Letní tvořivé hrátky

Zabavit děti tak, aby se nenudily, je pořádný oříšek. Třeba vám přijde vhod pár tvořivých tipů, které nejspíš budete znát z vlastních školních let. Je načase je oprášit.
Letní tvořivé hrátky

Lisovaná krása

Všichni to známe, květiny a listy jsme poslušně lisovali a lepili z nich obrázky. Přesně to děti baví. Vyrazte na procházku a nechte děti trhat rostlinky, které se jim budou líbit. Doma je rozložte na piják tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Přikryjte je dalším pijákem, vložte do knihy a zavřete. Na ni pak položte několik dalších těžkých knih tak, aby vše bylo pořádně zatížené. Lisovat se květiny budou minimálně týden, spíš déle. Po skončení lisování rostlinky opatrně vyjměte, ze čtvrtek vystřihněte různé tvary – srdíčka, proužky jako záložky apod. –, na zadní stranu každé rostlinky naneste lepidlo a přilepte ji na papír. Celý výtvor pak vložte do průsvitného obalu/desek a okraje spojte lepidlem, obšijte bavlnkou nebo slepte. A je to hotové. Děti se zabaví, budou mít dárečky pro babičky a vy si vzpomenete na svá školní léta.

Klepněte pro větší obrázek

Oblázková obrazárna

Další známá činnost je malování na oblázky. Že už víte? Samozřejmě. Nasbírejte s dětmi oblázky, pokud jste u moře, přidejte mušličky, pořádně je očistěte a pak už stačí jen akrylové barvy, a kreativní dílna může začít. Na oblázky mohou děti malovat podle fantazie všechno, co je napadne. Ideální je nejprve celý oblázek nebo mušličku namalovat jednou podkladovou barvou a na ni pak dokreslovat třeba černé tečky jako krovky berušky nebo kočičí hlavu, motýlí křídla apod. Výsledek zafixujte speciálním bezbarvým fixačním lakem, který prodávají v každých výtvarných potřebách nebo můžete použít i lak na vlasy. Namalované mušličky můžete nalepit třeba na rámeček k fotografii od moře, z kamínků budou krásná těžítka nebo ozdoby do květináčů.

Klepněte pro větší obrázek

Vlnění šnečci

Zbylé kousky vlny se najdou snad v každé domácnosti, případně u babiček, které zažily éru bouřlivého pletení. Pak už je to jednoduché. Na čtvrtku naneste lepidlem větší kola a do nich od středu viňte ‚šnečka'. Potom už mu děti jen domalují hlavičku, tykadla, a je hotovo. Nemusíte dělat jen šnečky, ale třeba i modré mořské vlny a na ně pak pastelkami dokreslete lodičky, nebo je také vytvořte z vlny. Fantazii se meze nekladou. Je to jednoduché, hezké a děti to bude určitě bavit. Hlavní ale je, že budete tvořit společně.

Klepněte pro větší obrázek

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články