Jste těhotná a starší dítě chodí do školky či školy? Dejte si pozor!

Konec léta je na spadnutí. Máte-li kluka či holčičku v předškolním nebo školním věku, připravte se na to, že s podzimem přinese domů některé nemoci. A ty mohou být nejen pro vás, ale i pro děťátko, které čekáte, nebezpečné! 
Jste těhotná a starší dítě chodí do školky či školy? Dejte si pozor!

Miminko v bříšku se může nakazit! 
Vašim dětem se do školky – nebo do školy – moc nechce. Užívaly si prázdnin i volnějšího režimu. I když vám všechny ty dennodenně se opakující povinnosti jdou někdy na nervy, proti režimu, který je tak trošku postaví do latě, zase tolik nemáte. Jak ve školce, tak ve škole se váš potomek zase posune o něco dál. Ale tam, kde je více dětí, je také více nemocí. Chytit může nejen virózu, ale třeba i chřipku a angínu, často mezi vrstevníky proskočí nakažlivé nemoci – pátou nemocí počínaje a zarděnkami konče. Zdravému a odolnému jedinci by moc ublížit neměly, ale jste-li těhotná a tyhle nemoci jste doposud neprodělala, nebo jste proti nim v dětství očkována nebyla, ještě nedopečenému děťátku by mohly ublížit. Nepodceňujte však ani chřipku nebo angínu. Takže – pokud je to jen trochu možné – zvlášť v rizikovém období přenechte péči o nemocné zlatíčko tatínkovi či někomu jinému z rodiny… 

Plané neštovice 
Když staršímu dítěti vyskočí horečka, možná si řeknete: „Zase nějaká viróza!“ Objeví-li se puchýřky, je o starost víc. Pokud postupně praskají a nahrazují je stroupky, je diagnóza jasná: plané neštovice! Víte, že je starší dítko nakažlivé ještě týden poté, co se mu vyrážka vyloupla na těle? Infekci, jestliže jste neštovice neměla, můžete chytit, nejen když budete na broučka sahat, ale také když budete dýchat stejný vzduch. Vašemu nemocnému by měly pomoci léky na snížení teploty a tekutý pudr, aby se tolik neškrábal a dál si infekci neroznášel. 

Čím jsou nebezpečné
Virus, který skolil vašeho předškoláčka/ školáčka, prochází totiž placentou a může nakazit i děťátko, které nosíte v bříšku. To se může projevit buď vrozenými malformacemi, nebo v dětství pásovým oparem. V prvních třech měsících těhotenství není onemocnění spojeno s vyšším rizikem potratu, ale výjimečně může dojít k vývojovým vadám mozku, očí nebo končetin. Virus planých neštovic však může způsobit chromozomální poruchy. Ve druhé polovině těhotenství je poškození miminka vzácné. Onemocníte-li v posledních týdnech před porodem, mohla by se na tělíčku novorozence objevit typická vyrážka. A co kdybyste se nakazila pět a méně dní před porodem? Vaše miminko by přišlo na svět dřív, než byste si stihla vytvořit protilátky, a tak by u něj plané neštovice propukly naplno – navíc s rizikem postižení mozku nebo sítnice. V takových případech se těsně před porodem podávají protilátky (imunoglobuliny) a novorozenci po narození Acyclovir. 

Spalničky
Zvýšená teplota 38 až 39 stupňů, zánět spojivek, rýma a kašel. Zase to vypadá na „obyčejnou“ virózu – tedy aspoň první čtyři dny. Pátý den se za ušima vašeho dítěte objeví vyrážka, ta se pomalu šíří na obličej, krk, tělo, ruce a dokonce i nohy. Vaše zlatíčko je nakažlivé už sedm dní před objevením vyrážky a pět dnů po jejím objevení. Díky očkování jsou spalničky vzácné. Ale pokud vaše dítě očkované nebylo, nebo jste v kontaktu s dětmi známých, které vakcínu nedostaly, onemocní a mají „podezřelé“ příznaky, raději buďte ve střehu. 

