Laktační poradna: Proč se syn u kojení rozčiluje?

Řešíte problém s kojením? Pošlete nám i vy svůj dotaz do laktační poradny! Otázky zasílejte na email: web@mojebetynka.cz.
Laktační poradna: Proč se syn u kojení rozčiluje?

Dobrý den,
mému synovi jsou tři neděle. Měla jsem potíže s rozkojením, teď už je to snad dobré.  Mám problém ten, že u jednoho prsa se syn “rozčiluje“. Nejdříve pije, pak to začne. Otevře pusu a jakoby bradavku v pusince honí a brzy začne brečet. Pak chvíli saje a zas se rozčiluje. Po chvíli ho dám tedy k druhému prsu. Bohužel už párkrát se mi to stalo i u druhého prsa. Zkoušela jsem různé polohy a nic. Mléko z prsu teče. Nevíte, čím by to mohlo být? Chtěla bych, aby vypil z prsa i “zadní mléko“.

Pak jsem se chtěla také zeptat. Nejsem ta matka, která dítě budí na kojení pravidelně po 3 hodinách, nechám ho, až si řekne. Zatím to funguje tak, že si někdy říká po 2 hodinách, většinou kojím po 4 hodinách. Vydrží  i 5 hodin. Stalo se, že přes noc spal dokonce 8 hodin. Zdá se mi to u takto malého dítěte moc. Říkají mi, že ho budit nemám, že si rozhodně o jídlo dokáže říct. Myslíte, že ho budit opravdu nemám?

Děkuji za odpovědi.
S pozdravem,
Lucie

ODPOVĚĎ:

Dobrý den, Lucie,
to, co popisujete, bych přisoudila třítýdennímu spurtu. Růstový spurt bývá ve 3. a 6. týdnu a 3. a 6. měsíci. Je možné, že se vám spouští hůře mléko, neteče, jak by si syn představoval. Je ale také možné, že naopak mléko teče moc prudce. Těžko posoudit z vašeho příspěvku.

Pokud je to první varianta, je potřeba prsa před kojením připravit, nahřát, namasírovat, při kojení pít teplé nápoje. Pokud je to druhá varianta, to znamená, že mléko teče příliš prudce – stříká do dálky, je nutné po spuštění mléka přiložit dlaň k bradavce a lehce zmáčknout, aby se tok mléka zmírnil. Je také dobré změnit polohu, aby mléko synovi nestříkalo do pusinky a on se nedávil a to tak, aby nepůsobila gravitace. Ideální poloha je v polosedě, kdy leží miminko na vás.

K vašemu druhému dotazu, vnímejte potřeby miminka. Nikde není napsané, že se musí dítě kojit co dvě, tři, či čtyři hodiny. Je důležité, aby miminko prospívalo. Nepíšete, jaké přírůstky váš syn má. V tomto věku jsou ideální přírůstky 112-224g týdně. Pokud toto splňujete, není problém, když syn saje někdy i po 4 hodinách. Je také potřeba sledovat počůrané pleny, 6-8 počůraných plen denně. Pokud jsou tyto podmínky splněné, není důvod se znepokojovat. Jestliže by přírůstek nebyl ideální, plen bylo počůraných málo, syna je potřeba kojit častěji, vč. nočního kojení, kdy je nejvyšší tvorba mléka a neměl by tak rozestup mezi kojením přesahovat 6 hodin.

Hezký den,
Šárka Valešková, certifikovaná laktační poradkyně

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články