Křtiny po královsku

Británie byla zase jednou na nohou. Následník trůnu, malý princ George, měl totiž křtiny. Co o nich všechno víme?
Křtiny po královsku

Obyčejní kmotři - Navzdory všem tradicím se vévoda a vévodkyně z Cambridge rozhodli svěřit role kmotrů svým přátelům a ne korunovaným hlavám, jak bylo dosud zvykem. Mezi kmotry tak byli Katina kamarádka z dětství nebo Williamův přítel ze studií.

Zděděné oblečení – Princ George dostal speciální šatičky, které jsou přesnou replikou šatů, v nichž byla v roce 1841 pokřtěna nejstarší dcera královny Viktorie. Šaty byly ušity stejnou firmou jako Viktoriina svatební róba. Šatičky si od té doby na křtiny obléklo na šedesát královských miminek. Není divu, že látka léty utrpěla a bylo nutné ušít repliku.

Klepněte pro větší obrázekRozmražený dort – Dobrota, která se podávala k čaji po křtinách, je horní části svatebního dortu Williama a Kate. Pekařka Fiona Cairn z Leicesteru ji po svatbě zamrazila právě pro příležitost křtin.

Slavné jméno – Dítě bxylo pokřtěno jménem George Alexander Louis. Pokud bude někdy vládnout, bude sedmým králem Georgem, nebo chcete-li Jiřím VII. Jméno dostal na počest otce královny Alžběty II., krále Jiřího VI.

Tradiční fotografie – Hned po křtinách se malý George vyfotil s tatínkem Williamem, dědečkem Charlesem a prababičkou Alžbětou II. Je to poprvé od dob královny Victorie, kdy se s panovníkem fotily tři generace následníků trůnu.

Pozvaní a nepozvaní–Na křtinách chyběla většina korunovaných hlav. Z královské rodiny se jich zúčastnila jen královna Alžběta s princem Phillipem, princ Charles s Camillou, princ Harry a v roli kmotry pak Williamova sestřenice Zara.

Klepněte pro větší obrázek

Pamětní mince – Královna nechala na počest křtin vyrazit speciální pamětní mince, a to ve zlatém a stříbrném provedení.

Královská kaple – Tudorovská kaple v St. James Palace, kde se křtiny konaly, byla svědkem svatby legendární královny Victorie a prince Alberta a ležela tu také rakev princezny Diany před jejím pohřbem. Kaple není nijak velká a i s tím prý operovali Kate a William jako s omluvou, že nepozvali všechny příbuzné.


Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články