Maminka.czSlavní rodiče

Jana Stryková: Můj největší plán je být mámou

Michaela Čentešová 22.  9.  2016
Oblíbená herečka Jana Stryková (36) je maminkou dvouletého syna Jáchyma. Ačkoli už pár měsíců po porodu stála opět na divadelních prknech, mateřství bere jako svou nejdůležitější roli. A jak sama říká, přistupuje k němu velmi intuitivním způsobem, který někdy vyjde a jindy zase ne.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Během rozhovoru mi Jana vyprávěla, jak vzdorovitým obdobím její syn právě prochází a jak na ni lidé na ulici nahlížejí stejně, jako ona dříve nahlížela na matky vztekajících se dětí. Absolutně jsem rozuměla jejím pocitům, když jí kolemjdoucí zasvěceně radí, jak malého nezbedníka uklidnit, a ona ví, že na něj nic z toho platit nebude. Že si musí najít vlastní cestu, jak se synem pracovat.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek

Jste maminkou dvouletého syna Jáchyma. Jak za tu dobu vnímáte mateřství?

Jako matka se cítím opravdu báječně. Ale cítím se tak kvůli úplně jiným věcem, než jsem si dříve představovala. Před narozením syna jsem měla pocit, že mateřství je romantickou záležitostí, jenže ona je to pěkná dřina. Krásná dřina, která má smysl, čímž jsem si naprosto jistá, ale přesto obrovsky náročná a zodpovědná.

Změnilo vás v něčem mateřství?

Docela dost. Tak trochu mě uzemnilo, stala jsem se praktičtější a nad spoustou věcí, kterými jsem se dřív trápila, teď dokážu mávnout rukou a neřešit je. Hodně se mi také zúžily a zprůzračněly hodnoty, což je myslím dobře.

Existuje něco, co vás za ty dva roky nemile překvapilo?

Určitě to, jak to vlastně vůbec nezvládám. Nemyslím si, že výchova dítěte je tak strašně obtížná, ale přesto se mi jeden měsíc něco daří a druhý v tom začínám od začátku, protože komunikace s dítětem je někdy opravdu obtížná.

Radíte se s někým o výchově?

Tak to víte, že se občas s někým poradím, ale ono to pak stejně nefunguje. Nebo tedy alespoň mně to nefunguje. Asi nejvíc se mi osvědčilo dělat věci tak nějak intuitivně. Přece jen, mám dítě, které je tak trochu po mně a tak trochu po mém partnerovi, takže ty jeho vlastnosti nejsou tak úplně vymyšlené… A ne že bych je nechápala. (usmívá se)

Nezblázním se, když Jáchym sní něco, co není bio, ale snažím se, aby jedl zdravě.

 

V čem je tedy Jáchym po vás?

Myslím, že po mně bude mít určitou zarputilost. To je přesně ta vlastnost, která je pro okolí v něčem dost nesnesitelná.

A co špatného má po partnerovi?

Po partnerovi má syn přece jen ty nejlepší vlastnosti…

Když už jsme u té výchovy, shodnete se na ní s partnerem?

Jsou mezi námi nějaké třecí plochy, to je asi normální, ale v zásadě se na výchově shodneme.

A mluví vám do výchovy babičky?

To víte, že ano, však která babička to nedělá. Maminka a tchyně mají navíc vždycky pravdu a vědí všechno nejlépe, a já to beru jako fakt, nad kterým vlastně ani nepřemýšlím. Jsou to takové dvě univerzitní profesorky na výchovu dětí…

Témata: Slavní rodiče, Časopis Maminka, kartářka, Motýl Emanuel, Génius, Život hodně, Jáchym, Byt, Herectví, Velký pocit, Přírodní kosmetik, Jáchymov, Nejoblíbenější hra, Profese, NEJ, Jana, Základní vzdělání, Plán, Mladý člověk, Jan, Tři sestry, Separační úzkost, Výchova dítěte, Nejoblíbenější hračka, Herecká profese