Kupujeme sportovní kočárek

Pořídit kočárek je věda. Nejde jen o design, ale také o funkčnost a praktičnost. Především byste si měli ujasnit, kde s ním budete jezdit. Pokud plánujete vyjížďky do lehčího terénu, pak vybírejte mezi tzv. sportovními kočárky.
Kupujeme sportovní kočárek

Sportovní kočárky by měly být snadno ovladatelné, odolné a přitom lehké, prostorné, pohodlné a vybavené řadou užitečných funkcí. Základní radou pro nákup je osobní vyzkoušení. Nekupujte přes internet kočárek, který jste neviděli a neměli možnost jej vyzkoušet.

Důležitá kolečka

Jedním ze základních kritérií při výběru sportovního kočárku je typ koleček, která se mohou lišit počtem i provedením. Mnoho maminek volí jako sportovní kočárek trojkolku. „Řadu trojkolek lze doporučit spíše pro jízdu v městském prostředí a na zpevněném povrchu bez výraznějšího terénu, kde mohou ztrácet na stabilitě. Ale neplatí to obecně, některé vybrané trojkolky, jako je například německá značka TFK, jsou doslova outdoorové a v terénu se na ně můžete spolehnout. Rozhodně je dobré se před koupí informovat o konstrukčním provedení vybraného modelu," vysvětluje Ondřej Pilecký z firmy Babypoint. Co se týče materiálu, z něhož jsou kolečka vyrobena, i tady se jednotlivé modely liší a je dobré se na to při nákupu zaměřit. Malá, tvrdá, umělohmotná kolečka se hodí na zpevněné a udržované cesty, stejně tak jako kolečka pěnová či gumová. Naopak na venkov volte kolečka nafukovací, která jsou pro outdoor bezkonkurenční. V terénu zároveň lépe poslouží kolečka větší, respektive alespoň kombinovaná (menší vepředu a větší vzadu). Přičemž většina sportovních kočárků má přední kola otočná, ne vždy však s důležitou možností aretace neboli zablokování samovolného otáčení. I na tento detail se při nákupu zeptejte.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Velikost a skládání

Jezdíte-li často autem, výtahem anebo máte-li doma užší vchodové dveře, důkladně si ověřte, zda vámi vybraný kočárek těmto omezením rozměrově vyhovuje. Často se stává, že maminky před nákupem poměří velikost výtahu, ale zapomenou na kufr od auta, a průšvih je na světě. Záleží také na způsobu skládání a rozkládání kočárku. Zkuste si to v prodejně a v případě, že je vám způsob skládání nepohodlný, kočárek nekupujte. Představte si, že půjdete ve shonu s dítětem a taškami a budete potřebovat kočárek rychle složit do auta. V takové chvíli musí všechno klapat na jedničku.

Klepněte pro větší obrázek

Pásy, brzdy a doplňky

Pozornost si zaslouží také pětibodové bezpečnostní pásy. Zvláště pokud s kočárkem chcete jezdit do náročnějšího terénu, bez pořádného upevnění dítěte se neobejdete. Podívejte se také na řešení brzd. Ruční brzda je ideální pro sportovní vyžití, jako je například jízda na bruslích, ale oceníte ji i při cestě z prudšího kopce. Také rukojeť je důležitá. Měla by být výškově nastavitelná a některé kočárky umožňují její překlopení na druhou stranu konstrukce, což je skvělá vychytávka. S přehazovací rukojetí totiž kočárek v případě slunce nebo prudkého větru nemusíte otáčet, přendavat korbičku nebo věšet před dítě plenku jako clonu. Zaměřte se také na polohování zad a nohou, velikost úložného prostoru a praktické doplňky. Ke kočárku by měla být pláštěnka, nánožník a moskytiéra. Při volbě materiálu uděláte dobře, upřednostníte-li snímatelný a pratelný potah. Až pak přichází na řadu design. Neměl by vítězit nad funkčností, ale je jasné, že každá maminka chce mít kočárek co nejhezčí. Přejeme vám, abyste našli rozumný kompromis mezi vzhledem a praktičností a našli pro sebe ten nej.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články