Laryngitida: Trápí už i batolátka

Laryngitida je zánět hrtanu. Postihuje hlasivky a jejich okolí.
Laryngitida: Trápí už i batolátka

aryngitida často postihuje i batolata a děti předškolního věku. Po vyléčení nevzniká trvalá imunita. To znamená, že laryngitidou může vaše dítě onemocnět i několikrát po sobě.

Nejčastější příčinou laryngitidy je virová infekce horních cest dýchacích. Na jejím vzniku se mohou vzácně podílet i bakterie. Zánět hrtanu obvykle nevzniká samostatně. Provází onemocnění průdušek, zápal plic nebo chřipku.

Zánět u dětí vzniká především po podráždění hrtanu cigaretovým kouřem nebo po pobytu v zakouřených místech. Náchylnost k onemocnění zvyšuje i znečištěné ovzduší. Některé laryngitidy však mohou být způsobeny alergickou reakcí.

Laryngitida u dětí může probíhat velmi dramaticky. Při akutním záchvatu přesto zachovejte klid. Při náhlých dýchacích obtížích ze všeho nejdřív otevřete okna dokořán. Ač se vám to může zdát nelogické, je potřeba, abyste v bytě udělali průvan. Do blízkosti postýlky dítěte pověste mokré prostěradlo. Dýchací obtíže při laryngitidě totiž až zázračně zlepší studený a vlhký vzduch.

Na krk položená plena namočená ve studené vodě a jen lehce přikrytá suchou látkou sníží otok dýchacích cest. Obklad je vhodné po 15 minutách vyměnit. Zklidněte dítě, buďte v jeho blízkosti a povídejte si s ním. Nenuťte jej zbytečně ležet. Při obtížném dýchání může být vhodnější dítě posadit. Podejte lék na snížení teploty (nejlépe paracetamol).

Laryngitida patří sice mezi běžné, ale zároveň také velmi závažné onemocnění. V nejtěžších případech může dojít až k udušením. V případě, že si nevíte při náhlém vzniku obtíží sami rady nebo se stav vašeho dítěte nelepší nebo dokonce zhoršuje, okamžitě vyhledejte lékařskou pomoc. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články