Když peníze nestačí, aneb můžu si přivydělat na mateřské?

Doba, kdy zůstanete doma s malým dítětem, je náročná po všech stránkách. Týká se to samozřejmě i ekonomické situace rodiny. Stálý plat jednoho z rodičů nahradí jen rodičovský příspěvek a ten není nijak závratné výše. Řada maminek se tak snaží něco si přivydělat. A co na to říká zákon?
Když peníze nestačí, aneb můžu si přivydělat na mateřské?
Můžu pracovat, když jsem doma s dítětem?
Dobrá zpráva je, že můžete. A to dokonce bez omezení. Zákon, který umožňoval mamince na rodičovské dovolené přivydělávat si jen do výše tři tisíce korun (a to vzhledem k výdajům na miminko vážně není žádná láce), už naštěstí neplatí. Pokud tedy máte štěstí a našla jste „family friendly“ zaměstnavatele nebo máte smlouvu se svým dosavadním, můžete pracovat, seč vám síly stačí. Jediné omezení platí pro dobu, po kterou budete práci vykonávat. Pracovat totiž ze zákona můžete až po nástupu na rodičovskou dovolenou. Podmínkou toho, aby mohla maminka pobírat peněžitou pomoc v mateřství (lidově označovanou „mateřskou“) totiž je, že nesmí mít žádný jiný příjem.
 
To znamená, že nemůžete pracovat v rámci pracovně právního vztahu (ani na smlouvu ani na honoráře) a rovněž nesmíte podnikat na základě svého živnostenského oprávnění. Takže zhruba do šesti měsíců věku dítěte si dejte pohov. Což ovšem vzhledem k péči o miminko zní jako hodně špatný vtip.

Rodičovská dovolená práci přeje… ze zákona
Patříte-li k „supermankám“, které kromě péče o své miminko stíhají ještě pracovat, nebo vás prostě finanční situace dotlačila k návratu do pracovního procesu, tak po uplynutí mateřské už pracovat můžete bez omezení a vydělávat měsíčně klidně sto tisíc, aniž byste přišla o nárok na rodičovský příspěvek. Jediné, co musíte podle zákona dodržet je tak zvaná celodenní péče o dítě. Jestli máte štěstí a babičky se o vaše miminko jen perou, jste takříkajíc za vodou. Babičky se o vaše dítko jistě postarají vzorně a vy můžete bez obav pracovat z domova nebo z kanceláře, jak je libo. Pokud rodinné zázemí nemáte, tak si můžete najmout agenturu nebo slečnu na hlídání. Tato varianta je ovšem finančně velmi náročná a za hlídání nakonec zaplatíte klidně celý přivýdělek.

Jako nejpřijatelnější se zdá umístění do jeslí nebo do školky. A tady právě nastává problém. Do státních jeslí dát dítě nemůžete vůbec, neboť byste ztratili nárok na rodičovský příspěvek. Do soukromých jeslí pak mrňouska mladšího tří let umístit určitě můžete. Ale jednak se připravte na tučnou cenu, a pak tam vaše ratolest může být maximálně 5 dní v měsíci.

Ani u školek to bohužel není o moc jiné. A v době, kdy je na jedno místo i víc dětí, bude samotné umístění dítěte, na něhož pobíráte rodičovský příspěvek, problém. Pokud se vám to přesto povede, počítejte s tím, že vaše dítě, které dosáhlo 3 let věku, může chodit do školky nebo jiného dětského centra jen v rozsahu nepřevyšujícím 4 hodiny denně nebo nejvýše 5 dní v měsíci. V opačném případě nárok na rodičovský příspěvek zaniká.
 
Klepněte pro větší obrázek

Jak je to se smlouvou
Práce při mateřské má ovšem své malé úskalí v podobě smlouvy. Pokud pracujete pro svého dosavadního zaměstnavatele nebo jste našla nějakého k maminkám laskavého, asi máte klasickou smlouvu o pracovním poměru byť na zkrácený úvazek. Všechny odvody za vás hradí zaměstnavatel, vy nemusíte ani samostatně odvádět daně.

Další možností je smlouva o provedení práce. Ta se uzavírá s jedním zaměstnavatelem maximálně v rozsahu 150 hodin ročně. Můsí být sepsána písemně nebo dohodnuta ústně a obsahuje rozsah práce a odměnu. Neexistuje tady ale zkušební doba a spolupráce může být ukončena i bez udání důvodu. U dohod o provedení práce se neodvádí sociální a zdravotní pojištění. To tedy znamená, že pokud uzavřete tuto smlouvu, budete platit pouze daň z příjmu, ovšem vy sama v rámci ročního daňového přiznání.

