Konec kojení neznamená pohromu

Jste si jistá, že už jste pro svého miláčka udělala maximum a teď už je načase s kojením přestat. Jenže, jak na to, když se vaše dítko dožaduje prsu pokaždé, když potřebuje třeba jen uklidnit?
Konec kojení neznamená pohromu
Chce to trpělivost… ale zase ne tak velkou
Kojení je opravdu skoro věda. A u každého dítěte probíhá jinak i jeho konec. Zatímco některé se odstaví takřka samo, ostatní se svého „oblíbeného cucnutí“ prostě nemíní vzdát. Zažila to i naše čtenářka, která pod nickem Očko píše: „Já sama mám s odstavováním bohaté zkušenosti. Jako matka tří dětí jsem vlastně takřka bez přestávky osm let kojila. U dvou starších dětí to byla v podstatě „brnkačka“, většinou samy přestaly tak kolem dvou let věku. Ovšem nejhorší to bylo s naším benjamínkem. Ten se kojení prostě nehodlal vzdát. Lékařka mi radila počkat, dokud se sám neodstaví. A tak jsem kojila skoro tři roky a pořád čekala, kdy to mého „kojence“ přestane bavit. Po třech letech už čekání přestalo bavit mě. Došlo mi, že když to nechám na něm, zachrání mě od kojení snad jen začátek jeho školní docházky. Jednoho dne jsem řekla rezolutní ne a prso mu prostě odmítla dát. A tehdy začal boj kdo s koho. Všechny negativní projevy období vzdoru, kterým můj synek v té době úspěšně procházel, se tím jen zhoršily. Navíc jsem se od něj dozvěděla, že jsem zlá máma. Jak mi při tom bylo, vám asi nemusím popisovat. Takže radím: Přestaňte kojit dřív, než začnou mluvit!“

Postupně a nenásilně
Pokud můžete a jde už o starší děťátko, které není závislé jen na mléce, ale v pohodě zbaští i další jídla, bude to snazší. Kojení prostě postupně nahrazujte jinými dětskými jídly a tekutinami a pomalu snižujte počet. Syté dítě pak může o kojení jevit menší zájem. Odstavování si rozložte do několika týdnů tak, aby si dítě pomalu odvykalo a také, aby se vaše produkce mléka průběžně snižovala. Pokud byste vše chtěla ukončit násilně ze dne na den, následkem bude malý vztekloun a bolest ve vašich prsou. A to asi nechcete, že?
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Sláva posteli
Jestliže se cítíte unavená z toho, že musíte k děťátku několikrát za noc vstávat, zkuste si ho vzít na celou noc do postele a nechte ho, aby se „obsloužilo samo“ - tento způsob kojení vás bude méně unavovat a uvidíte, že i vaše miminko bude klidněji a spokojeně spát. Navíc pokud si zvykne, že přes den nedostane nic a jen v noci si může lehce cucnout, snáz se smíří s koncem kojení. A až přestanou ňadra produkovat mléko, nebude chtít ani v noci.
 
Mazlení - lék na všechno
Možná budete během odstavování smutná z toho, že ztrácíte to jedinečné pouto, které mezi vámi a vaším děťátkem při kojení vzniká. Je to úplně přirozené. Nepříjemné pocity na obou stranách vám pomůže odstranit časté mazlení a laskání mrňouska. A uvidíte, že mu za chvíli ani nebude vadit, že už nechcete kojit, hlavně, když se bude moct přivinout.
 
Důslednost se vyplácí
Nezapomeňte, že úspěch při odstavování je závislý i na tom, jak pevně si za svým rozhodnutím přestat kojit dokážete stát. Pokud dítě žadoní, zkuste mu nabídnout něco jiného, zaujmout ho hrou, novými věcmi. Hlavně nepovolte. Jakmile jednou ustoupíte, jen těžko budete své svéhlavičce vysvětlovat, proč podruhé mu prso prostě nedáte.

Musíte přestat náhle?
Ano, i to se může stát, že musíte dítě odstavit, aniž vy sama byste chtěla. Rychle ukončit kojení jste nucena, máte-li například vážné zdravotní problémy nebo musíte začít užívat léky, které by mohly dítěti ublížit. Vždy je dobré poradit se s lékařem, zda existují i obdobné léky vhodné pro kojící matky. Pokud ne, nezbývá vám nic jiného, než přestat kojit ze dne na den. Ale nedělejte si starosti, neznamená to, že jste špatná maminka…
 
Když vaše dítko mléko neodpije, prsy se nalijí, budou bolestivé, mohou se přidat teploty a hrozí tzv. retence mléka. V tomto případě si pomožte šetrným postupným odstříkáním pouze do pocitu úlevy, neodstříkávejte vše, a mléka bude ze dne na den postupně ubývat. Pokud máte v mrazáku zásoby odstříkaného mléka, než jste vážně onemocněla nebo začala brát léky, je vhodné ho miminku dopřát. Můžete vaše dříve odstříkané mléko prostřídat s umělou výživou, a tak miminku usnadnit pozvolnější přechod.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články