Jste opravdu zodpovědní rodiče?

Všichni zodpovědní rodiče by měli myslet na zadní kolečka a postupně si našetřit finanční rezervu ve výši 1,5 – 2 násobku svého příjmu.
Jste opravdu zodpovědní rodiče?
Taková rezerva by rodině měla stačit, kdyby jeden z partnerů přišel o práci nebo při nenadálých výdajích, např. kdyby se vám rozbila pračka. Koupě za naspořené peníze vás navíc vyjde levněji než na úvěr nebo na splátky, protože nebudete muset platit úroky. Ty naopak zaplatí banka vám, pokud si u ní naspořené peníze na čas uložíte. Abyste neutratili celou výplatu, můžete ke spoření využít několik pomocníků.
 
Termínovaný vklad přináší větší úrok
Než strkat peníze pod matraci nebo do punčochy, kde je bude okusovat inflace, je výhodnější uložit je na termínovaný vklad. Za jeho vedení ani převody peněz neplatíte žádné poplatky. U některých bank si ho můžete otevřít přímo přes internetové bankovnictví a nemusíte tak chodit ani na pobočku.
 
Za peníze na termínovaném vkladu dostanete od banky větší úroky než při uložení na běžný nebo spořící účet. Úroky jsou vlastně takovou odměnou za trpělivost. Čím větší sumu na čím delší dobu uložíte, tím větší úroky za ně získáte. U většiny bank musíte vložit určitou minimální částku, např. u Volksbank 30 000 korun. Doba uložení peněz záleží jen na vás. Můžete volit od jednoho dne až po 5 let. Po uplynutí doby smíte peníze vybrat i s úroky nebo můžete termínovaný vklad znovu obnovit na další období.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
V současné době nabízí banky pro spořící klienty různé výhodné balíčky. Pokud si například u Raiffeisenbank uložíte peníze na Bonusový vklad na dobu 12 měsíců, dostanete za první měsíc dvojnásobnou úrokovou sazbu. Banka Vám ji navíc vyplatí předem. Pokud byste chtěli mít peníze k dispozici kdykoliv, můžete je vložit na spořící účet. Jeho vedení je zdarma a neplatíte žádné poplatky ani za převody peněz.

Ke stavebnímu spoření dostanete státní příspěvek
Stavební spoření patří v současné době mezi jeden z nejvýhodnějších a nejméně rizikových způsobu zhodnocení peněz. Jeho nevýhodou je to, že vaše peníze jsou vázány na 6 let. Abyste dostali plnou státní podporu 3000 korun, musíte naspořit aspoň 20 000 korun ročně. Ke státní podpoře navíc dostanete od stavební spořitelny většinou 2 % úroků ročně. Když budete spořit 1 700 korun měsíčně, tak za šest let dostanete 148 692 korun. Kdybyste si tu samou částku nechávali doma v prasátku, ušetříte pouze 122 400 korun.

Na rozpočet s počítačem
K omezení zbytečného utrácení pomůže, když si sestavíte měsíční rozpočet pro celou rodinu. Budete pak přesně vědět, kolik za co utratíte a můžete hledat prostor k úsporám. Když si navíc útratu pravidelně zapisujete, může se stát, že si některé výdaje lépe rozmyslíte. Pro správu rodinných financí můžete využít také speciální programy na počítači. Na internetu si můžete zdarma stáhnout programy pro domácí účetnictví např. Pohoda Filip nebo Peněžní deník.
 
PTEJTE SE NA VŠE, CO VÁS ZAJÍMÁ
 
Klepněte pro větší obrázekRadí Roman Přeučil, produktový manažer Raiffeisenbank.
 
Své dotazy vkládejte přímo do diskuze pod článkem. Pro přidání příspěvku není nutná registrace.
 
 
 
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články