Kávy se v těhotenství úplně vzdát nemusíte. Lepší než instantní je kvalitní espresso

Těšíte se na voňavou kávu a pak si najednou uvědomíte své rostoucí bříško a raději se napijete čaje? Kávy se v těhotenství úplně vzdávat nemusíte, naopak čaj či čokoláda může mít také negativní účinky.
Kávy se v těhotenství úplně vzdát nemusíte. Lepší než instantní je kvalitní espresso | istockphoto.com

Káva se v těhotenství obvykle nedoporučuje, ale to neznamená, že si ji dát nesmíte, když na ni máte chuť. Patří mezi tzv. společenské nápoje, které pijeme nejen pro jejich chuť či účinky, ale i proto, že nám dělá radost a spojuje nás s ostatními. Ráno vás nakopne, ve stresu uklidní.

Nic podobného samozřejmě v těhotenství nepotřebujete řešit, ale síla zvyku je mocná. Šálek kávy bývá často prostředkem zastavení, vydechnutí, odpočinku.

Tři šálky denně

Problematická není samotná káva, ale obsah kofeinu v ní.

„Pro plod je škodlivé okolo 300 miligramů kofeinu denně, to znamená zhruba tři šálky kávy. Každá káva však obsahuje různé množství kofeinu. Nadměrný příjem kofeinu v těhotenství může zvýšit riziko nízké porodní váhy miminka a s tím spojené komplikace. Více než osm šálků denně  může zvýšit i riziko potratu,“ upozorňuje nutriční specialistka Adéla Dittmannová.

Některé americké studie prokázaly, že přílišná konzumace kofeinu (nad 500 mg denně) má prokazatelný vliv na plod. „Je aktivnější výrazně delší část dne a po narození trpí lehkou srdeční arytmií, která však do týdne po porodu zmizí,“ dodává Adéla Dittmannová.

Pokud se neprobudíte dřív, než vypijete svou ranní kávu a odpoledne vás od usnutí za pracovním stolem zachrání jedině espresso, nemějte výčitky a svou pravidelnou dávku kávy si v klidu dopřejte. Vaše miminko potřebuje spokojenou mámu a dokud nepřekročíte rizikovou dávku, nemusíte mít obavy.

Většině žen však káva od prvních týdnů těhotenství přestane vonět a začne jim připadat příliš hořká nebo kyselá, a tak se jí přirozeně vzdají. Některé moje kamarádky nemohly kávu v těhotenství ani cítit, já jsem její vůni milovala, stačila mi však jedna denně.

„Pokud máte nízký tlak nebo trpíte na závratě, může vám malé množství kofeinu pomoci. Někdy se radí káva proti ranním nevolnostem, ale existuje spousta vhodnějších prostředků,“ doplňuje Adéla Dittmannová. Pokud vás honí mlsná, ale kvůli těhotenské cukrovce si sladké musíte hlídat, káva s mlékem vás uspokojí i bez zbytečných kalorií.

Káva nebo čaj? Máme pro vás 5 tipů, jak se nastartovat i bez kofeinu

Káva nebo čaj? Máme pro vás 5 tipů, jak se nastartovat i bez kofeinu

Skrytý kofein

Hlavní složkou kávy je kofein, ten však obsahují i jiné potraviny a nápoje. Například čaj (i zelený) může mít v jednom šálku 40–120 mg kofeinu (černý), resp. 15–75 mg (zelený), hořká čokoláda okolo 5,5 mg, čokoládové sladkosti až 35 mg, kolové a energetické nápoje 30–70 resp. 87 mg v jedné plechovce. „Pozor si dejte i na některé léky proti chřipce a migréně, které obsahují buď přímo kofein nebo podobné látky,“ říká Adéla Dittmannová.

Káva bez kofeinu

Vypadá jako řešení Chytré horákyně – dáte si svou oblíbenou kávu, ale miminku neuškodíte kofeinem. I v této kávě však stopové množství kofeinu zůstává – zhruba 1 % u odrůdy Arabica a 2 % u zrn Robusta.

Je to podobné jako nealkoholické pivo, pokud ho vypijete více, můžete se také opít. Problém spočívá ve způsobu odstranění kofeinu z kávy. Probíhá to dvěma způsoby – buď chemickým procesem, při kterém se kávová zrna máčí ve vodě a promývají v methylenchloridu, který kofein absorbuje, nebo se zrna máčí do horké vody, zcela se vylouhují, kofein odfiltruje aktivní uhlí a boby nasají zpět svou vůni a chuť.

První způsob je častější, protože zachovává přirozená aromata a chuť. Proto některé studie upozorňují na to, že pití bezkofeinové kávy v prvním trimestru zvyšuje riziko potratu.

Kofeinu se nemusíte bát

Kofeinu se nemusíte bát

Zajímavější chuťový zážitek slibují kávové náhražky jako cikorka, melta či Caro. Cikorka je pražený kořen čekanky, melta obsahuje navíc cukrovou řepu, ječmen a žito. Čekankový kořen je zdrojem inulínu, který pomáhá při zánětech močových cest, zácpě či nechutenství, takže šálek Cara k snídani či svačině vyřeší mnohé těhotenské neduhy.

„Rozhodně bych nedoporučovala instantní kávu, ať už s kofeinem či bez něj, protože je to z velké části chemický produkt,“ varuje Adéla Dittmannová. To je mnohem lepší dát si jedno správně udělané italské espresso a užít si naplno chuť a vůni lahodné kávy.

Která káva nejvíc nabudí?

Množství kofeinu se liší dle druhu kávy i její přípravy. Tmavě pražená zrna, jemně mletá káva a déle louhovaná obsahuje více kofeinu než lehce pražená zrna hrubě mletá.

Filtrovaná robusta – 140–200 mg

Filtrovaná arabica – 80­–130 mg

Espresso lungo – 58–185 mg (nejčastěji 150 mg)

Espresso ristretto – 29–100 mg (nejčastěji 75 mg)

Nespresso kapsle – 55–65 mg

Káva bez kofeinu – zhruba 2–12 mg

Množství kofeinu na jeden šálek, zdroj: Prima fresh

Video: Jak se proměňuje ženské tělo v těhotenství

Patří podle vás děti do kavárny? Ano nebo ne?

Patří podle vás děti do kavárny? Ano nebo ne?

Dáte si kávu?

Dáte si kávu?

Kofein v těhotenství

Kofein v těhotenství

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články