Maminka.czChování a vztahy

Nechci křičet na svoje děti! Jak to mám udělat?

Michaela Čentešová 24.  2.  2017
Proč se nedokážeme ovládnout a křičíme na děti? Přestože všechny maminky vědí, že na své dítě nemají křičet, jsou chvíle, kdy to prostě jinak nejde. Ať chcete nebo ne, platí, že čím více na své děti křičíme, tím méně poslouchají.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každá mince má dvě strany. Mateřství je nejkrásnější role na světě, bohužel ale také jedna z nejtěžších. Někdy jsme prostě vystresované a unavené a hysterický záchvat je na světě. Proč se nedokážeme ovládnout a křičíme na děti? Přestože všechny maminky vědí, že na své dítě nemají křičet, jsou chvíle, kdy to prostě jinak nejde. Nemluvím o okřiknutí, napomenutí a důraznější výchově, ale o křiku.

I když toužíte být nejlepší maminkou na světě, neubráníte se

O křiku, který se objeví ve chvíli, kdy se zdá, že k němu ani není důvod. Nejedná se ani o ženy, které by své děti neměly rády, ani o maminky, jež by trpěly třeba poporodní poruchou. Naopak, jsou to ty, které touží být nejlepšími matkami na světě.

Sama jsem zažila, že jsem na svého malého syna křičela, aniž by něco udělal. Přesně si pamatuji, že to bylo ve chvíli, kdy se mi srolovala kontaktní čočka v oku. Neviděla jsem, v oku mě řezalo a můj syn plakal v postýlce, protože mě chvíli neviděl. Byla jsem vystresovaná natolik, že to ten drobeček schytal. Podruhé se mi to stalo, když mu byly dva roky a syn mi to stejným křikem vrátil.

Tehdy jsem si myslela, že jsem jediná špatná matka na světě. Ale stejné stavy zažívá nebo zažila snad každá z nás. Utvrdila mě v tom i Alena, maminka pětiletého Dana. „Křičela jsem na svého syna často také bezdůvodně. Dokonce mi z mého křiku zaléhaly ušní bubínky.

Křičíte na své děti? Přečtěte si, co o vás častý hněv může vypovídat

Můj syn se mě v takových chvílích bál, plakal a snažil se mě obejmout a já brečela taky a omlouvala jsem se mu za to, jaká jsem. Tu pikosekundovou nenávist, kterou jsem cítila, vystřídaly obrovské pocity viny, návaly lásky a strach, aby za ten křik nepřišel nějaký vyšší trest,“ vypráví mi o svých pocitech.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Praktické rady, Chování a vztahy, Jen pro maminku, Superžena, Velký pocit, Druhý typ, Nejkrásnější období, Špatná matka, Donald, Velký důraz, Jak, Špatná nálada, Život ženy, Dětský záchvat, Perfektní matka, Psychoterapeutka, Papiňák, Malé miminko, Životní naplnění, Hysterický záchvat, Napomenutí, Miriam, Kontaktní čočka