Kyselina listová: Je důležitá v těhotenství i v době, kdy miminko teprve plánujete!

Jedním z nejdůležitějších vitaminů v době plánování početí a dále také po celé těhotenství je kyselina listová. Tato látka je nepostradatelná pro správný vývoj nervové soustavy plodu i zdraví nastávající maminky. V čem pomáhá a kde ji najdete? A proč je nutné dávat pozor na její nadbytek?
Kyselina listová: Je důležitá v těhotenství i v době, kdy miminko teprve plánujete!

Plánujete miminko? Zajistěte mu ty nejlepší podmínky a připravte organismus. Pro správný vývoj miminka jsou klíčové první tři měsíce těhotenství, přičemž třetinu z tohoto období bývá těhotenství ještě neprokázané.  Základem je proto pestrá a vyvážená strava bohatá na bílkoviny, zeleninu, ovoce, ale také zdravé tuky a komplexní sacharidy. Ne vždy však tělo nastávajících maminek přijme z potravy všechny důležité látky, a tak přicházejí na řadu doplňky stravy. Vhodně zvolené vitaminy a minerální látky mohou pozitivně ovlivnit plodnost a schopnost otěhotnění, ale také připraví tělo na zvýšené potřeby jak nastávající maminky, tak miminka. „Speciálním doplňkům stravy, určeným pro období související s těhotenstvím se běžně říká vitaminy pro těhotné, někdo ještě dodá pro kojící. To je ale matoucí. Tyto doplňky by totiž měly ženy začít užívat současně s  rozhodnutím otěhotnět. Ideálně by měly být součástí každodenního příjmu živin minimálně měsíc před plánovaným početím. Vysadit by je pak měly až po ukončení kojení,“ vysvětluje MUDr. Luboš Vlček.

Vitamíny a minerály, které posilují imunitu: Které si dát právě teď?

Vitamíny a minerály, které posilují imunitu: Které si dát právě teď?

Nejen pro podporu plodnosti a zdravé těhotenství 

Kyselina listová patří do skupiny vitaminů B. Jedná se o vitamin rozpustný ve vodě a v těle se neukládá do zásoby, je proto potřeba jej denně doplňovat. Kyselina listová je klíčová pro správný růst a dělení buněk v organismu, nepostradatelný pomocník pro tělesné i duševní zdraví, během těhotenství je pak nezbytná při správném vývoji plodu. Pomáhá ale také v boji proti stárnutí, funguje jako přírodní antidepresivum a preventivně působí proti řadě nemocí. „Zdrojem kyseliny listové je například listová zelenina (špenát, kapusta), brokolice, květák, chřest, zelí, rajčata, hrášek, jahody, pomeranče, celozrnné produkty, luštěniny, ovesné vločky, vlašské ořechy, ale i drůbeží játra, losos, vejce nebo tvrdý sýr,“ uvádí nutriční terapeutka Hanka Knížková. 

Vliv na nenarozené dítě

S nedostatečným přísunem kyseliny listové v těhotenství je spojován výskyt vrozených vývojových vad (defekty neurální trubice, deformace a znetvoření srdce, končetin, rozštěp patra atd.). Je nezbytná pro syntézu DNA a tedy pro dělení buněk. Také se podílí na tvorbě některých neesenciálních aminokyselin. Je nezbytná pro růst a řadu procesů normálního vývoje zárodku a omezuje vznik mutací genů. Kromě vlivu na vývoj plodu lze z některých studií usuzovat, že dostatečný příjem kyseliny listové má vliv na vyšší porodní hmotnost miminka a omezuje riziko předčasného porodu.

Proto je příjem kyseliny listové důležitý především před těhotenstvím a v prvních dvanácti týdnech gravidity, kdy dochází k vývoji dítěte. Riziko vzniku vývojových vad se sníží o 70 %, jelikož ke vzniku vývojových vad, které jsou s nedostatkem kyseliny listové spojovány, dochází ještě před 28. dnem těhotenství, tedy zpravidla ještě před tím, než si žena uvědomí, že je těhotná.

Hořčík v těhotenství potřebuje naše tělo vstřebat rychle

Hořčík v těhotenství potřebuje naše tělo vstřebat rychle

Doporučená denní dávka je stanovena na 400 mikrogramů na den, u těhotných pak dvojnásobek – tedy na 800 mikrogramů na den. I když u vyšších dávek nebyly pozorovány žádné negativní důsledky, nedoporučuje se, aby denní příjem překročil 1 mg. Při vysokých dávkách by mohla kyselina listová zakrýt nedostatek vitaminu B12. 

Co jsou foláty ?

Podle některých výzkumů je syntetická forma kyseliny listové vstřebávána lépe než přírodní forma. V přírodních zdrojích se vyskytuje ve formě tzv. folátů, které jsou vstřebávány jen asi z 30–50 %. Nejvyšší obsah má, jak již bylo řečeno, listová zelenina, dále je kyselina listová ve vnitřnostech, zejména v játrech, dále ve vejcích, kvasnicích atd. Do většiny multivitaminových přípravků určených pro budoucí maminky je „listovka“ přidávána. Vitaminy skupiny B jsou však velmi choulostivé a špatně snáší vysoké teploty při úpravě jídel. Vařením, pečením nebo dušením tak můžete zničit až 90 % vitaminu. 

Chcete otěhotnět? Chcete mít chytré a zdravé děti? Jezte jód!

Chcete otěhotnět? Chcete mít chytré a zdravé děti? Jezte jód!

Jen kyselina listová nestačí!

„Těhotenství s sebou přináší vyšší potřeby na výživu, což ale neznamená, že by těhotné měly jíst za dva nebo že mají hned sáhnout po multivitaminových preparátech. Důležité je uvědomit si, že zvláštní nároky jsou na tělo kladeny jen v některých oblastech,“ zdůrazňuje MUDr. Luboš Vlček. Při plánování miminka jsou podle něj zásadní kyselina listová a vitamin D. Zatímco vitamin D má pozitivní vliv na podporu reprodukce, kyselina listová slouží jako prevence pro vznik závažných postižení dítěte (např. rozštěpy páteře). Zapomínat by ženy neměly ani na železo (podpora krvetvorby), jód (syntéza hormonů štítné žlázy, správná funkce nervového systému), nenasycené mastné kyseliny a vitamin E (pro zdárný vývoj mozku i zraku plodu), který tyto kyseliny chrání před volnými radikály. Jen kyselina listová tedy nestačí. Ale pozor, některé vitaminové přípravky a doplňky stravy mohou naopak tělo zatěžovat, proto je důležité vybrat si vždy jen ten, který je určen výhradně těhotným.

Příkladem může být mimo jiné vápník, který je v těhotenství velmi důležitý, ve formě výživových doplňků je ale vhodný pouze u žen s vysokým rizikem vzniku hypertenze v těhotenství nebo pro ty, které mají nízký příjem vápníku v každodenní stravě. Pro ostatní je vhodnější příjem vitaminu D3, který zajistí vstřebávání vápníku z přirozených zdrojů (např. mléčných zakysaných výrobků, brokolice, ořechů).

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články