Maminka.czKojenec

Kojenec, který se nesměje. Problém na obzoru? Může, ale nemusí být

Martina Machová 5.  5.  2017
První úsměv je důležitý nejen pro rodiče, ale také pro lékaře. Malé miminko, které se vědomě nesměje, může mít velký problém.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

A už se usmálo?

Možná vás na konci šestinedělí překvapilo, když se vás pediatrička zeptala, zda se vaše úžasné miminko už také vědomě směje. Možná však ihned dodala, že nemá na mysli tzv. nevědomý (nesociální) úsměv, který lze u maličkých kojenců zaznamenat již v prvním týdnu života.

Tento typ úsměvu vykouzlí několik dní staré miminko nejprve během spánku a později i v bdělém stavu – avšak zatím reflexně, nevědomě, bez souvislosti s danou situací.

Smíchem proti alergiím i bolestem: 6 skvělých účinků smíchu na zdraví

Vývojová psycholožka Gwyneth Doherty-Sneddon o tomto typu úsměvu říká: „Novorozenci ovládají ještě další reflexní výraz, takzvaný nesociální úsměv. Tato forma úsměvu se totiž objevuje bez jakékoli vnější sociální příčiny. Úsměv je obvykle vytvářen pohybem úst a tváří, ale nezasahuje oči a čelo. Neobsahuje emoční náboj skutečného úsměvu. Tento typ úsměvu se objevuje, je-li dítě ospalé nebo ve spánkové fázi REM (rychlý pohyb očí).“

Naše babičky říkávaly, že se děťátko směje na andělíčky.

Témata: Děti, Video, Kojenec, Miminko, Muž, Důležitý mezník, Gwyneth, První úsměv, Staré miminko, Nový způsob, Obzor, Byt, Problém, Rychlý pohyb, Odborné vyšetření, Velká fotogalerie, Batolecí věk, Vhodný čas, Vědomý úsměv, Pozorování, Dětský autismus, Vývojová psycholožka