Když miminko není, kde má být aneb Mimoděložní těhotenství

Těšíte se na miminko, těhotenský test ukazuje těhotenství a vy přesto krvácíte. Bez okolků byste se měla vydat ke svému gynekologovi, možná vás potkalo mimoděložní těhotenství.
Když miminko není, kde má být aneb Mimoděložní těhotenství
“Bylo mi asi dvacet pět. S přítelem jsem miminko sice neplánovali, ale už jsem spolu chodili tak dlouho, že by pro nás dítě na překážku určitě nebylo. Pak jsem nedostala menstruaci v termínu. Asi po týdnu jsem si koupila test, který ukazoval, že jsem těhotná. A pak jsem začala krvácet. Nejdříve jsem si myslela, že jde o planý poplach, že prostě test selhal. Tak jsem si koupila další a ten opět ukazoval těhotenství. Raději jsem zamířila do ordinace. Jaké bylo mé překvapení, když mne paní doktorka po testech ihned poslala do nemocnice. Těhotná jsem byla, bohužel šlo o mimoděložné těhotenství,“ vypráví o své smutné zkušenosti naše čtenářka Renata Červená.
 
Smutné je bohužel i to, že to není ojedinělé. To nám potvrdila i gynekoložka Martina Válková: „Bohužel je nutno říci, že podle některých zpráv dochází k výskytům mimoděložního těhotenství stále častěji. Naštěstí má současná medicína k dispozici řadu moderních možností, jak mimoděložní těhotenství zjistit. Vzhledem k tomu, že gynekologové mají k dispozici řadu moderních diagnostických postupů, bývá naštěstí mimoděložní těhotenství včas odhaleno.“
 
Jak se to jen může stát
Normální těhotenství znamená, že dojde ke splynutí vajíčka a spermie ve vejcovodu. Oplodněné vajíčko následně putuje vejcovodem a uhnízdí se v dutině děložní ve sliznici. Pokud se ale plodové vejce neocitne v děloze, může se uchytit a růst i někde jinde. Asi z 95 % to bývá nejčastěji ve vejcovodu. Vejcovody bývají velmi často poškozené díky častým zánětům, které se špatně hojí a mohou způsobovat srůsty a jizvení. Vajíčko se tedy obvykle nestačí včas proplést skrz tyto překážky a uhnízdí se již ve vejcovodu. Asi jedno procento vajíček, se usazuje dokonce již na povrchu vaječníku nebo v prasklém folikulu. Vzácně se může stát, že dojde k uhnízdění vajíčka v dutině břišní či až na děložním čípku.
 
Hrozí nebezpečí?
Při mimoděložním těhotenství bohužel hrozí nebezpečí. Miminko se jinde v děloze nemůže správně vyvinout zejména z důvodu nedostatku výživy a zárodek zachycený jinde může skutečně ohrozit zdraví a dokonce i život matky. A jak? Těhotenství často samo odumírá a bývá samovolně vypuzeno z těla. Tento stav obvykle těhotná maminka ani nezaregistruje. Problémy ale může způsobit, pokud se zárodek např. ve vejcovodu dále vyvíjí a roste. Vejcovod je pouze 0,5 cm tlustý, tudíž velmi brzy může být plod mnohem větší než tloušťka vejcovodu. např. 4 týdny po oplodnění vajíčka, může být zárodek velký cca 2 cm v průměru. Zárodek tedy začne prorůstat skrz vejcovod, naruší okolní krevní cévy, což způsobí krvácení. V nejhorším případě může vejcovod až prasknout. Krev se poté vylije do dutiny břišní a velmi rychle může nastat otrava krve. Tak proto ty obavy.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Jak poznám, že jde o mimoděložní těhotenství
Zpočátku je to složité. Jak už nám vyprávěla naše čtenářka, zprvu se těhotenství projevuje zcela stejně jako to zdravé.Vynechá vám menstruace. Jakmile si uděláte těhotenský test z moči, je pozitivní. Časem však začnou problémy. Mezi prvotní příznaky mohou být křečovité bolesti v podbřišku či slabé krvácení. Původcem bolesti bývá nejčastěji krev v břišní dutině (vzniklá potratem), která dráždí její výstelku, a poškození vejcovodu. K této situaci většinou dojde přibližně sedm až osm týdnů po vynechání menstruace. Stav se dále vyvíjí chronicky. Žena pociťuje bolesti na jedné straně podbřišku a může se stát, že krvácení způsobí anémii. Horší variantou je, pokud se vajíčko stále vyvíjí a roste. Asi pět až sedm týdnů po vynechání menstruace může prasknout stěna vejcovodu, které je velmi nebezpečné, protože může mít za následek i hemoragický šok z velké, až několikalitrové, ztráty krve.

Nebojte se, medicína vám pomůže
Není to sice jednoduché, ani bezbolestné, ale dnešní medicína už umí skutečně zázraky. Zatímco v minulém století se mimoděložní těhotenství rovnalo rozsudku smrti, dnes je pomoc nablízku. Když lékař objeví na ultrazvuju mimoděložní těhotenství, obvykle vás okamžitě odešle do nemocnice na tzv. laparoskopii. Při této malé operaci vám bude toto patologické těhotenství ukončeno. Bohužel často dochází současně i k odstranění poškozeného vejcovodu. Ale vy budete zdravá. Mimoděložní těhotenství také neznamená, že už nikdy nebudete moci mít děti, takže hlavu vzhůru, to zvládnete a další miminko už si užijete jak má být.

Nejčastější výskyt mimoděložního těhotenství:
• při prvním těhotenství
• u žen, které prodělaly opakované záněty vejcovodů
 
Zvýšené riziko mimoděložního těhotenství:
• v případě užívání hormonální antikoncepce obsahující pouze progesteron
• při selhání zavedeného nitroděložního tělíska
• při endometrióze
• po předchozích operacích na vejcovodech
• při umělém oplodnění.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články