Když je rýma v přesile

Víte, že alergici mají jednu vrásku v obličeji navíc? Rýsuje se těsně nad špičkou nosu a svědčí o jeho neustálém otírání, kterému lékaři důvěrně říkají „pozdrav alergika“.
Když je rýma v přesile

Traduje se, že obyčejná rýma trvá sedm dní, ať ji léčíme, nebo ne. Pokud přetrvává, pak se v jejím kostýmu nejspíš skrývá zákeřnější varianta – rýma alergická. Ta se svého trpitele drží mnohem pevněji, a není-li léčena, nedá se s ní prakticky vydržet. Znemožňuje svou oběť pracovně i společensky – komplikuje spaní, snižuje pracovní nasazení, ruší soustředění, vyprazdňuje peněženku, a dokonce z usmrkaného chudáka dělá v očích nealergika padavku: Ty toho s rýmou naděláš…

Cesta k odhalení
Přestože je alergická rýma jedním z nejčastějších chronických alergických onemocnění, kterým trpí až 20 % lidí na celém světě, málokdo ji odhalí brzo. Pacienti její signály většinou podceňují a k lékaři se vydají, až když alergie přitvrdí. Nejčastěji přivodí chronické a opakované záněty vedlejších nosních dutin a leckdy to dotáhne až do průduškového astmatu, případně kombinovaného s ekzémem nebo alergií na určité potraviny. Přitom s trochou pozornosti vlastnímu tělu lze snadno odhalit, oč jde. Alergická rýma teče jako z roztočeného kohoutku, svědí v nose, v očích, někdy i v uších a provokuje ke kýchání. Často se pojí i se zánětem spojivek. „Alergická reakce je ve skutečnosti zánět, který není vyvolán mikroby, takže není nakažlivý jako zánět infekční, a ani jej nelze ovlivnit antibiotiky. Rychle odezní, pokud se podaří alergen – látku, která vyvolává nepřiměřenou reakci – odstranit,“ vysvětluje MUDr. Ester Serebová z plzeňské alergologické ordinace a dodává, že alergické onemocnění se neprojevuje jen pylovou alergií.

Pyl, jablko, kočička…
Jestli se vám například při nakousnutí krásného červeného jablíčka sevřelo hrdlo, zřejmě nešlo o pokus otrávit Sněhurku, ale o reakci na látky, které jsou přítomné jak v pylových zrnech, tak v syrovém ovoci a zelenině, tedy o orální alergický syndrom. Potíže se obvykle dostaví už s prvním soustem, nebo dokonce s pouhou manipulací s takovou potravinou. Ale při konzumaci kompotů nebo vařené zeleniny tento syndrom podle slov MUDr. Serebové obvykle nehrozí, protože alergizující struktury se většinou tepelným zpracováním naruší. Potíže se však vyskytují po celý rok, bez ohledu na pylovou sezonu, a proto je málokdo s alergií na pyly spojuje. Nejčastějším zdrojem jsou jablka, ovoce s peckami, různé druhy ořechů, syrová kořenová zelenina, kiwi a vadit mohou i potraviny racionální výživy – müsli, obilné vločky a také koření. Alergologové mají k dispozici podrobné přehledy zkřížené reakce pro jednotlivé pyly a mohou v rámci vyšetření pacienty varovat.

Věrný přítel
Jestli vám alergická rýma intenzivně projevuje svoji věrnost více než čtyři dny v týdnu a déle než čtyři týdny, pak jste typickým pacientem posledních let a nepomůže vám ignorovat ji, ale naopak přejít do protiútoku. Neozbrojujte se však naslepo zakoupenými kapkami a spreji pro okamžité uvolnění nosu, ale zajděte rovnou k lékaři. Důkladné vyšetření může odhalit nejen pravou příčinu alergie, ale i její vedlejší projevy a pomůže určit skutečně účinnou okamžitou i dlouhodobou terapii. Při nevhodné samoléčbě můžete stav jen zhoršit. Podle nedávných průzkumů navíc většina z nás u volně prodejných léků nedodržuje doporučené dávkování a délku léčby. A to zvláště u kapek pro uvolnění nosu a zahnání rýmy může přivodit mnohem horší problém. 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články