Dohodu o pracovní činnosti lze uzavřít na práci, která v průměru nepřekračuje polovinu týdenní pracovní doby, maximálně tedy jde o poloviční pracovní úvazek. Tato dohoda musí být vždy uzavřena písemně a ve smlouvě musí být uvedena sjednaná náplň práce, odměna, rozsah pracovní doby a doba, na kterou se uzavírá. Kromě daní ovšem budete odvádět i zdravotní a sociální pojištění. Takže pokud máte uzavřenou dohodu o pracovní činnosti, je vaší povinností registrovat se na správě sociálního zabezpečení a zdravotní pojišťovně, kde vám také vyměří výši odvodů.

Mateřská dovolená není rodičovská
Do povědomí se pro dobu, kdy je jeden z rodičů doma s dítětem se vžilo označení mateřská dovolená. Právně to tak ale není.
Mateřská dovolená totiž souvisí s dobou, kdy matka pobírá peněžitou pomoc v mateřství (tj. peněžitou pomoc nebo nemocenské dávky poskytované v souvislosti s porodem). Tato doba trvá 28 týdnů a platí se už 6-4 týdny před porodem. Dávky bere pouze matka a jejich výše je stejná jako nemocenské dávky. Vychází se z průměrné mzdy za posledních 12 měsíců (pokud pracovní poměr netrval celých 12 měsíců, vychází se z průměru dosaženého v kratším období) (jejich výše je ale maximálně 60 procent platu) a v této době není možné soustavně pracovat.

Po mateřské dovolené následuje tzv. rodičovská dovolená. Období do dvou-tří nebo čtyř let dítěte (podle toho, jakou rychlostní rodičovskou dovolenou si vyberete), jeden z rodičů – už to nemusí být matka, pobírá rodičovský příspěvek V době rodičovské dovolené si můžete přivydělávat, jak vám jen dítě dovolí…

Třírychlostní rodičovská dovolená
I rodičovská dovolená v tomto roce doznala ze zákona velkých změn. Rodiče mají totiž svobodnou vůli si vybrat délku rodičovské dovolené. Je samozřejmě trochu diskutabilní, jak odhadnete v pouhých pěti a půl měsících věku svého miminka, jak dlouho vás bude potřebovat, ale na druhou stranu zákon pomáhá rodičům (o rodičovský příspěvek může zažádat i otec), kteří se chtějí nebo musí vrátit do práce dříve. Na výběr jsou tři možnosti.

1. Rychlé čerpání
Rodič, který se předem rozhodne, že zůstane s dítětem na rodičovské dovolené jen do jeho dvou let, bude měsíčně dostávat 11 400 korun. Pro tuto variantu se musí zažádat v kalendářním měsíci následujícím po měsíci, ve kterém dítě dosáhne 22 týdnů života. O tuto variantu čerpání, ale může zažádat pouze rodič, pokud při mateřské dovolené maminka pobírala dávky min. 11 400 Kč. Ženy s nižším platem a samozřejmě i nižšími dávkami v mateřství tak bohužel na rychlé čerpání rodičovské dovolené nedosáhnou.

2. Klasické čerpání
To zná asi většina rodičů z poslední doby. Pokud zůstanete se svým dítětem doma do jeho tří let, budete dostávat měsíčně 7600 Kč. O tuto formu čerpání si může zažádat rodič, který měl nárok na čerpání mateřské nebo na nemocenskou poskytovanou v souvislosti s porodem. A žádá se nejpozději v kalendářním měsíci, kdy dítě dosáhne 21. měsíce věku.

3. Pomalejší čerpání
Rodiče, kteří budou chtít zůstat s dítětem doma do jeho čtyř let, budou ihned od ukončení mateřské dovolené dítěte pobírat 7600 korun a od 21 týdnů věku miminka pak bude výplata snížena na 3800 korun. Tato dávka se týká i těch, kdy matka neměla nárok na peněžitou pomoc v mateřství.

Pozor!!! Jediné úskalí výběru je, že se nemůžete varianty měnit podle potřeby dítěte. Jakmile se rozhodnete třeba pro dvouletou variantu, nelze zůstat s dítětem doma tři roky. Respektive můžete ale bez nároku na podporu státu.

Text: Eliška Zikmundová

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články