Jaký je ideální věkový rozdíl mezi sourozenci?

Rozhodli jste se mít pořádnou rodinku a už plánujete svému sotva narozenému miláčkovi sourozence. Chcete to „sfouknout“ pěkně za sebou nebo si naopak počkat? Je to jen na vás, všechno má svá pro a proti…
Jaký je ideální věkový rozdíl mezi sourozenci?
Ideální věkový rozdíl
To je velmi těžká definice. Každý věkový rozdíl mezi sourozenci přináší specifické radosti i problémy. Obvykle se ale i navzdory hrozící žárlivosti mezi mrňousky uvádí rozpětí 1 – 3 let. Sourozenci mají k sobě blíž, stejné jsou záliby a většinou si lépe rozumí už odmala. Ovšem to je jen názor zastávaný odborníky. Jinak tento takzvaně optimální věkový rozdíl vnímají samy děti a jinak rodiče. Někomu mít děti tak blízko od sebe vyhovuje, a další by se z toho s odpuštěním zbláznil. A stejné je to mezi mrňaty. Někteří sourozenci si nerozumí, ačkoli je od sebe dělí jen pár měsíců a naopak podle tabulek v podstatě jedináčci jsou kamarádi na život a na smrt. O čemž svědčí i zpovědi dvou našich čtenářek.
 
„Se svou sestrou jsme od sebe dokonce necelý rok. Maminka dost často se smíchem říká, že snad nedodržela ani šestinedělí, jak se těšila na další miminko. Už odmala nám každý závidí, jak je to bezva, že jsme skoro stejně staré. Zřejmě si představují, jaké jsme kamarádky, co si svěřují všechna tajemství a spřádají plány proti rodičům. Ale to bohužel není pravda. Se sestrou si nerozumím, co má paměť sahá. Už jako docela malé holčičky jsme si spolu moc nehrály, nepovídaly si a společný pokoj byl jako vězení. V pubertě se to ještě zhoršilo, tak se naplno projevilo, jak jsme každá jiná. A bohužel ten chlad a odcizení přetrvaly až dodnes. Nedá se říct, že bychom si snad dělaly nějaké naschvály nebo se dokonce nenáviděly, ale nemusíme se. Vidíme se jen při rodinných oslavách a na Vánoce, jinak si žijeme každá svůj život,“ svěřila se Betynce osmadvacetiletá Martina z Moravského Krumlova.
 
To novopečená maminka Jana z Prahy si nemůže vynachválit svůj vztah s o dost starším bratrem. „Svého o osmnáct let staršího bráchu jsem pořádně zaregistrovala až v dospívání. Je z tátova prvního manželství a k nám moc nejezdil. Když mi bylo patnáct, tak jsem nastoupila na gymnázium, kde on učil a tam jsme se sblížili. Obdivovala jsem ho, jak je zábavný profesor, co všechno zná a imponovalo mi, že ho za nejlepšího kantora považují i moji spolužáci. Od té doby jsme ve stálém kontaktu. Teď co sama mám dítě a bráchovi táhne pomalu na padesát, jsou z nás opravdoví přátelé. Dokonce mi místo našeho už hodně starého táty pomáhá s miminkem a vlastně supluje dědečka. Je jedním slovem skvělý a není týden, abychom se neviděli,“ vypráví Jana nadšeně.
A příklady jasně ukazují, jak je jakékoli posuzování ošemetné. Na druhou stranu je lepší vědět, co který rozdílný věk mezi sourozenci obnáší, jaké jsou jeho plusy a mínusy. To abychom se případně mohli jako rodiče připravit. Pokud to tedy jde. :-)

Jsou od sebe 1 - 3 roky
 
Plusy
 
Parťáci
Z dětí budou pravděpodobně kamarádi. Sourozenci s tímto věkovým rozdílem si skvěle rozumějí, dokáží se zabavit. I když se perou, neurážejí se na dlouhou dobu a své spory rychle urovnají, aby si zase měly s kým hrát.
 
