Je nutné dávat dítěti každý den maso?

Nutné to rozhodně není! Miminko především potřebuje vyváženou stravu s dostatkem živin.
Je nutné dávat dítěti každý den maso?

Dokud dostává jen mateřské mléko, není co řešit – tedy pokud ho máte dost a dítě dobře pije. Dostává-li jenom mléko náhradní, také to žádná věda není. Nebo je? Určitě ne, pokud dodržujete pravidla pro výživu nejmenších. Máte-li šestiměsíčního mrňouska, určitě mu nebudete cpát mlíčko číslo čtyři, které je vhodné pro batolata. A samozřejmě si dáte pozor na množství a dávkování. I když je to známý „hltavec“, nebudete mu míchat s kojeneckou vodou místo jedné odměrky hned tři, ani mu nebudete mléko nutit, když už by si rádo odříhlo. A pokud se domníváte, že čím víc se nacpe, tím lépe bude spát, jste na omylu. Přeplněný žaludek mívá často za následek právě neklidné spaní.

Dítě si řekne dost!
Máma nabízí, dítě – i když mluvit neumí – si říká kolik. Jestliže přibývá na váze, roste a podle pediatra prospívá, není důvod ho k jídlu nutit. I vy někdy obědváte víc, jindy méně, případně se občas skoro obejdete bez večeře. Tak to mají i miminka. Důležité však je, aby jejich strava byla vyvážená, aby v ní bylo dostatek potřebných živin.

Které potraviny se k sobě hodí?
Kolem šestého měsíce už ale samotné mlíčko nestačí. Je čas obohatit miminku stravu. S příkrmy ovšem začínáme opatrně, protože i na tuto změnu si musí půlroční človíček zvyknout. Brambor nebo mrkvička? Ať už zkusíte jako první příkrm jedno nebo druhé, můžete si být skoro jisti, že je vaše miminko dobře přijme. S každou další potravinou ale pár dní počkejte – to kvůli případné alergii. A stejné pravidlo zachovávejte i při zavádění dalších příkrmů. Časem můžete přidat brokolici, cuketu a další druhy zeleniny, nezapomeňte ani na ovoce, maso, mléčné výrobky.

Doma připravovaná jídla můžete střídat s hotovými příkrmy a kašemi, chutnat mu budou určitě i mléčné svačinky s ovocem. Příklady vyváženého jídelníčku pro vaše miminko najdete na www.kojeneckavyziva.cz. Pozor si však dávejte na některé kombinace, které by miminku nemusely udělat dobře. Podle dětské lékařky Lenky Smetanové by však v jednom jídle nemělo být například mléko a mléčný výrobek, ovoce a zelenina (kromě mrkve s jablíčkem), tvaroh a maso, maso a žloutky... „Vždy by v jednom dni mělo mít porci ovoce a zeleniny, maso denně nutné není. Dětem, které z nějakého důvodu přechodně odmítají mléko, zvýšíme příděl mléčných výrobků a v menším množství můžeme zařadit i tvaroh. Velmi vhodná je naopak kombinace maso-zelenina, obilnina-ovoce, ovoce-jogurt, obilnina-zelenina,“ doporučuje doktorka Smetanová.

Převzato z časopisu Betynka.

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články