Kaše, kaše, kašičky…

...se dlouho v mističce vašeho gurmána neohřejí.
Kaše, kaše, kašičky…
Pro miminka od ukončeného 4. měsíce (nekojené děti), nebo ukončeného 6. měsíce (kojené děti). Neobsahuje lepek.
 
Rýžová kaše s banánem
Suroviny pro jednu porci:
250 ml kojeneckého mléka
zhruba 50 g rýže
1/4 menšího banánu
 
Příprava: Rýži propereme a uvaříme doměkka. Vodu nesolíme. Používáme ty druhy rýže, které se snadno rozvářejí. Připravíme si porci kojeneckého mléka, které pak ještě teplé přidáme k hotové, mírně rozvařené rýži, promícháme a necháme odstát na teplém kolečku pod pokličkou. Již nevaříme! Zhruba po 10 minutách rýži s mlékem rozmixujeme a přidáme i banán. Není třeba přislazovat, kaši ochutí ovoce. Pro děti ohrožené alergiemi používáme hypoalergenní mléko označené na obalu HA. Pro kojená miminka, která mléko nemohou, využijeme v kaši odstříkané mateřské mléko.
 
Náš tip: Když nemáme banán, můžeme ho nahradit 1 až 2 lžičkami jablečné přesnídávky.

Pro nekojené děti od ukončeného 5. měsíce. Neobsahuje lepek.
 
Jáhlová kaše
Suroviny pro jednu porci:
dvě lžíce jáhel
250 ml vody
Glukopur
kousek banánu
kojenecké mléko (asi 200 ml)
 
Příprava: Jáhly nejprve spaříme vařící vodou. Potom je dáme vařit do 250 ml vody. Když jsou měkké a kaše se začíná zahušťovat, přepneme plotýnku na velmi mírný stupeň. Přilijeme po částech a za stálého míchání kojenecké mléko do požadované hustoty. Plným varem už nevaříme. Mírně přisladíme Glukopurem. Necháme chvíli odstát pod pokličkou. Rozmixujeme s banánem či jiným ovocem.
 
Náš tip: Pokud nechceme použít mléko, můžeme uvařené jáhly smíchat například s bílým smetanovým jogurtem.

Pro kojené i nekojené děti od ukončeného 6. měsíce. Neobsahuje lepek.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Kukuřičná kaše
Suroviny pro jednu porci:
dvě polévkové lžíce kukuřičné mouky nebo krupice
220–250 ml vody
špetka skořice
lžička Glukopuru
5 odměrek kojeneckého mléka
najemno nastrouhaná půlka sladké hrušky
 
Příprava: Kukuřičnou krupici necháme asi půl hodiny ve vodě a pak vaříme za stálého míchání zhruba 15 minut. Pokud použijeme kukuřičnou mouku, namáčet ji nemusíme. Vodu můžeme při vaření doplnit tak, aby kaše nebyla příliš hustá. Do hotové kaše vmícháme mléčný prášek a hrušku, přisladíme hroznovým cukrem a dochutíme skořicí.
 
Náš tip: Výborná je i kaše kombinovaná: kukuřično-rýžová. Využít můžeme nesolenou rýži, která nám zbyla třeba od oběda. Kukuřice v takovém případě uvaříme zhruba polovinu, před dovařením kaše přidáme již měkkou rýži, necháme přejít varem a dále postupujeme stejně. Kaši rozmixujeme.

Pro kojence od ukončeného 9. měsíce. Obsahuje lepek
 
Ovesná kaše skořicová s jogurtem
Suroviny pro dvě porce:
dvě větší lžíce ovesných vloček
250–300 ml vody
půl kelímku bílého smetanového jogurtu
špetička skořice
2–3 lžičky jablečného pyré z podušeného jablíčka (pokud je nemáme, hodí se i jablečná přesnídávka)
kávová lžička Glukopuru
kojenecké mléko
 
Příprava: Ovesné vločky namočíme do vody a necháme delší dobu nabobtnat. Když jsou rozměklé, vaříme je do zahuštění. Než je zcela dovaříme, přidáme kojenecké mléko do požadované hustoty (raději děláme kaši řídkou), promícháme, necháme chvíli jen těsně pod bodem varu (stále mícháme) a odstavíme. Přidáme skořici a Glukopur. Kaši necháme chvíli pod pokličkou stát. Zhruba po 10 minutách dáme kaši do mixéru, přidáme jogurt i pyré a rozmixujeme.
Náš tip: V letní sezóně můžeme do kaše dětem, které nejsou na ovoce alergické, přidat kousek broskve či meruňky.
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články