Kde přijde na svět naše dítě? aneb Vybíráme porodnici

Vybrat si porodnici vypadá jako nadlidský výkon. Hlavně v domě baby-boomu, kdy kolem sebe slyšíte jen samé „strašlivé“ příběhy o tom, že registrovat byste se měla pomalu ještě před početím. Ale tak horké to nebude, s našimi rada,i si najdete oázu klidu.
Kde přijde na svět naše dítě? aneb Vybíráme porodnici
Naše maminky měly rozhodování v mnohém jednodušší. Když byla generace dnešních maminek v plenkách, tak byla dostupná jediná „spádová porodnice“ a hotovo. Tak jste musela, i kdybyste nakrásně nechtěla. Většinou šlo o příšerné zařízení plné necitlivého personálu (omluvám se těm slušným zdravotníkům), kde jste byla sama vydána na milost příkazům a zákazům Dnešní doba už je naštěstí jiná a vy se můžete svobodně rozhodnout kdy a kde budete rodit. Jediné, co musíte udělat je, rozhodnout se rychle.

Míst je málo
Pokud těhotenství plánujete, není na škodu poohlédnou se po vhodném zařízení již v době, kdy se na miminko chystáte. Ne, že byste se musela hned registrovat, jak vám možná radí trochu hysteričtější sousedka, ale je dobré mít přehled, dokud je čas. Dokud se nerodilo ještě tolik miminek, tak jste se mohla rozmýšlet do třicátého týden. V současné době, kdy se trochu nadneseně řečeno rodí i na chodbách, se do té „své porodnice“ musíte nahlásit už ve dvanáctém týdnu. „Bohužel vzhledem k vytěžitelnosti naší porodnice skutečně registrujeme pacientky maximálně do čtrnáctého týdne. Pak už je naše kapacita plná. Ne, že bychom odmítali třeba akutní porody, ale maminky, které mají zájem rodit u nás a chtějí se registrovat po dvacátém týdnu, opravdu nemají šanci. Rádi bychom vyšli vstříc, ale nemůžeme,“ potvrzuje realitu současného doznívajícího babyboomu Martina Kratochvílová z porodnice v pražském Motole. Takže rada číslo jedna k výberu porodnice zní: Najděte ji včas a hned se přihlaste.

Jak si vybrat tu svou
 
Udělejte si výlet
Kritériem by měla být vzdálenost, protože, až na vás přijde těžká hodinka, tak se vám určitě nebude chtít cestovat 200 km jen proto, že je tam zařízení snů všech maminek. Takže si na internetu najděte všechna dostupná zařízení v okolí, prostudujte jejich stránky, zavolejte a udělejte si malou prohlídku po porodnicích. Určitě si zajděte prohlédnout si porodní sál, poptat se asistentky na podrobnosti, které vás zajímají, prohlédnout si pokoje, a vše si nechte vysvětlit. Už na ochotě personálu záleží.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Získejte reference
Určitě se poptejte na reference známých nebo kamarádek, které v zařízení rodily, jak byly spokojeé. Pokud nemáte tuto možnost, je na internetu mnoho diskusních serverů, kde maminky sdělují zkušenosti s tou kterou porodnicí. Počítejte však s tím, že na každou porodnici se najdou dobré i špatné reference, proto se nedá řídit jedním jediným případem. Maminky po porodu bývají v takovém citovém rozpoložení, že se jich dotýkají i úplné drobnosti, které následně hrají důležitou roli při hodnocení. Velmi důležitý je přístup a profesionalita personálu na porodním sále. Samotný příchod miminka na svět je tím nejdůležitějším a tam se nesmí chybovat, protože následky by mohly být fatální. Personál na oddělení šestinedělí je ovšem také velmi důležitý. Takže pečlivě studujte, těch pár minut navíc vás nezdrží a pomůže rozhodování.

Chytré otázky aneb na co se ptát při výběru porodnice
Dává porodnice přednost přirozenému porodu od začátku do konce nebo je porod naopak vyvoláván a urychlován?
 
Měla by mít porodnice dětskou JIP?
 
Jak vypadají porodní sály. Dáváte přednost soukromí nebo vám nevadí místnost, kde rodí více maminek oddělených plentou?
 
Možnost porodu do vody.
 
Zda v porodnici vyjdou vstříc v případě porodního plánu, holení, klystýru, nástřihu hráze, poloh a pohybu v první a druhé době porodní.
 
Jaké pomůcky pro porod porodnice nabízí.
 
Jaký způsob anestézie je v porodnici používán a zdali je plně hrazen pojišťovnou.
 
Jak je s mimikem nakládáno bezprostředně po porodu. Zda je do 30 minut přiloženo.
 
Pořádá porodnice předporodní kurzy? Pokud ano, navštivte je. Seznámíte se s prostředím i personálem. Zaměřte se na to, jak na vás personál působí. I první dojem je důležitý.
 
Je možná přítomnost partnera u porodu? Pokud ano, je třeba, aby absolvoval kurz? Může být přítomen od začátku až do konce? Platí se?
 
Jaké je sociální zařízení. Leckdy může být v hrozném stavu.
 
Dostupnost nadstandardu.
 
Je možný plný rooming-in?
 
Je porodnice Baby Friendly?
 
Dbá se na plné kojení nebo jsou novorozenci dokrmováni? Dávají dětem dudlík? Pokud je nutné dokrmování, děje se tak alternativním způsobem nebo je novorozeně krmeno z lahve?
 
Je povoleno jíst a pít během porodu?
 
Návštěvní hodiny a povolené návštěvy na pokoji.
 
Zda nebude probíhat malování porodních sálů, zrovna ve vašem termínu.
 
Za jak dlouho po porodu bez komplikací vás propustí.
 
Zajímejte se i o to, zda porodnice má k dispozici plenky, kosmetiku a oblečení pro miminko, erár, vložky a jednorázové kalhotky pro maminky.

Text: Anna Berková

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články