Kamarádky z porodnice

Těhotenství a porod je čas, kdy vznikají nová přátelství. Co myslíte, vydrží vám to vaše?
Kamarádky z porodnice

Vědci zjistili, že po porodu u žen dochází k poklesu socializace. Co to znamená? Čerstvé matky navazují citové pouto se svým dítětem a ostatní vztahy jsou pro ně méně důležité. Dokonce se prý stávají nedůvěřivější a nepřátelštější ke svému okolí, což souvisí s potřebou chránit svůj poklad. Na druhou stranu velmi často potřebují „spolubojovnici“, která se cítí podobně a právě prožívá to samé. Proto během těhotenství nebo přímo v porodnici navazujeme nová kamarádství.

Na počátku bývá sdílení
V těhotenské poradně a na předporodních kontrolách v porodnici stráví žena mnoho hodin čekáním – proč je nevyplnit povídáním? Z určitého pohledu může mít i obyčejné „tlachání o ničem“ (z pohledu vašeho muže) s někým, kdo je vám od pohledu sympatický, relaxační účinky: „Kope vás i v noci?“ „Chodíte na těhotenskou jógu – jaké to je?“ „Budete kupovat koupací kyblík, nebo vaničku?“ I kdyby z toho nebylo společné nakupování výbavičky, třeba se něco nového dozvíte, inspirujete se. Když se s potenciální kamarádkou seznámíte až na oddělení šestinedělí, užijete si klábosení s ještě větším nadšením. Už proto, že na něj bude podstatně méně času. Jste obě hozené do stejné vody a musíte se naučit rychle plavat. Uvidíte, že poporodní panika nebo naopak opojení ženy v porodnici sbližuje. Jestli ale narazíte na někoho nesdílného nebo vy sama nemáte chuť se sbližovat, netlačte na pilu. Ne každý s každým (každá s každou) si musí „sednout“. 

Začíná jinačí život
Proč máme v době kolem porodu potřebu nebo chuť najít si novou kamarádku? Nová životní situace s sebou nese nová témata. Očekávání, obavy, i těšení můžete nejlépe sdílet s někým, kdo prožívá to samé. Nemluvě o případných zdravotních problémech, které netěhotná nebo bezdětná kamarádka nemusí chápat.

Na novou spřízněnou duši tak můžete delegovat rozhovory, které svojí jednotvárností mohou štvát vašeho partnera i vaše dosavadní známé. Jsou pro ni živé a rozhodně ji neobtěžují.

Můžete si vyměňovat recepty na kojeneckou stravu, doporučovat si knížky nebo články, které vám pomohly s péčí o miminko, nebo jen chodit na procházky s kočárkem.

Můžete si vzájemně pohlídat mimča, byť třeba jen na hodinku mezi kojením, abyste si stihla doběhnout k doktorovi nebo ke kadeřnici.

Můžete si svěřit něco, co jinému člověku prostě nemůžete říct. Třeba pocit, že to nezvládáte, že vaše dítě pořád pláče, doma už kvůli tomu panuje nervozita a vy nevíte, co s tím…

Dostanete se možná i do situace, kdy zjistíte, že o dětech prostě mluvit nechcete, že si od prdíků, kojení a plenek potřebujete odpočinout. Pokud vaše kamarádství vydrží až do fáze, kdy obě najednou vycítíte, že je čas na jiná témata, našla jste zřejmě opravdu dobrou kamarádku.

Sladit denní rytmus
Čas. Může se zdát, že na mateřské ho máte spoustu. Ve skutečnosti je těžké vyčlenit si chvilku mimo celodenní kolotoč. Sladit s kamarádkou denní režim tak, abyste se mohly jednou za týden nebo za dva sejít na návštěvu, může být tvrdý oříšek. Děťátko jedné z vás spí dopoledne, druhé zas odpoledne, vy jste zvyklá dávat oběd v jedenáct, kamarádka až v jednu… I když se dočasně uchýlíte k telefonování nebo e-mailování, nevzdávejte pokusy o setkání. Prospějou vám oběma.

Upřímnost za každou cenu?
Možná časem narazíte na rozdílnost vašich názorů. Chtě nechtě budete srovnávat – sebe, své děti. Jak kdo vyrostl, co už umí, jak se miminku věnujete apod. Nepodléhejte pochybám, že možná nejste dobrá kámoška, když nejste schopná upřímně říct, že to, co ona se svým dítětem dělá, je podle vás úplná hloupost. Víte sama moc dobře, jak to bolí, když vám někdo mluví do výchovy. Mějte radost z toho, že máte svou kamarádku ráda, i přestože vám něco přijde jako totální výchovný trapas. Ne že by krédo „správná kamarádka vám řekne za všech okolností pravdu do očí“ byl úplně mýtus, ale na mateřské záležitosti se vztahovat nedá. Nikdo nemá patent na péči o dítě. Respektive každá z nás má ten svůj.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články