Které nemoci mohou potkat vaše dítko?

Pamatujete si ještě, jaké nemoci jste v dětství prodělala? Asi ano a bohužel zřejmě potkají i vaše miminko. Jaké jsou tedy kromě rýmy nejčastější a jak se na ně připravit?
Které nemoci mohou potkat vaše dítko?
Pátá nemoc
Viróza zvaná pátá nemoc se šíří kapénkovou cestou a postihuje zejména malé děti. Projevuje se projevuje vyrážkou na obličeji, velkými červenofialovými skvrnami na nohách a rukách, které přetrvávají několik dnů, bolavými klouby a dítě může mít i lehce zvýšenou teplotu. Proti nemoci se neočkuje a léčí se pouze její příznaky, takže lékař vašemu dítěti předepíše lék tišící svědění, bolest kloubů a doporučí klid na lůžku. Nakažlivost je sice malá, ale i tak je lepší zabránit šíření infekce. Po prodělání nemoci získává tělo doživotní imunitu.

Šestá nemoc
Ta je rovněž virové onemocnění, které postihuje zejména kojence a batolata. Způsob šíření viru není zcela známý, zřejmě se šíří slinami a také vzduchem. Prvním příznakem je vysoká horečka, která asi po třech dnech ustupuje a pak se na tělíčku dítěte objeví vyrážka, která připomíná spálu či zarděnky. Vyrážka je světle růžová, neobjevuje se na obličeji a zhruba po dvou dnech zmizí. Stejně jako u páté nemoci jsou vážněji ohroženi malí pacienti se sníženou imunitou, jinak se s nemocí organismus vypořádává dobře. Proti nemoci neexistuje očkovací protilátka, pouze se podávají léky na snížení horečky a preventivně léky proti vzniku křečí z horečky. Samozřejmostí je dostatek odpočinku a tekutin.

Zarděnky
Zarděnky jsou poměrně lehkým, ale nakažlivým dětským onemocněním. Příznaky nemoci se vyskytují dva až tři týdny po nákaze. Dítě bude pravděpodobně bolet v krku, může být mírně nachlazené a otečou mu lymfatické uzliny. Se zarděnkami pomůže samozřejmě lékař, který předepíše léky na snížení teploty. Doma pak hlavně dohlížejte na to, aby vaše dítko hodně pilo. Po týdnu by mělo být po zarděnkách.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Plané neštovice
To je doslova noční můra všech rodičů. Plané neštovice jsou velmi nakažlivým dětským onemocněním projevující se svědivou vyrážkou a zvýšenou teplotou. Vaše dítě bude nervózní, bude se drbat, bude plačtivé. Bohužel musíte vydržet, protože léčit se dá svědivá vyrážka jen speciálním pudrem a teplota pak obvyklými léky. Je ovšem nutné dítě oblékat do bavlněného oblečení a často převlékat, aby kůže dýchala.

Spalničky
Spalničky jsou velmi nakažlivé onemocnění, které se přenáší kapénkovou nákazou nebo přímým stykem s nemocným. Spalničky se obvykle projeví nejpozději 12 dní po nákaze zvýšenou teplotou, rýmou a suchým, dráždivým kašlem. Na vnitřní straně tváří se vytvoří drobné bílé skvrny. Následuje vysoká horečka dítěti se vytvoří vyrážka ve formě světle červených skvrnek, které objeví nejdříve na tváři a za ušima, později se rozšiřují po celém těle. Po pěti dnech by měla vyrážka i všechny ostatní příznaky zmizet. Proti spalničkám je ale možné se nechat očkovat. To vaše zlatíčko ochrání a v případě, že s přesto nakazí, zmírňuje průběh onemocnění.

Příušnice
Příušnice jsou epidemické infekční onemocnění, které postihuje hlavně děti starší dvou let. Projevuje se otokem před uchem a podél dolní čelisti, způsobený zvětšením slinné žlázy. Později muže zduřet i příušní žláza na druhé straně nebo i ostatní slinné žlázy pod jazykem a pod dolní čelistí. Virus je podobný chřipce a šíření infekce není možné ho bohužel zastavit. Přenáší se vzduchem, tudíž k nákaze stačí pouhý kontakt s nemocným. Dítě není infekční až po dvou týdnech léčby. Pokuste se snížit dítěti teplotu a udržujte ho v klidu v postýlce doslova za každou cenu. Podávejte mu kašovitou stravu a studené, ne však kyselé nápoje. Na bolestivá místa přikládejte teplé obklady. Při těžkém průběhu onemocnění lékař dítěti předepíše antibiotika.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články