Lehké a svěží svačinky pro těhulky

Cítíme-li se lehce, žije se nám mnohem lépe... Nechte se tedy zlákat našimi tipy na lehké svačinky, které vás nezatíží.
Lehké a svěží svačinky pro těhulky
Okurkové gazpacho [gaspáčo]
 
Potřebujete:
1 větší okurka, neloupaná
3 dl kokosového mléka
3 dl mléka (poměr mléka můžete měnit podle chuti)
10 ředkviček
mandlové lupínky
pepř, sůl
 
DOBA PŘÍPRAVY: 10 minut + 2 hodiny na chlazení
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Okurku nakrájíme na kousky i se slupkou, dáme do mixéru. Přidáme ostatní suroviny kromě mandlí a ředkviček. Rozmixujeme na jemnou kaši, kterou dáme na dvě hodiny vychladit. Podáváme posypané nakrájenými ředkvičkami a mandlovými lupínky. Velice osvěžující.
 
Vařená špalda s grilovanými rajčátky a rybou
 
Potřebujete:
10 dkg pšenice špaldy
2 lžíce oleje
10 dkg třešňových rajčátek
15 dkg ryby bez kostí (např. treska nebo pangasius)
koření podle chuti (např. Gyros nebo koření na ryby)

DOBA PŘÍPRAVY: 35 minut (+12 hodin na namočení pšenice)
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Špaldu namočíme v dostatečném množství vody přes noc. Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Rybu pokapeme olejem, osolíme, okořeníme a dáme péci asi na 25 minut, Pak přepneme na gril, přidáme rajčátka a ještě pět minut grilujeme. Špaldu mezitím uvaříme do měkka (asi 20 minut). Uvařenou smícháme s olejem a podáváme s pečenou/grilovanou rybou.
 
Proč špalda
Špalda je nejstarší druh pšenice (je jí asi 4000 let). Je nesmírně bohatá na živiny, obsahuje velké množství bílkovin, nenasycené mastné kyseliny, sacharidy a minerály důležité pro zdravý rozvoj děťátka – draslík, fosfor, zinek, vápník, hořčík –, z vitaminů především „béčka“.
 
Těstoviny se špenátem, rajčátky a sýrem
 
Potřebujete:
hrst těstovin – např. sekané makarony nebo jiné tvary
hrst listového špenátu (např. Bonduelle nebo čerstvý)
2 lžíce smetany
lžíce olivového oleje
sůl, pepř
50 g tvrdého sýra na strouhání
hrst třešňových rajčátek

DOBA PŘÍPRAVY: 20 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Těstoviny uvaříme podle návodu v dostatečném množství osolené vody. Vodu slijeme a těstoviny smícháme s olejem, okořeníme podle chuti. Mezitím na malém množství oleje asi 10 minut dusíme špenát, ke konci přípravy jej zalijeme smetanou. Můžeme podávat s nastrouhaným sýrem.
 
Vařená červená čočka s opečeným tofu a cuketou s česnekem
 
Potřebujete:
hrst těstovin – např. sekané makarony nebo jiné tvary
hrst listového špenátu (např. Bonduelle nebo čerstvý)
2 lžíce smetany
lžíce olivového oleje
sůl, pepř
50 g tvrdého sýra na strouhání
hrst třešňových rajčátek

DOBA PŘÍPRAVY: 20 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Těstoviny uvaříme podle návodu v dostatečném množství osolené vody. Vodu slijeme a těstoviny smícháme s olejem, okořeníme podle chuti. Mezitím na malém množství oleje asi 10 minut dusíme špenát, ke konci přípravy jej zalijeme smetanou. Můžeme podávat s nastrouhaným sýrem.
 
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články