Končíme s plenkami

Každé dítě je jiné a zaručený recept na to, jak se bez problémů zbavit plenek, vlastně neexistuje. Je však pár vyzkoušených rad, mezi nimiž třeba najdete tu pravou.
Končíme s plenkami

Hlavní radou je trpělivost. Jako v jiných životních situacích i v takové zdánlivé banalitě, jako je přechod z plenek na nočník, se vyplatí netlačit na pilu.

Kdy začít?

Podle pediatrů přichází správný čas mezi rokem a půl a dvěma lety věku. Že nastala vhodná chvíle, poznáte také podle množství plen. Pokud je jejich počet za den ustálený, dítě zvládne mít plenku suchou i déle než dvě hodiny a začíná si vylučování uvědomovat, jděte na to. A ještě něco, dopřejte si na plenkové odvykání dostatek klidu. Určitě se do akce nepouštějte, pokud se chystáte na dovolenou nebo víte, že bude dítě nějakou dobu mimo domov.

Důležité signály

Než se pustíte do velkého stěhování z plenek na nočník nebo záchod s dětským prkénkem, nějakou dobu dítě pozorujte. Většina dětí totiž vydává signály, že bude konat potřebu. Soustřeďte se na dobu hned po jídle a ráno po probuzení. Jakmile jste si jistí, že jste signál i správnou dobu odhalili, zkuste dítě posadit na nočník nebo záchod právě v tuto chvíli. Správné načasování je polovina úspěchu.

Malé triky

Zatímco se na nás z reklam hrnou plenky, v nichž dítěti na zadečku neulpí ani kapička, zkušené maminky radí pořídit při odvykání pravý opak. Plenka, která se rychle nasákne, bude dítěti nepříjemná, a to je ten okamžik, kdy ho přesvědčit, že je čas vyzkoušet nový nočník nebo záchodové prkénko, které jste společně koupili. Ano, i na tom záleží. Nakupujte spolu s dítětem, které tak lépe přijme novou věc za svou. A ještě jeden fígl – pojmenujte vyměšování. Zvolte něco jednoduchého, co může dítě vyslovit, a je třeba, aby daný výraz začala používat celá rodina. Dítě tak bude mít jasno, co po něm chcete a jak vám má svou potřebu oznámit. Za každé oznámení dítě pochvalte. Ano, i tady platí „chválit, chválit, chválit“.

* Nikola: Nikam jsme nespěchali. Nechali jsme dceru, aby si sama určila, kdy začne.

* Michaela: Osobně doporučuji posazovat hned, jak dítě samo stabilně sedí.

* Eliška: Malého jsme začali posazovat asi od 12 měsíců. Když se něco povedlo, tleskali jsme. Pochopil to rychle a pak si tleskal sám.

* Karla: Sundali jsme plenky ze začátku přes den, i když byla občas nějaká loužička a pár počuraných věcí, ale za 3–5 dní si naši kluci začali říkat sami.

* Simona: Tatínek i já jsme předvedli názornou ukázku do nočníku. Šílenost. Druhý den si ale syn na nočník sám sedl a vyčural se.

* Káťa: Od začátku učení na nočník jsem úplně odbourala plenu, i když jsme někam jeli, aby v tom neměl zmatek. Takže pořád náhradní oblečení a několikrát do minuty jsem se ho ptala, zda nechce čurat nebo kakat. Možná to tak rychle pochopil proto, že mu to moje ptaní lezlo na nervy.

* Mirka: Dceru jsem pochválila s tím, že může nočník se mnou vylít. To se jí tak líbilo, že chtěla vylévat pořád.

* Lenča: Radím ostatním maminkám opravdu být rozhodnutá, že vaše dítko bude bez plen, a necouvnout. Pokud jednou plenu seberete, už ji nedávejte ani na písek, ani na cestování.

* Daniela: Musela jsem si na nočník sednout, aby syn pochopil, k čemu slouží, což při mojí váze 96 kg bylo komické.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články