Jídlo pro předškoláky

Zkuste vašemu předškolákovi připravit pórkovou polévku s těstovinami orzo, cookies s lentilkami, salát s rajčátky a mozzarellou nebo třeba pita chléb s tuňákem.
Jídlo pro předškoláky
Pórková polévka s těstovinami orzo
 
Potřebujete:
30 g másla
1 středně velká, oloupaná a nakrájená cibule
1 oloupaný a utřený stroužek česneku
350 g oloupaných a nakrájených brambor
1 bobkový list nebo snítka tymiánu (možno vynechat)
1,5 l neslaného kuřecího vývaru
sůl, pepř
60 g orza (těstovinové rýže, prodává např. TESCO, Albert)
60 g řeřichy (možno vynechat)
DOBA PŘÍPRAVY: 40 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Máslo rozpustíme ve velkém rendlíku a 5 minut na něm opékáme cibuli a česnek. Na základ vložíme pórek a opékáme ještě 2 minuty. Přidáme brambory, bobkový list a tymián, podlijeme vývarem a podle chuti osolíme. Přivedeme k varu, ztlumíme oheň a vaříme 15 minut. Mezitím uvaříme těstovinovou rýži ve vroucí osolené vodě podle návodu. Do polévky přidáme řeřichu a ještě chvilku povaříme. Vyjmeme bobkový list a tymián a polévku můžeme rozmixovat. Vmícháme uvařené těstoviny a dochutíme.
 
Cookies s lentilkami
 
Potřebujete:
380 g hladké mouky
1 lžička sody
1 lžička prášku do pečiva
250 g změklého másla
300 g hnědého cukru (nebo cukru krupice)
1 vejce
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu (nemusí být)
4 balení lentilek
DOBA PŘÍPRAVY: 30 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Troubu předehřejeme na 180 stupňů. Mouku, sodu, prášek do pečiva a špetku soli nasypeme do mísy a dáme stranou. V jiné misce utřeme máslo s cukrem do pěny. Přidáme vejce a postupně zašleháme mouku. Vytvoříme asi 20 kouliček, které položíme ve větších vzdálenostech na plech vyložený pečicím papírem nebo vymaštěný máslem. Kouličky lehce zploštíme a vmáčkneme do nich lentilky. Pečeme asi 15 minut, až lehce nabudou a získají zlatavou barvu. Necháme asi dvě minuty zatvrdnout a přemístíme opatrně na podložku.
 
Salát s rajčátky a mozzarellou
 
Potřebujete:
150 g malých rajčátek
150 g mozzarelly
4 velké lístky bazalky
1 ½ lžíce olivového oleje
sůl
DOBA PŘÍPRAVY: 5 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Rajčata rozpůlíme a smícháme s mozzarellou nakrájenou na kostičky. Pokapeme olivovým olejem a osolíme. Vše promícháme a posypeme čerstvou bazalku natrhanou na kousky.
 
Chléb pita s tuňákem
 
Potřebujete:
200 g konzervovaného tuňáka v oleji
3 lžíce majonézy nebo tofunézy (prodejny zdravé výživy, bio koutky)
2 lžičky vinného octa
4 nasekané jarní cibulky
sůl a pepř (podle chuti)
2 vejce natvrdo
2 malá rajčata bez semínek
lístky řeřichy
2 chleby pita
DOBA PŘÍPRAVY: 15 minut
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Postup:
Olej z tuňáka slijeme, maso dáme do misky a promícháme s majonézou, bílým vinným octem, jarní cibulkou nebo pórkem, solí, pepřem. Vařená vejce nahrubo nasekáme, spolu s rajčetem a lístky řeřichy přidáme k rybí směsi a důkladně promícháme. Chleby pita rozpůlíme, zlehka opečeme pod grilem a naplníme tuňákovou směsí.
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře