Jóga jako terapie. Zacvičte si jógu společně s dětmi, prospěje to všem

Pes, kobra a kočka. Co mají společného? Tyto jógové pozice děti přirozeně dělají, když se chtějí protáhnout. Přihlaste je na kurz dětské jógy, ať své dovednosti v čase neztratí. A zacvičte si společně.

Jóga je nejkomplexnější cvičení, které zvládne každý. Řídíte se svými schopnostmi, dechem a momentální fyzickou kondicí. Jógu můžete cvičit celý život a předejít tak většině civilizačních chorob. Sama ji cvičím už asi osm let a střídám různé styly podle svého naladění.

Po narození syna jsem cvičila asi tři čtvrtě roku doma, než jsem si našla čas na kurz. Když poprvé usnul v pozici dítěte, nadšeně jsem ho fotila. První střecha mě rozněžnila a první kobra ohromila. Pozice, tzv. ásany provádí ve dvou letech naprosto perfektně sám od sebe! Jako nadšená jogínka jsem ho sice v roce a půl vzala na kurz dětské jógy, ale věkové doporučení od tří let mělo své odůvodnění, a tak se místo prima zábavy konalo spíš fiasko. Myslím, že to ale brzy zkusíme znovu.

Jóga jako terapie

„Některé jógové ásany (cviky) kopírují dětský vývoj, takže každý zdravý novorozenec cvičí jógu v podstatě už od narození sám, aniž by k tomu potřeboval učitele. Tím je sama příroda a naše genetická výbava,“ potvrzuje moji zkušenost Hana Luhanová

I správné lezení po čtyřech je jóga, jakmile děti začnou chodit, intuitivně se protahují v psu hlavou dolů, zkouší kočičku. „Při cvičení jógy se zapojují všechny svaly, děti se naučí správně stát, chodit a dýchat. Získají větší stabilitu, koordinaci i sebedůvěru,“ popisuje Veronika Carmanová. Jógu děti vnímají jako přirozený pohyb, kterým se protáhnou, uvolní momentální přetlak, odpočinou si.

Pro správný psychomotorický vývoj potřebují dostatek pohybu a zejména u hyperaktivních mrňat slouží pohyb jako ventil emocí. „V józe se nesoutěží, není třeba se porovnávat s ostatními, děti zažívají prostou radost z pohybu, poznávají své tělo, nálady a pocity. Jóga vedená zkušeným lektorem může mít i terapeutický účinek, pokud má dítě fyzické či psychické problémy,“ dodává Hana Luhanová.

Jóga působí očistně, jakoby obrušuje hrany a zklidňuje, což se v rychle se měnícím světě založeném na výkonu hodí. Nesoutěžíte, protože znáte svou cenu, nepanikaříte, protože víte, že klidnou sílou získáte víc. „Děti jsou přirozeně zvídavé, jógou se učí znát sebe i svět, který se jim tak otevírá,“ doplňuje Veronika Carmanová.

Jóga dětem pomáhá s hyperaktivitou, agresí i alergiemi

Jóga dětem pomáhá s hyperaktivitou, agresí i alergiemi

Cvičte společně

Ačkoliv batole bravurně zvládá psa hlavou dolů, pozornost udrží sotva pár minut, proto je většina kurzů dětské jógy až od tří let a trvá obvykle 45–60 minut. Na některé lekce dokonce chodí už děti samy. Básničkami a písničkami dítěte motivujete do jednotlivých pozic.

Vyzkoušet si to můžete s knížkou Lali cvičí jógu, která vyšla i s CD. Relativní novinkou je koncept Little Bubbles, který propojuje jógu s angličtinou. Slovíčka si děti osvojují propojením s pohybem a spontánně je spojují do vět.

Kurzy jsou pro děti od 3 do 10 let a konají se zatím jen v Praze, Liberci a Poděbradech. Už od sedmi týdnů můžete s miminky chodit na baby jógu, při které se naučíte manipulaci s děťátkem, ásany pro zklidnění miminka i masáže.

GALERIE:  Tak to bychom nezvládly aneb jóga pro odvážné těhulky

GALERIE: Tak to bychom nezvládly aneb jóga pro odvážné těhulky

Pokud cvičíte jógu, víte, že se k vám prťous s radostí připojí a napodobuje pozice, které dokáže provést.

„Společné cvičení jógy může být pro celou rodinu skvělou příležitostí, jak kvalitně trávit společný čas a upevňovat dobré a zdravé vztahy. Ideální je udělat ze cvičení rituál, ať už ranní nebo odpolední. Večer mohou ke zklidnění pomoci různé jógové a relaxační dechové techniky,“ říká Hana Luhanová. Malé děti milují rituály, řád a opakující se pravidelnost jim dává pocit jistoty a bezpečí. Cvičte raději každý den 10–15 minut než jednou týdně hodinu.  

Další zajímavé informace o dětské józe si můžete přečíst v nové Betynce...

 

Video: Jóga pro nejmenší je skvělým základem pro zdravá záda

Video: Jóga pro nejmenší je skvělým základem pro zdravá záda

Sport v těhotenství: Jóga vám pomůže s dýcháním při porodu

Sport v těhotenství: Jóga vám pomůže s dýcháním při porodu

Jóga s bříškem na doma

Jóga s bříškem na doma

 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články