Když mateřské mléko přestane stačit

Jistě každá maminka bude souhlasit s tím, že nejpřirozenějším a také nejpohodlnějším způsobem výživy novorozenců je kojení. Tato strava je pro děťátko lehce stravitelná a dokonale přizpůsobena jeho fyzickým potřebám.
Když mateřské mléko přestane stačit

Ne každá maminka má ale v tomhle ohledu na výběr. Některé kojit nemohou z psychologických důvodů, jiné mají problém fyzický. Všechny maminky ať už kojící či nekojící mají společné jedno. Dříve či později musí vyřešit otázku, kdy začít podávat děťátku příkrm.

Doba podávání příkrmu se může u každého miminka lišit v závislosti na individuálním vývoji. Zatímco některé dítě vydrží na mateřském mléku plných šest měsíců, jiné potřebuje přikrmit mnohem dříve. „Žádné striktní oficiální doporučení k podávání příkrmů neexistuje,“ říká Jiřina Dvořáková, praktická lékařka pro děti a dorost, která spolupracuje se společností Hamé. Pozornost by měli rodiče věnovat především váhovým přírůstkům a měli by také sledovat celkovou spokojenost dítěte. „Nekojené děti by měly být přikrmovány od ukončeného čtvrtého měsíce věku, u kojených dětí je možné začít až po dovršení půlroční věkové hranice,“ vysvětluje Dvořáková.

Hladové děti se ozývají
Jedním z ukazatelů, že nastala vhodná doba k podávání příkrmu, je, že se váha miminka nezvyšuje. „Pokud vaše miminko přestane přibírat na váze, měli byste zpozornět a poradit se s dětskou lékařkou o možnosti dítě dokrmovat. V prvním kvartálu letošního roku uvedeme na trh výživy pro miminka od ukončeného 4. měsíce věku,“ podotýká Marcela Mitáčková, ředitelka marketingu a vývoje. Další známkou toho, že miminku chybí potřebné živiny, může být také častý pláč, nespavost a neklid. Hladové miminko pak uklidníte jen těžko.

„Jako první příkrm se doporučujeme vyzkoušet zeleninu. Jde především o to zjistit, zda děťátko nebude na příkrm reagovat alergicky. Mezi nejvhodnější druhy patří především mrkev nebo brambory. Postupně zeleninu doplňujeme o další druhy, případně vyzkoušíme také ovocné výrobky, které dětem velmi chutnají“ vysvětluje Mitáčková. Z nabídky si vyberete skutečně pro každé miminko.

Výrobci přináší na trh řadu zeleninových i ovocných výrobků pro nejmenší. „Všechny příkrmy procházejí nejrůznějšími testy a musí splňovat přísné kvalitativní normy,“ informuje Dvořáková. 

Na co si musí dát maminky pozor
Miminka si na nové chutě zvykají postupně, proto se nenechte odradit případnou počáteční reakci vaší ratolesti.
Ze začátku sledujte, zda vašemu miminku některá ze surovin obsažených v příkrmu nezpůsobuje alergickou reakci, jako je vyrážka, průjem a podobně. V případě jakéhokoli podezření příkrm již dále nepodávejte a poraďte se o dalším postupu se svým dětským lékařem.
Hotové dětské příkrmy neochucujte ani solí ani cukrem. Výrobek je připraven tak, aby splňoval nároky vašeho miminka.
Příkrmy je dobré spotřebovat do 24 (maximálně do 48) hodin od jejich otevření. Čtěte návod výrobce.
Jídlo neohřívejte víc než jedenkrát. Poté již výrobek není pro vaše miminko vhodný.
Se zavedením příkrmů nespěchejte, ale ani neotálejte. Pozdní zavedení může způsobit zpomalení růstu a podvýživu z nedostatku energie, živin a deficit některých stopových prvků. Předčasné zavedení může naopak způsobit průjmová onemocnění a alergické reakce.

Co a v jakou dobu?
Praktická lékařka pro děti a dorost Jiřina Dvořáková doporučuje:
- Ideální pro první příkrm je jednodruhová zelenina, kterou zařadíme jako svačinku. Postupně přidáváme i ostatní druhy a vzájemně je kombinujeme.

- Jakmile miminko zvládne zeleninu, zařadíme ovocné příkrmy. Začít můžeme s ovocem jako jsou banány, jablka, hrušky či broskve a opět postupně přidáváme i ostatní druhy a vzájemně je kombinujeme Dobré jsou i brusinky. Pozor na exotické ovoce, tyto druhy ovoce umí často potrápit i mnohem starší děti.

- Dalším krokem jsou obilné kaše, které jsou vhodné především na noc, aby miminko zasytily. Vybírejte kaše bezlepkové, ale i s lepkem, aby si organismus dítěte zvykl na lepek co nejdříve a vyhnul se tak pozdější nesnášenlivosti.

- Zvýšenou pozornost  složení příkrmů musí věnovat  maminky dětí, u kterých se již objevily nějaké příznaky alergie nebo se alergie vyskytuje u rodičů dítěte. Vhodné a nevhodné potraviny doporučí dětský lékař.

Vyzkoušejte
Rozšířená řada kojeneckých výživ od Hamé nabízí nový příkrm s brusinkou vhodný po děti již od ukončeného čtvrtého měsíce. Brusinky jsou pro děti zvlášť vhodné díky vysokému obsahu vitamínu C, organických kyselin, tříslovin, provitamínu, antihnilobných látek a zejména pak kyseliny elagikové. Pravě ta ničí bakterie, které způsobují urologické obtíže a díky ní jsou brusinky dokonalým léčivem při těchto komplikacích. Výživu oceníte i díky schopnosti brusinek posilovat celkovou imunitu.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články