Lucie Černíková: „Klid na pískovišti? To u nás nehrozí“

Je jednou z tváří oblíbeného dětského pořadu Kouzelná školka, a možná málokdo ví, že loutce Fanynce, která pořadem provází, propůjčuje i hlas. Zpěvačka a herečka Lucie Černíková čerpá inspiraci pro svou práci tak trochu i u své téměř tříleté dcery Sofie, která je máminou věrnou divačkou.
Lucie Černíková: „Klid na pískovišti? To u nás nehrozí“ | Archiv Lucie Černíkové

Co vás ve „Školce“ nejvíc baví?

Když mluvím Fanynku, dívám se skrze ni na svět dětskýma očima. Když moderuju, tak dost čerpám ze své momentální mateřské role a chci být i dětem u obrazovek parťákem, který nezkazí žádnou legraci a je chápavý…což je ve skutečnosti samozřejmě mnohem náročnější. Po narození dcerky pro mě Kouzelná školka získala nový rozměr a moc si to užívám.

Co na maminku v televizi říká Sofie?

Samozřejmě se dívá, má to téměř povinné. Bere to jako „housku na krámě”, vždycky jen suše prohlásí - to jsi ty a občas mi i něco pochválí. Ostatně je u toho, když se doma učím texty a je vlastně mým prvním divákem a na natáčení se mnou taky už mockrát byla. Televizi jí ale dovoluji spíš podle momentální situace. Když je venku ošklivo nebo potřebuji něco udělat, jsem ráda i za tuto možnost zábavy, ale snažím se to nějak korigovat.

 

„Doma je Sofie neřízená střela, v cizím prostředí si ale musí chvíli zvykat.“

 

Když už jsem u té školky. Nedávno proběhly zápisy do „mateřinek“. Chystáte se už letos malou poslat takzvaně do velkého světa?

Věk už na školku mít bude a sama už mluví o tom, že se tam těší, takže jsme si podaly přihlášku a uvidíme, zda nás vezmou.

Připravovala jste ji na možný nástup nějak?

Po druhých narozeninách jsme tak nějak už všichni cítili, že je ten správný čas, aby si začala zvykat na děti a trošku se osamostatnila, a tak chodila jednou týdně do soukromých jeslí. Protože se jí tam moc líbilo, po půl roce začala chodit dvakrát do týdne. Naučila se tam dost přínosných věcí a já ten čas mohu taky využít trochu pro sebe, což pokládám za důležité.

Spoustu maminek trápí a taky trochu limituje takzvaný bodový systém, který děti musí „splňovat“, aby mohly nastoupit…

Nějak se to rozhodnout musí… Míst je prostě nedostatek, ale mělo by se to prý lepšit.

 

„Čtu knížky a sbírám zkušenosti, abych se v tom všem vyznala.“

 

Podědila po vás Sofie špetku toho exhibicionismu, něco z pěveckého nebo hereckého talentu?

Ráda zpívá, tancuje, „muzicíruje” na všechno možné… Když třeba zrovna do něčeho zaníceně tluče a bouchá, a já se ji už chystám usměrnit, tak s nevinným výrazem ve tváři prohlásí: „Mami, jenom bubnuju…”  Doma je to neřízená střela, ale v neznámém prostředí  a před cizími lidmi si musí chvilku zvykat.

Kam nejčastěji vyrážíte, když máte chvilku jen pro sebe?

Tak úplně nejčastěji do jejího nového pokojíčku, který od nás dostala k Vánocům. A jak už se oteplilo, tak vyrážíme často ven, objevujeme kouzlo pískovišť, velkou zábavou je foukání bublin z bublifuku, hry s míčem a také jsme si oblíbili návštěvy u známých s dětmi. Většinou pak vůbec nemůžeme odejít. A už se zase těšíme do zoologické zahrady, kam jezdíme přívozem.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Máte tip, jak si může najít zábavu na pískovišti nebo hřišti i máma, když si její ratolest právě zaujatě hraje a ona má pár vzácných minut klidu?

Já bych si třeba ráda četla. Zatím ale na pískovišti moc klidu nemám, jsem pořád ve střehu, aby Sofinka z něčeho nespadla, nebo řeším spory o lopatku či házení písku do očí. Tak doufám, že ty klidnější chvilky nastanou!

Sofie je v období onoho pověstného období vzdoru. Už nějaká ta scénka proběhla, nebo vás to zatím úspěšně míjí?

Když jsem otěhotněla, vůbec jsem netušila, co mě čeká. Malé děti se kolem mě do té doby nevyskytovaly, takže jsem neustále překvapována. Že si ten malý človíček už od roka bude razantně prosazovat své názory a já se s tím musím nějak popasovat. Ale zvládli jsme to!

Klepněte pro větší obrázek

Vychovat dobře své dítě, to je velká dřina…

Ano, navíc aniž by došlo k nějakým újmám na duši či na těle, to pokládám za jeden z nejtěžších lidských úkolů. Čtu různé knížky, poslouchám rady, zkušenosti, snažím se v tom všem vyznat a vybrat tu pravou cestu pro nás všechny.

Co jste díky Sofii naučila?

Lásce, která neklade podmínky, pochopení, trpělivosti, nadhledu…

I když to venku moc nevypadá, pomalu se blíží léto. Kam se chystáte s rodinou vyrazit?

Přemýšlíme o tom, že bychom letos poprvé společně vyrazili k moři, ale rozhodneme se asi na poslední chvíli. Určitě ale pojedeme za rodinou na Moravu, pak do mého rodného Rakovníka a na návštěvy po známých, na které není přes rok čas. Už se moc těším.

Lucie Černíková

Pravidelné divačky  Ordinace v růžové zahradě ji dobře znají jako barmanku Dorku, jednu z postav nesmrtelného seriálu. Lucka je ale srdcem především zpěvačka a třeba její výkon v Divotvorném hrnci stojí za to vidět. Se zpěvem začínala v dívčí vokální a taneční skupině Harém. V současnosti ji můžete vidět i v legendárním Semaforu. „Zjistila jsem, že čím víc práce mám, tím toho víc stíhám,“ odpovídá Lucka na otázku, jak dokáže skloubit pracovní povinnosti a rodinu.

Video: Holčička ovládla pódium při školní besídce

Emma Smetana: Ještě jsem s dcerou nezažila jedinou bezesnou noc

Emma Smetana: Ještě jsem s dcerou nezažila jedinou bezesnou noc

Gratulujeme! Jana Doleželová je maminkou, porodila holčičku

Gratulujeme! Jana Doleželová je maminkou, porodila holčičku

Iveta Vítová: „Uplatňuji metodu cukru a biče, která podle mě funguje“

Iveta Vítová: „Uplatňuji metodu cukru a biče, která podle mě funguje“

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články