Lukášek: První občánci Svárova

Hrdina oslavil půlrok a posunul náš mimiseriál do druhé poloviny. Taky vám čas na mateřské tak rychle utíká?
Lukášek: První občánci Svárova
Lukášek sice bydlí se svou rodinkou ve Sárově u Unhoště už půl roku, ale oficiálním občanem obce se stal teprve nedávno... A byla to velká sláva! Protože v sousedství vyrostlo více nových domků, které obývají podobně „urostlí“ Svárovani, vítali se noví občánci od roku 2007. A tak na první stránce úplně nové knihy je zapsaná Lukáškova „velká ségra“ Verunka. Navíc byli právě oni dva jediní „vítaní“ sourozenci. A užili si to prý náramně. Jenže jak už to v životě chodí, táta a jeho foťák zrovna museli být někde úplně jinde, takže obrázek o tom všem si my ostatní musíme udělat sami.

Zubatý objev
„Už ho vidím! Jednička dole, šaty jsou tentokrát moje!“ zajásala Stáňa, hlavně nad tím, že je jasno. Luky totiž už pár dní špatně usínal, hodně plakal, a Stáňa střídavě věřila tomu, že důvodem jsou klubající se zuby nebo že malý herec jen zkouší přivolávat rodičovskou pozornost a protahovat „večerku“. Přesto ubulánkovi a slintákovi mazala zduřelé citlivé dásničky hřebíčkovým olejíčkem a pravidelně pusinku prozkoumávala. Až se oba dočkali. A zatímco druhý zoubek na sebe nenechal dlouho čekat, s nákupem šatů si Stáňa dá prý na čas. Hodlá si nové oblečky koupit až v „předtěhotenské“ velikosti, do níž se zatím úplně nedostala.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Palcový gurmán
Komu se nelení, tomu se zelení. Přesně podle tohoto rčení Luky po pravidelném cvičení naordinovaném fyzioterapeutkou Šárkou (viz minulá čísla Betynky), opustil motoricky špatný způsob otáčení ze zad na bříško. A naučil se náročnější, ale zcela zdravý postup. Teď je mu to možná jedno, ale ve škole ho nebudou bolet záda. Proto s ním Stáňa také několikrát denně už čtvrtý měsíc cvičí. „Dřeme jako mezci a Luky pak spí jako dudek. Já bych také padla do postele, ale...“, směje se a „vozí“ sportovce na gymbalonu – oběma dětmi oblíbené houpačce. Nově se Luky také mění v raka, když ležmo na bříšku couvá. Předvádí kousky, které mu můžeme my, velcí a podstatně méně ohební‚ jen závidět. No jen zkuste dát si palec u nohy... když ne do pusy, tak třeba za krk.
 
Jestli z něj bude muzikant, jak prorokují Novákovic kamarádi soudíc podle genetiky, to jasné zatím není, ale fakt je, že Luky dobře slyší, protože se otáčí za všemi zvuky. O ty se mimo jiné vehementně stará i nově objevená zpěvačka s bohatým repertoárem a milující (konečně) sestřička Verča.

Slečna Veronika
„Zdá se, že Verda konečně nabyla klid do dušičky. Už nemívá své strašidelně vypadající děsy.“ Od nich jí odpomohla lékařka – homeopatka několika pilulkami. A máma s tátou terapii podpořili „dvojitou dávkou“ mazlení s Verdou. „Verda teď vypadá spokojeně, dokonce začíná víc poslouchat a dokáže si krásně hrát sama. Na dvě hodiny v týdnu spolu jezdíme zpívat, tančit a malovat do kroužku pro takovéhle prcky a je to fajn. I když tam Verda sleduje hlavně instruktorku, moc dobře vnímá, že v tu dobu jsme jen jedna pro druhou. Luky nám (snad) to „soukromničení“ za pomoci hlídací babičky odpouští.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Akce pneumokok
Blíží se termín, kdy by obě děti mohly být očkované proti pneumokoku. Ale Stáňa stále řeší dilema: „Popravdě – nevím si rady. Hrůzné příběhy o následcích prodělané infekce se z televize i novin jen valí, na druhou stranu lékaři se v názorech na očkování liší a v tomhle případě mým přesvědčením o významu prevence cloumá i liknavý přístup poslanců, kteří vlastně nevědí, jestli stojí za to, za tuto ochranu pro mrňata platit. Nám o placení (i když cena cca 2 000 Kč za jednu dávku není malá) ani tak nejde, spíš mi chybí jasné odborné doporoučení. Neznám maminku, která by jej dostala.

Nestíhám. Znáte to?
Stáňa se ve dne věnuje dětem, domácnosti a zahrádce, v noci pracuje, aby během mateřské nepřišla o zakázky (je grafička na volné noze) a trochu spí. A světe div se: Nestíhá vše, jak by chtěla. To ale není nikde vidět.
 
Rostu jako z vody:
po porodu: výška 52 cm, váha 4153 g
v 5 týdnech: výška 56 cm, váha 4950 g
v 9 týdnech: výška 62 cm, váha 5600 g
v 13 týdnech: výška 63 cm, váha 6300 g
v 17 týdnech: výška 66 cm, váha 6900 g
ve 22 týdnech: výška 69 cm, váha 7900 g
ve 26 týdnech: výška 69 cm, váha 8530 g
 
Text: Hanka Bělohlávková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články