Laktační poradna: Syn odmítá jedno prso

Řešíte problém s kojením? Pošlete nám i vy svůj dotaz do laktační poradny! Otázky zasílejte na email: web@mojebetynka.cz.
Laktační poradna: Syn odmítá jedno prso

Dobrý den,
mému synovi jsou 3 měsíce. Kojím plně přes den po 2 až 3 hodinách a v noci po 4 hodinách. Jeho porodní váha byla 2990g a teď ve 3 měsících váží 6500g.

Bohužel tak měsíc už máme problém s kojením z pravého prsu. Jakmile chci syna k němu přiložit, tak se začne vztekat, plakat a vždy ho musím uklidnit dudlíkem. Po uklidnění nahradím dudlík bradavkou. Takhle to aplikujeme do doby, než se mi spustí mléko, pak saje tak maximálně 3 minuty a znovu začne plakat.

U druhého prsa problém není, tam se chytne bez problémů a saje. Jediný problém který u levého mám, je, že se mi u něho spouští špatně mléko, takže musím vždy začínat tím pravým prsem, u kterého máme problém. Vyzkoušela jsem i různé polohy, ale žádná nepomohla.

Moc děkuji za radu,
Květa D.

ODPOVĚĎ:

Dobrý den,
podle porodní hmotnosti a hmotnosti ve 3 měsících váš syn prospívá velmi dobře. Co se týče problému se spouštěním mléka, je důležité prsa na kojení připravit.

Některé ženy mají problémy se spouštěcím reflexem, proto je dobré před kojením prsa připravit následujícím způsobem: před kojením prsa nahřát teplou vodou (ve sprše, přikládáním teplých obkladů) a promasírovat, při kojení pít horké nápoje, případně si na prso během kojení přiložit teplou žínku. Je důležité kojit v klidné a tiché místnosti, kde nebude miminko nic rušit a vy budete taky v klidu.

Je možné, že v méně používaném prsu je již méně mléka, proto bych prso stimulovala ještě odsáváním. Polohu při kojení doporučuji v sedě nebo fotbalistu – poloha z boku, kdy působí gravitace.

Přeji příjemný den,
Šárka Valešková, certifikovaná laktační poradkyně
www.poradnakojeni.cz

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články