Čím jsou nebezpečné
Chytí-li je nastávající maminka, může dojit k potratu nebo předčasnému porodu, i když sama spalničky nemá. Onemocníte-li před porodem, může mít vaše novorozené miminko typickou spalničkovou vyrážku. Proti původci onemocnění neexistuje lék. Při léčbě se lékař soustředí na úlevu od příznaků nemoci a podporu imunitního systému.

Příušnice
Objevila se vašemu raráškovi na jedné straně dolní čelisti boule? Bolí ho to a nechce si na ni nechat sáhnout? Může to byt zanícená dáseň. Ale v případě, že se do tři dnů otok objeví i na druh straně, nenechávejte to byt – zvlášť je-li tento úkaz provázen bolestmi hlavy, zvracením a horečkou – a vyhledejte lékaře. Také se co nejrychleji poraďte s gynekologem. Mohou to byt příušnice. Jejich inkubační doba je 10 až 24 dnů. Horečkou rozpálené dítě vydechuje virus do vzduchu hlavně v prvních dnech. A veďte v patrnosti, že nakažlivost je vice než padesátiprocentní. 

Čím jsou nebezpečné
Bývají příčinou samovolných potratů v prvním trimestru, většinou během čtrnácti dnů po onemocnění nastávající maminky. Léčba spočívá v klidovém režimu, podávání léků na snížení teploty a dietní stravy („žlučníková“ dieta – spíše kašovitá s omezením přepálených tuků). 

Zarděnky
Vypadají váš syn nebo dcera, že únavou nemohou unést nohy? Bolí je hlava, mají červené oči jako při zánětu spojivek a horečku? To by pořad ještě mohla byt začínající chřipka. Ale jestliže se jim na obličeji, na těle i končetinách objeví vyrážka, zduří jim uzliny – hlavně v oblasti šíje, mohou to být zarděnky. Inkubační doba je 10 až 20 dní. Přenášejí se jako obyčejná rýma – kapénkovou infekcí nebo kontaktem s nakaženým člověkem. U dítěte předškolního nebo školního věku si většinou vystačíme s leky proti horečce (pokud se objeví). 

Čím jsou nebezpečné
Pro děťátka v bříšku mají zarděnky závažné následky. Až 90 % z nich se infikuje a až 80 % je poškozeno. Infekce u plodu se objeví obvykle dva týdny po onemocnění matky, přetrvává po mnoho měsíců a po celou dobu jej poškozuje. Nejzávažnější situace nastává, je-li vaše děťátko v bříšku vystaveno infekci v prvním trimestru. Mezi 3. až 6. týdnem po oplození je nemoc zasáhne naplno. Výsledkem je závažné poškozeni embrya – srdeční vada, hluchota a šedý zákal. V takovém případě je možné těhotenství ze zdravotních důvodů ukončit. 

Pátá dětská nemoc 
Je vašemu potomkovi od čtyř do deseti let? Pak se s největší pravděpodobností potká s pátou dětskou nemoci. A jeho prostřednictvím i zbytek rodiny. Vzhledem k tomu, že jde o častou dětskou nemoc, má proti ní vice než 60 procent dospělé populace protilátky – tedy s největší pravděpodobnosti i vy. Pátá dětská nemoc se projevuje zvýšenou teplotou a vyrážkou na těle a končetinách. Odezní sama i bez léčby. Inkubační doba je 6 až 18 dní. 

Čím je nebezpečná
V těhotenství je pátá nemoc poměrně vzácná. Přenos na plod se odhaduje mezi 20 až 30 procenty. Onemocnění však může vest v prvním trimestru k potratům nebo závažným poškozením embrya, které způsobí jeho úmrtí. Pokud přece jenom pátou nemoc v těhotenství proděláte, čekají vás opakovaná vyšetřeni, při kterých se bude sledovat stav miminka ve vašem bříšku.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články