Je lepší domácí jídlo, nebo skleničky z obchodu?

Jestliže se vašemu miminku už blíží šestý či sedmý měsíc, asi začínáte uvažovat o zavádění příkrmů. Možná jste se rozhodla spíše připravovat domácí stravu, ale přeci jen se vám na mysl vkrádá myšlenka, jestli všechna ta kupovaná bio ragů či lososové pyré by přeci jen nebyly lepší.
Je lepší domácí jídlo, nebo skleničky z obchodu?
Naše maminky měly rozhodování v mnohém jednodušší. Když byla generace dnešních maminek v plenkách, tak se v obchodě pod pultem dala sehnat leda přeslazená jablečná přesnídávka. Takže, jakmile nastal čas příkrmů, doma se mixovalo, pasírovalo a rozmačkávalo o sto šest. Dnešní doba je ovšem jiná. Stačí zajít do oddělení kojeneckého zboží a regály se prohýbají pod tíhou slaných i sladkých přesnídávek. A dávno se nepodává jen mrkev s hráškem. Koupit lze tagliatelle s lososem, krůtí ragů, telecí na zelenině či sladké mango s tvarohem. Takže i zapřísáhlé domácí kuchařky občas zapřemýšlejí, jestli prostě dítěti nedopřát. A kromě širokého výběru svou roli samozřejmě hraje i pohodlí. Žádná příprava, mixování a nádobí, jen ohřát skleničku a je to.
 
Kupovaného jídla se nebojte
Vzhledem k tomu, ze kontrola škodlivých látek u dětské stravy je na mimořádně vysoké úrovni a hodnoty jsou přísně kontrolovány, není třeba mít strach u kupovaných příkrmů. Na co je však třeba dávat pozor je věk dítěte, pro které je strava určena. Někteří výrobci ho na etiketách uvádějí nesprávně a ačkoliv se snažíte svému miminku dát to nejlepší, můžete udělat chybu a třeba povzbudit alergickou reakci. Příkladem je třeba jahodová výživa, kterou výrobci doporučují již od 5. měsíce (kojené děti v té době navíc ještě příkrmy nepotřebují) a jahody jsou silně alergizující a podporují tvorbu nepříjemné vyrážky. Dalším důležitým faktorem při výběru kupovaných příkrmů je značka a datum expirace. Při expiraci je nutné dbát spíše na datum výroby než na to do kdy je trvanlivost. Platí čím čerstvější tím lepší.
 
Klepněte pro větší obrázek 
 
Mínusem je vysoká cena
Co většinou od pravidelného podávání kupovaných příkrmů maminky odradí, je prostě vysoká cena. U těch kvalitnější a nepřislazovaných ovocných přesnídávek se pohybuje od 25 korun (200 g) a hotová dětská jídla se vyšplhají klidně až ke čtyřiceti korunám (pokud nekupujete výhradně v akcích, kdy je cena daleko nižší). Pokud by se tedy kupříkladu váš osmiměsíční miláček stravoval výhradně kupovanými přesnídávkami, projedl by průměrně 120 Kč denně a to už je opravdu hodně velký luxus. Takže asi většina maminka kombinuje domácí stravu a kupované jídlo. Skleničky jsou prostě ideální na procházky a na výlety, kdy odpadne strach, že se miska otevře a vy máte domácí pyré v tašce.

Pozor na zeleninu plnou dusitanů
Domácí strava má své plusy zejména v ceně. Lze ji také připravovat tak, že se může najíst i zbytek rodiny. Samozřejmě ne tak, že miminku rozmixujete guláš. Ale když se vaří zelenina na polévku nebo brambory s masem, stačí je dosolit a okořenit poté, co odeberete porci pro vašeho nejmenšího. Bohužel nevýhodou je, že nemáte tak docela kontrolu nad kvalitou potravin. Zejména zelenina někdy vykazuje velké procento dusitanů, které převyšují přísné zpracovatelské normy kupovaných přesnídávek. Vyhnout se tomu lze používám bio potravin, jenže to je zejména na mateřské další finanční zátěž. Lze to tedy řešit tak, že alespoň někdy a zejména na jaře, kdy je podle odborníků v zelenině dusitanů nejvíce, bio zeleninu do jídelníčku našich nejmenších zařadíme.

Jak doma připravit dobré příkrmy
Vybírejte jen prvotřídní suroviny. Ovoce a zelenina by určitě neměly být povadlé, potlučené nebo dokonce nahnilé.
 
Potraviny zpočátku mixujte na jemné pyré, s přibývajícím věkem může být strava hrubší, takže ji postačí rozmixovat nahrubo nebo rozmačkat.
 
Ze začátku byste měli všechny potraviny tepelně upravovat. Syrové je dejte dítěti, až budete mít jistotu, že mu nedělá potíže.
 
Jídlo nepřipravujte tak, aby chutnalo vám. V žádném případě byste ho neměli solit. Stejně tak nevhodné je i používání koření.
 
Zbytky jídla, které vaše miminko nedojedlo, znovu nepoužívejte. Pokud si navaříte větší množství, můžete ho hned po uvaření přendat do malých jednoporcových mističek a zamrazit. Porce si můžete odměřit do plastových mističek.
 
Zmrazené jídlo můžete ohřát v teplé vodní lázni nebo v mikrovlnce. Promíchejte je, aby bylo rovnoměrně prohřáté.

Text: Anna Berková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články