Kdo si hraje, nezlobí

Co na tom, že venku prší, i doma se dá užít spousta zábavy. Stačí jen trocha fantazie a chuť si hrát.
Kdo si hraje, nezlobí

Nemusíte mít skříně plné společenských her na to, abyste děti chytře a vtipně zabavili. Vybrali jsme pro vás pět her, k nimž potřebujete jen to, co máte doma.


Kimovka
Kdo jezdil na tábory, určitě bude tuhle hru znát. Vezměte pár předmětů, pro malé děti stačí pět šest věcí, které dobře znají. Položte je na stůl a řekněte dítěti, ať se na ně pořádně podívá a zapamatuje si je. Pak předměty zakryjte látkou. Úkolem dítěte je vzpomenout si na všechny předměty, které vidělo. Hru můžete hrát s jedním i více dětmi, přičemž množstvím hádaných předmětů zvyšujete náročnost úměrně věku. Vítězí ten, kdo si vzpomene na více předmětů. Pro pobavení nechte děti, aby připravily předměty vám, a vyzkoušíte si, čí paměť je pružnější.
Kimovka má více variant. Můžete například jeden z předmětů schovat nebo přemístit a děti hádají, který to byl. Můžete také dětem zavázat oči a musejí předměty poznat po hmatu. 

Tik tak schovávaná
Jednoduchá hra vyžadující tradiční tikající hodiny. Ty schováte a děti je pak musejí hledat podle jejich tikotu. Můžete jim pomáhat nápovědami „samá voda, přihořívá, hoří“. Chcete-li hru udělat napínavější, nařiďte hledaný budík na zvonění a děti jej musejí najít, než zazvoní. Tik tak schovávaná je ideální hra, když chcete, aby váš dům alespoň na chvíli ztichl.

Popletené příběhy
K téhle hře nepotřebujete žádné pomůcky a můžete ji hrát kdekoli. Začněte větu, například Malý slon sedí na židli a…, dítě musí větu zopakovat a navázat na ni, třeba Malý slon sedí na židli a peče koblihy s marmeládou… Pokračující zopakuje celý příběh a přidá další větu. Takhle pokračujete do doby, než si příběh přestanete pamatovat. Je to jednoduchá a veselá hra, u níž si děti s oblibou vymýšlejí legrační spojení.

Hádej, co dělám, kdo jsem
Oblíbená hra snad všude na světě. Předveďte beze slov nějakou činnost a ostatní musejí poznat, co děláte. Hra má mnoho variant a můžete ji libovolně upravovat dle věku účastníků. Starší děti mohou hádat profese, konkrétní osobnosti apod.

Brčkovaná
Udělejte na stole překážkovou dráhu ze skleniček, příborů a všeho, co vás napadne. Z papíru udělejte malou kuličku, kterou rozpohybujete foukáním do brčka. Kdo nejrychleji projede stolní překážkovou dráhu? Můžete hrát po jednom, ale i ve dvojicích, kdy si chtě nechtě občas vzájemně odfouknete papírové míčky, a užijete si tak spoustu legrace. Děti mohou dráhu různě přestavovat podle své fantazie.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články