Laktační psychóza: Důležité je všímavé okolí

Ačkoliv se podle názvu může zdát, že jde o duševní stav spojený s kojením, není to tak a jde o jeden z nejčastějších omylů. Kojení nezpůsobuje žádnou psychózu!
Laktační psychóza: Důležité je všímavé okolí

Laktační psychózu vyvolává souhra hned několika faktorů dohromady. K stresovému a fyzickému vyčerpání při porodu se přidávají náhlé hormonální změny probíhající v těle ženy. K tomu se připojí také obava, zda bude dotyčná schopná se o narozené dítě postarat. Souhrou těchto a možných dalších vlivů se může dostat do takového duševního stavu, že je schopna v některých případech dokonce zabít sebe nebo novorozence.

Nejčastější projevy psychózy jsou: náhlé změny nálady, plačtivost, poruchy paměti, vidiny, nezvladatelná úzkost, výbuchy vzteku atd.

Laktační psychóza se může vyskytnout kdykoliv během šestinedělí, nejčastěji to však bývá okolo třetího týdne. Rozvoj psychózy může být ovšem také velmi pomalý a nenápadný. Ústup obtíží může trvat dny a v extrémních případech dokonce i měsíce.

Žena s těmito problémy by měla být vždy odeslána k lékaři. Důležité je, aby si příznaků všimlo její okolí, ona sama si problém neuvědomuje. Včasné řešení může výrazně zkrátit dobu léčení. Pokud se začne léčit laktační psychóza, přerušuje se také kojení. Podávají se totiž léky, které přecházejí do mateřského mléka a tlumily by novorozence. Ukončení laktace (tvorby mléka) také zmírní hormonální změny, které po porodu probíhají, a tím v léčbě pomůže. Prožily jste laktační psychózu? Podělte se s námi o vaše pocity na našem facebooku.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články