Kojení dvojčat? Jde to!

Není pravda, že žena má mléko akorát pro jedno dítě.
Kojení dvojčat? Jde to!

Množství vytvořeného mateřského mléka je ovlivňováno „poptávkou“, množstvím, které dítě (děti) vypije – můžete si to konec konců vyzkoušet třeba za pomoci odsávačky nebo si vzpomenout na historické romány a tzv. kojné.

Techniky kojení dvojčat?
Určité komplikace s kojením dvojčat ale očekávat můžete. Pokud jsou děti donošené, bude kromě individuálních dispozic asi hlavní komplikací naučit se techniku kojení dvojčat. Kojit každé dítě zvlášť je totiž časově nesmírně náročné. Trvejte tedy určitě už v porodnici na tom, že byste chtěla kojit s pomocí kojícího polštáře obě děti najednou. Porodnice většinou mají laktační poradkyně, které vám pomohou. Poloha dvojčat při synchronním kojení může mít několik podob, které jsou dnes už součástí většiny publikací o kojení. Jestliže podobně jako já budete mít ale nad obrázky pocit naprosté bezmoci, nezoufejte: vsaďte na trénink a vlastní intuici. Nakonec si většinou právě pomocí vlastní intuice najdete tu polohu a techniku, která vám i dětem bude nejlépe vyhovovat.

Naleznete vůbec řadu teoretických doporučení, která si musíte vyzkoušet a upravit podle svých potřeb. Někdo prsy miminkům střídá, některá miminka vyžadují každé „svůj“ prs. Případně obě jeden prs odmítají a chtějí pít ze stejného. Jakási průprava na to, co vás neodvratně čeká s dvojčaty v batolecím období.

Pevný režim
I když se často radí kojit děti podle toho, jak se samy „přihlásí“, doporučovala bych u dvojčat rozhodně zvolit pevný režim – pokud chcete ve zdraví vše přežít. Pokud přikládáte dítě vždy ve chvíli, když začne plakat, a každý pláč nejprve zkoušíte uklidnit přikládáním k prsu, začnete se brzy utápět v nejasné představě o tom, kolik vlastně dítě vypilo, zda opravdu může mít ještě hlad, celé noci se nevyspíte – a pokud to vynásobíte dvěma, můžete jít rovnou zaklepat na dveře psychiatrické ordinace. Pevný režim naopak dává jistotu a ukotvení vám i dětem, napomáhá přehlednější organizaci dne.

Nedonošené děti
Další komplikace souvisí s předčasným porodem a nedonošeností dětí, což není u dvojčat neobvyklá záležitost. Těžká a extrémní nedonošenost je samozřejmě v tomto tématu kapitolou sama o sobě, ale už i lehce či středně nezralá nedonošená miminka nemají dostatečně vyvinutý sací reflex. Na odděleních pro nedonošené novorozence dostávají mléko injekční stříkačkou. Mléko je buď od dárkyň, případně můžete začít sama odsávat. Miminko dostane vaše mateřské mléko, což pomůže vám i jemu, a nevzdáte se tak naděje na budoucí kojení. Spolehlivým klíčem k úspěchu je trpělivost a odhodlání to nevzdat.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články