Kroužky jsou hit, ale snažte se mu ubránit!

Začátek školního roku je také obdobím mimoškolních aktivit. Který z kroužků je ten nejvhodnější vám sice neporadíme, ale pomůžeme vám najít tu správnou orientaci v nepřehledné spleti zájmových činností. 
Kroužky jsou hit, ale snažte se mu ubránit!

Je určitě moc fajn, pokud se u vašeho dítěte projeví pohybové či hudební nadání již v útlém věku a je jistě chvályhodné toto nadání rozvíjet. Dřív než se ale pustíte do zapisování dětí do toho či onoho kroužku, ujasněte si, zda se skutečně jedná o zájmy a talent vašeho dítěte, anebo zda za vysněným zápisem na housle nestojí vaše vlastní představy. Myšlenky typu: co jsem v životě nedokázal já, zvládne můj syn/dcera, hodně rychle opusťte – v opačném případě máte poměrně vysokou pravděpodobnost, že se z milovaného kroužku stane nenáviděné „vězení“.

Budoucí umělec
Chcete-li dát svému dítěti vzdělání v některém z uměleckých oborů, pak bude na místě obrátit se na některou ze „ZUŠek“. Znalci jistě vědí, že „ZUŠka“ neboli Základní umělecká škola je novodobý název pro dříve známou „Lidušku“ (Lidovou škola umění). Je pravda, že oficiální termín zápisu pro letošní školní rok jste už prošvihli, ale kdo ví, je možné, že se nějaké to místo uvolnilo. V případě individuální výuky hudebního nástroje je tato šance poměrně malá, avšak u hromadných předmětů jako je taneční, literárně-dramatický či výtvarný obor rozhodně neházejte flintu do žita.

Budoucí sportovec
Pohybové kroužky či sportovní oddíly oceníte, pokud máte doma malého rošťáka s velkým přebytkem své nezkrotné energie. Nabídka je opravdu široká, počínaje úzce profilovanými sporty (gymnastika, tenis, plavání) až po všestrannější cvičení (Sokol).

Nepřehánějte to!
Pokud vaše dítě patří mezi ty, co se nadchnou téměř pro cokoliv, brzděte. Pokud vaše dítko bude mít v pondělí gymnastiku, v úterý výtvarku, ve středu flétničku, ve čtvrtek skaut a v pátek hudební nauku, pak si velice rychle zvykne, že mu neustále někdo organizuje život a nedokáže se samo zabavit. Věřte radám psychologů, kteří tvrdí, že ke škole bohatě stačí dva koníčky a zbytečně své ratolesti nevystavujte kroužkovému obžerství.

Dejte mu volno
Co dělat, pokud vaše dítko je přesný opak výše uvedeného „snaživce“? Jistě, můžete vyhrožovat, můžete se zlobit, můžete jej násilím donutit chodit do kroužků, které mu vyberete, ale upřímně – má to vůbec cenu? Co kdybyste mu dali obyčejné volno. Možná za rok zjistí, že doma je nuda a sám začne hledat, co jej vlastně baví.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články