Kroužkujeme od pondělí do pátku: Není to moc?

České děti se věnují mimoškolním aktivitám nadprůměrně. Podle údajů Národního institutu dětí a mládeže u nás v mimoškolních aktivitách vedou sportovní a umělecké záliby.
Kroužkujeme od pondělí do pátku: Není to moc?

Většina rodičů (78 %) soudí, že děti do 15 let by měly navštěvovat hodně kroužků, aby rozvíjely svoji osobnost. Jen necelá čtvrtina rodičů si myslí, že by dětem měla být ponechána volnost, aby si ve svém volném čase dělaly, co chtějí. Podle průzkumu častěji do různých kroužků chodí děti ze vzdělanějších a bohatších rodin. Vzdělaní rodiče mají větší přehled o nabídce různých volnočasových aktivit a také jim přikládají větší důležitost.

Volný čas víc organizujeme
Oproti dřívějšku určitě. Rodiče nechtějí nechat běhat děti jen tak venku, hlavně ve městech ne. (Děti na vesnicích a v menších obcích navštěvují kroužky obecně méně.) Od nejútlejšího věku dětem (miminkům, batolatům) servírujeme „kvalitní zábavu“, máme dojem, že odborníkem řízená činnost je lepší než spontánní aktivita. Nevýhoda tohoto trendu spočívá v tom, že děti se neumějí zabavit, neumějí trávit čas samy se sebou, potřebují organizaci a program, a když se jim ho nedostane, pronesou jednu z nejhloupějších vět: „Mami, já se nudím.“ Dětství by se podle některých názorů mělo odehrávat venku na dvorku, v bunkru z dek, s roztrhanými kalhotami a rozbitými koleny. Ale na druhou stranu na kroužek nemusíme hledět jen jako na další povinnost, kterou dítě zahlcujeme nad rámec školních povinností. Návštěvu kroužku můžeme brát jako činnost, která dítě baví, která ho uklidňuje, inspiruje, rozvíjí. 

Proč se to vyplatí
Přestože Česko patří mezi země s vysokým procentem „kroužkujících“, existuje spousta dětí, které žádné zájmy nemají. Jejich rodiče neargumentují jen obavami z přetíženosti, ale také tím, že nemají čas děti do kroužků vodit nebo že na ně nemají peníze. Dětská psycholožka Barbora Downes upozorňuje, že výdaje spojené s jednotlivými zájmy se velmi liší. „Hodiny golfu a přírodovědný kroužek jsou finančně nesrovnatelné, zato jejich přínos pro dítě srovnatelný je. Mimoškolní aktivity umožňují dětem poznat sama sebe, své talenty a navázat nová přátelství. Proto bych před definitivním zamítnutím kroužků rodičům v tíživější finanční situaci doporučila informovat se o kroužcích, které poskytuje škola nebo místní skautský oddíl.“ Pokud stojí kurz do dvou tisíc na půlrok, zkuste si rozpočítat, kolik stojí jedna lekce. Pár korun.

Ředitelka ZUŠ Třešť Lenka Brázdová podotýká: „Nemyslím si, že úplata za vzdělávání v umělecké škole by dosahovala závratné míry ve srovnání s jinými mimoškolními aktivitami. Zahrnuje opravdu jen náklady na provoz školy, jinak je hrazena státem. Dáme-li dítěti možnost vzdělávat se v umění, je to dobrá investice, která se nám vrátí. Z jedné studie dokonce vyplynulo, že žáci ZUŠ prokazatelně vykazovali ve stáří lepší výsledky v inteligenčních testech, lepší myšlení a nejsou tak často postiženi Alzheimerovou chorobou jako jejich vrstevníci.“

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články