Kupujeme kolečkové brusle

Pohyb na kolečkách srovnaných pěkně do jedné roviny, tedy slangově řečeno na ‚inlajnech‘, je prý po všech stránkách zdravý. Protáhne se při něm celé tělo.
Kupujeme kolečkové brusle

Jízda na in-line bruslích je in, a pokud navíc sami bruslíte, je jisté, že vaše děti se budou chtít na vlastní kolečka postavit co nevidět. Jak pro ně vybrat ty správné brusle?

Chrániče jsou základ

„Bez chráničů bych dítě na brusle rozhodně nepostavil," říká razantně Jan Luhan, majitel obchodu specializovaného na brusle a běžky. „Ideální je mít chrániče na kolenou, loktech a zápěstích," dodává. Na trhu jsou pro děti k mání celé sety chráničů v ceně kolem 200 Kč, ale můžete samozřejmě koupit i jednotlivé chrániče podle potřeby. Velikost je regulována suchými zipy. Stejně jako bez chráničů není radno vyrážet na brusle bez helmy. Není to tak dávno, co médii proběhlo několik případů vážného poranění hlavy právě z jízdy na bruslích bez helmy. Přestože jsou v nabídce helmy speciálně na brusle, stejnému účelu poslouží i cyklistická přilba.

Bota a přezky

Brusle nekupujte bez dětí, je třeba, aby si zkusily, zda je vnitřní stélka netlačí. Při delší jízdě by si totiž mohly způsobit nepříjemné otlaky a puchýře. Důležité jsou také přezky. Musejí být pevné. Na trhu jsou k mání buď brusle s celým upínáním na přezky, nebo kombinované s přezkami a tkaničkami. Přezky jsou pohodlnější pro časté zouvání a nazouvání, a navíc tak brusle může dítě zapnout pohodlně samo. Přezky jsou nastavené, není třeba už nic utahovat, jen zacvaknout a je to. Problém s rychle rostoucí dětskou nohou vyřešili výrobci posouvacími skelety, kdy jednoduchým způsobem zvětšujete botu odtahováním její přední a zadní části. I vnitřní stélka má dvě části, které následně přizpůsobíte zvětšení boty.

Na kolečkách záleží

Chcete-li kvalitní brusle, pak se podívejte nejen po provedení boty, ale také na šasi, do něhož jsou kolečka zasazena. „Hliníkové šasi má větší pevnost než plastové, snese větší zátěž i hmotnost a vydrží déle," vysvětluje Jan Luhan. Záleží také na velikosti koleček. „Čím větší kolečko, tím lépe brusle jede, protože snáz překonává nerovnosti. A čím lepší ložisko, tím menší valivý odpor, brusle má lepší jízdní vlastnosti a celý podvozek má větší životnost," dodává. Vezmete-li brusle v obchodě do ruky a kolečkovou částí lehce poklepete na zem, neměla by kolečka nijak rachtat. Kvalitní a správně utažená kolečka při jízdě nevydávají žádný zvuk. Kvalitní dětské brusle jsou na trhu k dostání asi za 700 Kč.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články