutí svého hostitele,“ upozornil docent Maďar.

Klíšťovky je stále víc

Rizikových míst je čím dál tím víc. Infikovaná klíšťata nejsou jen v lesích a na loukách, ale jsou i v místech, kde ještě v nedávné minulosti vůbec nebyla, tedy v městských a příměstských parcích, objevují se už i na zahradách v městské zástavbě. Nákaza již hrozí ve všech krajích ČR.

Kde jsou infikovaná klíšťata

„I další evropské státy každoročně hlásí nové lokality, kde se objevila infikovaná klíšťata, dokonce už i nedaleko severního polárního kruhu. Za problémem z části může i počasí a opakovaná mírná zima, která klíšťatům umožní snadné přezimování a vyšší výskyt lesních i polních zvířat, která jsou jejich hlavními přenašeči,“ dodává docent Maďar.

Příznaky klíšťové encefalitidy

  • Nemoc z počátku vypadá jako běžná viróza. (únava, bolest kloubů, zvýšená teplota)
  • Problémy spontánně vymizí
  • Klidová fáze, která je zcela bez příznaků, trvá 1-21 dní
  • Druhá fáze – tj. napadení centrální nervové soustavy se projevuje poruchou citlivosti, bolestí hlavy, horečkou, nevolností, neurologickými problémy, zmateností apod.

„Nemoc mívá horší průběh u dospělých než u dětí. Výzkumy ale naznačují, že část dětí, které mají problémy se soustředěním, trpí spánkovými poruchami, chronickou bolestí hlavy, poruchou koncentrace a mají specifické poruchy učení, má v krvi přirozeně získané protilátky. To znamená, že tímto onemocněním byly nakaženy a nemoc u nich proběhla bezpříznakově, či jen s mírnými obtížemi. Objevuje se čím dál víc důkazů, že uvedené problémy mohou s prodělanou nákazou souviset,“ uvádí lékař.

Klíšťata si už ostří kusadla! Rady, jak se jim vyhnout

Léčba? Klid, dostatek hydratace a dobrá imunita

Klíšťová encefalitida je virové onemocnění, počítat s tím, že zde pomohou antibiotika, je mylné. Léčba spočívá v klidu na lůžku, hospitalizaci, podávání léků mírnících potíže a v zajištění dostatečné hydratace. Specifický lék na toto onemocnění není, uzdravení tak záleží především na imunitě nakaženého člověka a jeho věku.

Jedinou možnou specifickou ochranou je účinná prevence, ta by kromě pečlivého používání repelentů, pravidelného prohlížení těla svého i dětí po návratu z přírody měla obnášet i očkování. „Vakcínu lze aplikovat dětem od jednoho roku věku, horní věková hranice u zdravého člověka nebyla stanovená. Neprovádí se jen vakcinace u žen v období těhotenství. Ideálním obdobím pro vakcinaci je předjaří a začátek jara. Očkuje se ve třech dávkách, poté dochází k pravidelným přeočkováním. Účinná ochrana nastupuje už po druhé dávce,“ dodává lékař.

Očkovací schéma:

  • První dávka – den 0
  • Druhá dávka – s odstupem 1-3 měsíců, v období vysoké aktivity klíšťat je možné očkovat už za 2 týdny po první dávce
  • Třetí dávka -  s odstupem 5-12 měsíců po druhé dávce
  • První přeočkování - 3 roky po třetí dávce
  • Další přeočkování - vždy po 3-5 letech podle věku (kratší intervaly nad 60 let)

 

Témata: Zdraví, učení, Třetí dávka, Účinná prevence, Severní pól, Rastislav Maďar, Vlasatá část, Vakcinace, MZČR, Ideální období, Virový zánět, Očkovací schéma, Dobrá imunita, Věková hranice, SPA, Encefalitida, Děti, Problém, Vaš, Přeočkování, Vaše dítě, První dávka, Klidová fáze, Muž, Druhá dávka, Zdraví na Heureka.cz