Kdy miminko v bříšku slyší, cítí, vidí

Kontakt s miminkem se už dávno nenavazuje až po jeho narození. Dnes víme, že již nenarozené dítě vnímá okolní svět.
Kdy miminko v bříšku slyší, cítí, vidí

Základy smyslových orgánů vznikají už na začátku druhého trimestru, opravdu fungovat ale budou většinou až ve třetím trimestru. Výjimkou je hmat, který je podle všeho prvním smyslem, jenž se u plodu probudí. Už na konci třetího měsíce těhotenství má malý tvoreček citlivé prstíky. Důkazem jsou jeho reakce, když si maminka hladí bříško. Proto se nebraňte těmto prvním kontaktům se svým miminkem a bříško si často jemně hlaďte.

V téměř stejném období jako hmat se vyvíjí i chuťové vnímání plodu. Není náhoda, že většina dětí má v oblibě sladkou chuť, vždyť ta první, kterou okusily, byla právě sladká chuť plodové vody.

Na své bříško také často mluvte. Nejen, že se podvědomě učíte tak důležité komunikaci se svým dítětem, ale zároveň i vaše miminko trénuje další ze svých smyslů. Vnitřní ucho má plod vyvinuto v polovině pátého měsíce a od poloviny sedmého měsíce sluchový systém dokonale funguje. Není tedy na škodu se snažit se svým dítětem „spojit“ přes břišní stěnu. Váš hlas k němu sice dolehne značně zdeformovaný, nicméně i přesto jej stimuluje. Někteří vědci také tvrdí, že miminka znají hlas svých rodičů, tedy těch, kteří na ně mluvili po dobu těhotenství nejčastěji, a po porodu na ně reagují jinak než na jiné hlasy.

Nebojte se také do bříška pouštět hudbu, hlavně tu, kterou máte sama ráda, která vám dělá dobře. Plod většinou na zajímavé zvuky reaguje, třeba nečekaným pohybem směrem ke zdroji, který je vydává. Zda jde o pozitivní či negativní reakci už musí vytušit sama budoucí maminka.

Oči plodu jsou většinou dostatečně vyvinuté již v sedmém měsíci a umožňují vidění. Dítě ale v bříšku vidí jen velmi málo kvůli nízké prostupnosti světla. Proto se někdy v porodnicích uchylují k mírnému zatemnění porodního sálu, aby byl příchod na svět pro dítě co nejméně šokující.

Co se týče čichu plodu, lékaři zatím nejsou schopni přesně určit, odkdy začíná pracovat i tento smysl, je ale velmi pravděpodobné, že se tak děje už v prenatálním období.

Foto: sxc.hu

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články