Létání s těhotenským bříškem má svá pravidla

Létat ve vysokém stupni těhotenství se kdysi dalo jenom na černo. Teď už je to docela běžné. Chce to ale dodržovat pravidla.
Létání s těhotenským bříškem má svá pravidla

Porodit v letadle je lepší než na ulici. To si určitě myslela i maminka novorozené Olinky, která se rozhodla opustit mámino bříško o něco dřív. Ještěže na palubě skvěle za porodníky zaskočil malajský lékař a letušky tehdejších Československých aerolinií.

Letět do země snů pár týdnů před porodem může být v pohodě, ale i nemusí. Michaela prý s tím neměla problém. „Mám práci, při které se musím neustále přemísťovat z místa na místo. Jinak bych se jí musela vzdát.“ Zato Marie by prý už ve třetím trimestru do letadla nesedla. „Manžel musel na důležitou repre akci, kde se vyžadoval doprovod partnerky. Zpátky to bylo o fous. Z letiště mě vezli do porodnice a dcerka přišla na svět o sedm týdnů dřív.“

Létat, nebo nelétat? Podle gynekologa Romana Chmela je nejvhodnějším obdobím pro cestování druhý trimestr. Těhotná se cítí dobře a riziko potratu a předčasného porodu je nízké. „Před každou cestou ale zvažte, zda je nutná a jestli se na ni cítíte. V těhotenství můžete řadu věcí, které vám nesvědčí, odmítnout,“ doporučuje.

Čtěte také: Jak překonat jet lag

Odpíchnout se od země a dostat se někam do deseti tisíc kilometrů, je někdy náročné i pro silnější nátury. A pak ten sešup dolů! Brrr, co si asi myslí miminko v mámině bříšku? „Probíhá-li těhotenství bez komplikací a nastávající maminka netrpí závažnou srdeční či plicní chorobou, není důvod, proč nevyužít leteckou dopravu. Změny tlaku při startu ani přistávání by vám ublížit neměly,“ podotýká doktor Chmel. Cestovat letadlem je možné během celého těhotenství. Vždy je však vhodné předem cestu zkonzultovat s gynekologem, který překontroluje váš aktuální stav. A ještě k něčemu je podle něj dobré přihlížet: Létat těsně před termínem a v termínu není vhodné z čistě praktického důvodu – aby vás porod nezastihl na palubě letadla.“ V některých případech budete k letu potřebovat potvrzení ošetřujícího gynekologa.

Než si koupíte letenku, na všechno se dobře vyptejte. Jinak by se vám mohlo stát, že vám těsně před letem řeknou: S námi letět nemůžete. S potvrzením od lékaře počítejte raději mezi 32. až 36. týdnem a v případě rizikového těhotenství vždycky. Většina společností odmítá přepravovat těhotné poslední měsíc. Cítíte se výborně, miminko v bříšku nestávkuje. Tak proč si komplikovat život? Prostě řeknete, že jste v šestém, ne v sedmém měsíci a bude to. Doktor Chmel to za správné nepovažuje.

„Je vhodné nahlásit, že jste těhotná, i když se těhotenství neblíží k závěru. Můžete v letadle získat výhody, například lepší sedadlo s větším prostorem pro nohy či blízko toalety.“ A kdo by opravdu s bříškem létat neměl? „Létat by neměly ženy, u nichž se vyskytly v průběhu těhotenství komplikace, jako hrozící potrat, předčasný porod, vysoký krevní tlak, preeklampsie, placentární poruchy, nebo ty, které trpí vážnou plicní nebo srdeční chorobou.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články