Královské miminko je doma! Co o něm víme a co ho čeká?

Celý svět mluví o právě narozeném dědici britského trůnu a my nejsme výjimkou. Co všechno o něm víme a co ho v nejbližších dnech čeká?
Královské miminko je doma! Co o něm víme a co ho čeká?

Šťastní rodiče představili své miminko světu před porodnicí St. Mary v Londýně v úterý krátce po 19 hodině, jak bylo plánováno. Princ William zažertoval, že dítě má možná víc vlasů než on, ale rozhodně má silné hlasivky. Kate prozradila, že William už měnil první plínku a oba přiznali, že jsou dojatí, což určitě pochopí všichni novopečení rodiče. Po chvilce se Kate s Williamem a dítětem vrátili do porodnice, aby s ním o pár minut opět vyšli před budovu, tentokrát však už byl malý princ v autosedačce. Willam sedačku zručně připevnil do auta, Kate nasedla na zadní sedadlo a spokojená rodina odjela domů.

V porodnici miminko navštívil pyšný dědeček princ Charles s manželkou Camillou i rodiče vévodkyně Kate.

Palác oznámil narození potomka až čtyři hodiny po porodu údajně proto, že si novopečení rodiče chtěli užít klidu jen sami se svým dítětem bez bulvárního humbuku za zády.

William i Catherine poděkovali lékařům, zaměstnancům i ostatním pacientům nemocnice St. Mary za trpělivost, s níž snášeli různá omezení kvůli narození jejich dítěte.

Mezi jmény, které by dítě mělo dostat, dominuje v sázkových kancelářích James a George. Jméno by mělo být známo v nejbližších dnech. Titul je ale už jasný. Prababička Alžběta II. jej jmenovala princem z Cambridge. Za poslední dvě století je to jediný nositel tohoto titulu.

Zatímco původně měla novopečená maminka v plánu zamířit hned z porodnice do domu rodičů, kvůli oficialitám změnila názor. I s manželem se alespoň na prvních pár dní ubytují v domku na pozemcích Kensingtonského paláce. Jde o malý domek se dvěma ložnicemi.

Do nového bytu v samotném Kensingtonském paláci se rodina nastěhuje na podzim. Zatím totiž stále probíhá náročná rekonstrukce. Ve stejném domě bydlela i královnina sestra Margaret a také Williamova maminka Diana.

William má nyní dovolenou, aby mohl Kate s miminkem pomáhat. Až se vrátí ke své práci v záchranářském vrtulníku, přestěhuje se vévodkyně na čas k rodičům, jak původně plánovala.

Jakkoli to teď vypadá, že Británie je jednotná a nadšeně vítá novorozeného prince, není to tak. Země je rozdělená na příznivce a odpůrce monarchie a může se stát, že malý princ nikdy králem nebude. Je to ale spíš utopie, protože královská rodina je dobrý obchodní artikl. Sice daňové poplatníky něco stojí, ale také se na ní dá slušně vydělávat. Pro turisty jsou suvenýry s členy královské rodiny velkým lákadlem, a ročně tak přispějí významnou sumou do státního rozpočtu. I sami Britové se nyní postarají o slušný přírůstek do zemské kasy. Počítá se s tím, že za suvenýry utratí v přepočtu až devět miliard korun.

Všechna britská miminka, která se narodila ve stejný den jako malý princ, dostanou pamětní minci, kterou nechala královna na počest svého pravnuka vyrazit.

Kate a William musí své dítě registrovat jako každý obyčejný Brit. Mají na to 42 dní. Přece jen je tu ale malá výjimka. Zatímco normální občané musejí zajít na radnici, v případě královských dětí přijde notář až do paláce.

Britové si podle průzkumů přejí, aby Kate nebrala k dítěti chůvu, ale starala se o něj sama. Vypadá to, že vévodkyně to nakonec vyřeší šalamounsky. Chůvu najímat nebude, ale k ruce bude mít svou maminku, babičku dítěte, takže vlastně chůvu mít bude i nebude. Chytré řešení.

Už příští rok na jaře by se malé princátko mělo vydat na svou první zahraniční cestu do Austrálie. Bude tak následovat svého tatínka Williama, který byl v ostrovní zemi v deseti měsících věku, když si jeho cestu vyvzdorovala maminka Diana. Bez miminka zkrátka odjet nechtěla.

Kdo bude kmotrem dítěte, zatím oznámeno nebylo. Nejžhavějšími kandidáty však jsou sestra vévodkyně Kate Pippa a Williamův bratr Harry.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články