Kuchyně: Místo, kde vznikají dobroty a také bolístky

Kuchyň je jako vědecká laboratoř a dítě se v ní může opařit nebo spálit. Jak se lze nepříjemnostem vyhnout?
Kuchyně: Místo, kde vznikají dobroty a také bolístky

Která z nás by si nepřála kuchyň s nejrůznějšími vymoženostmi. Je fajn, že ušetří práci a čas. Počítá se ale i s nenechavými dětskými prstíky? Pokud ne, s novým sporákem, myčkou či mikrovlnkou pořiďte rovnou bezpečnostní pojistky. Co není přišroubované či zamknuté, toho se všudybýlek zmocní. 

1. Podívejte se jeho očima
Než bude dítě schopno vydat se na výzvědy, klesněte na všechny čtyři. Tak zjistíte, na co dosáhne: na nože v šuplíku, na mikrovlnku, do které si snadno přivře prsty, na ubrus, který může i s nádobím strhnout k zemi.

2. Sporák je jako kouzelný hrnec!
Jdou z něj jen samé libé vůně. Nahoře to bublá v hrncích, trouba je rozpálená až běda. Co dělat, aby se dítě nepopálilo? Moderní varné desky a trouby mají elektronické zámky, indukční varné desky zůstávají chladné. A díky ochranné mřížce se nespálí ani o troubu.

3. Pořiďte mu vlastní židličku
Od chvíle, kdy dítě samostatně sedí – tedy kolem 9. měsíce – je čas přesadit ho při obědě z klína do jídelní židličky. Podkládat mu pod zadeček polštáře na velké židli je nebezpečné. Máte-li v kuchyni málo místa, můžete speciální sedátko přišroubovat rovnou ke stolní desce.

Co na to maminka Irena
Nebezpečné věci musí nahoru!  Simon má rád hlavně naběračky, vymyté skleničky od přesnídávek, které tak pěkně zazvoní, když spadnou na zem, a příbory. Nebezpečné předměty ze spodních zásuvek linky jsme proto přestěhovali do vyšších pater, ale s myčkou nehneme. Vyleze na otevřené vyklápěcí dveře a úřaduje s „povolenými“ předměty, tudíž špinavé nádobí ve dřezu čeká až do doby těsně před mytím. Na kuchyňskou linku zatím naštěstí nedosáhne, přesto jsme ošetřili varnou desku krytem, rohy stolu dostaly plastové ťapičky.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články