Krvácení v těhotenství: Co je normální a co už ne?

Téměř každé těhotenství je doprovázeno drobným zašpiněním. Každý takový problém by ale měl být pro budoucí maminku varovným příznakem. Jak ale rozpoznat, zda je to zcela normální, či jde o něco vážného?
Krvácení v těhotenství: Co je normální a co už ne?

Krvácení během těhotenství, zejména na jeho začátku, může maminku opravdu vystrašit. Velmi často se stává, že žena zakrvácí již v době očekávané menstruace, kdy často ještě neví, že je těhotná. Není to obvyklé menstruační krvácení, je to jen drobné špinění.

A proč některé ženy takto krvácejí? Oplodněné vajíčko se zahnizďuje do děložní sliznice a to může vyvolávat drobné krvácení. Pokud není krvácení velké, či pokud ho neprovází silné bolesti v podbřišku, většinou není ohrožen další průběh těhotenství. Těhotná žena může jen drobně špinit - objeví se malý flíček krve nebo hnědý výtok. Špinění se často ukáže po pohlavním styku, kdy může dojít k natržení cévky v poševní sliznici, která je v těhotenství obzvláště překrvená a tak sebemenší podráždění může vyvolat slabé špinění.

Pokud špinění nepřestává, nebo se objeví jasně červená krev, je vždy lepší navštívit svého gynekologa, který posoudí, co krvácení vyvolalo. Pokud se ovšem objeví větší množství jasně červené krve a ke krvácení se ještě přidají bolesti v podbřišku, či dokonce se v krvi objeví sraženiny, není důvod otálet a je potřeba se ihned dostavit ke gynekologovi. Ten v první řadě vyloučí mimoděložní těhotenství, což je závažný stav, který ohrožuje budoucí maminku na životě, proto je lépe ho ihned řešit. Velké krvácení bývá bohužel často známkou hrozícího nebo právě probíhajícího potratu. Rozhodně není na místě panikařit, lékaři dnes dokáží i toto těhotenství zachránit.

Většinou těhotné ženě doporučí speciální režim a to je: klid na lůžku, zákaz pohlavního styku a předepíší léky na udržení těhotenství. Při dodržování tohoto léčebného režimu je velká pravděpodobnost, že se za pár měsíců bude maminka těšit ze svého potomka.

První polovina těhotenství je obecně náchylnější ke krvácení, ale bohužel i v druhé polovině vás může potrápit. Jeho nejčastější příčinou je špatná placenta. Na vině je její nevhodné uložení, nebo se tak děje při jejím odlučování. Dalšími příčinami mohou být záněty děložního hrdla, různé polypy a jiná gynekologická onemocnění. V takových případech si většinou krvácení žádá předčasné ukončení těhotenství v podobě vykonání císařského řezu, neboť masivní krvácení může ohrozit plod nedostatkem kyslíku, tzv. hypoxií.

Obecně lze říct, že každé, byť malé zakrvácení nebo špinění, je důvodem návštěvy gynekologa. Mnohdy je příčina nejasná a ozřejmit krvácení se nepodaří, ale pro klid budoucí maminky je návštěva lékaře určitě velice vhodná.  Je lepší se ujistit, že se jedná o maličkost, než zbytečně něco zanedbat.

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články