Ztráta dominance tak nebolí
Zhruba do tří let také staršího sourozence tak nepálí, že se mu právě narodila „konkurence“. Starší mrňous si naopak připadá důležitý, že má brášku nebo sestřičku a ještě tolik na něho nežárlí. I když tedy netvrdíme, že by nežárlil vůbec☹.
 
Zabavíte je najednou
Zhruba od roku a půl budete mít klid s vymýšlením programu. Oběma se totiž líbí totéž. Stačí jim vyprávět jednu pohádku, stavět kostky nebo chodit na hřiště. Odpadají scény stran starších sourozenců typu „Mě už ale ty mrněcí hry nebaví, já chci mastit počítač.“ Prostě žádné dvojí aktivity, zabavíte je najednou.
 
Mateřská v jednom zátahu
Pokud se nechystáte mít děti tři, tak se vám při tak malém věkovém rozdílu zkrátí doba mateřské i rodičovské dovolené. Respektive jestliže chcete zůstat s dětmi doma, dokud nepůjdou do školky nebo do školy, nebudete muset svůj návrat do práce odkládat tak dlouho.
 
Klepněte pro větší obrázek

Mínusy
 
Bude to fičák
Připravte se na velkou honičku! Pro vás jako matku budou i dva porody v tak blízké době zátěží, ale to nejhorší přijde po narození druhého dítěte. Pořádně se zapotíte a budete hodně unavení. Dokola budete přebalovat (oba), kojit (dost možná také oba), hledat dudlíky, tišit pláč. Jiný bude i rytmus spánku (i tady platí zákon usne-li jedno, druhé se budí), aby si rodič náhodou neodpočinul. Složitý bude i pohyb mimo domov – buď budete muset koupit kombinaci golfáče a hlubokého kočáru, nosit starší dítě v krosně na zádech nebo chodit na velmi krátké procházky.
 
Rodinný rozpočet se dost naboří
Pleny, kosmetika nebo třeba sunar, to vše dvakrát v jeden moment. Samozřejmě, že byste to vašim dětem dopřáli kdykoli, teď to budete bohužel muset platit najednou. A problém bude trochu i s oblečením. Zhruba od druhého roku už po sobě děti nebudou věci moct dědit, většinou totiž budou mít i stejnou velikost. A bez bundy to teď v zimě nepůjde, takže dvakrát, prosím.

Jsou od sebe 3 - 5 let
 
Plusy
 
Pozornost pro každého
Při menších věkových odstupech se druhé miminko trochu šidí. Už není tolik času se s ním zaobírat jako s prvorozeným. Při rozdílu 3 - 5 let to zase jde. Starší děti mohou jít do školky a vy budete mít pro svého mladšího více času. A odpoledne se pak zase bez výčitek víc věnovat staršímu.
 
Od žárlivosti ke společným hrám
Zpočátku budete možná trochu bojovat s žárlivostí prvního dítěte, ale až se situace stabilizuje, bude to lepší. Věkový rozdíl totiž stále nahrává kamarádství. Dvouletý si s pětiletým klidně může hrát. A osmiletý pro tříletý zase bude příkladem, který ho motivuje k pokrokům ve vývoji.
 
Nebudete tak urvaní
Ne, že byste svého staršího nějak šidili, ale přece jen bude méně práce. Váš starší miláček už se umí sám najíst, obléknout a nepotřebuje plenky, což je velká úleva. Unavená budete, ale tak vyčerpaná jako se dvěma batolaty ne.
 
Organizmus zregeneruje
Po tak dlouhé době se i váš organizmus lépe vzpamatuje z prvního porodu. Možná shodíte přebytečná kila a budete se lépe cítit i vypadat.
 
Klepněte pro větší obrázek 

Mínusy
 
Žárlivost
Tří až pětileté děti už si bohužel velmi bolestně uvědomují, že náhle přišly o status jedináčka, kolem kterého se točí svět. Připravte si nervy na žárlivé scény, nevraživost a další projevy nespokojenosti s „malým vetřelcem“.
 
Dvojí zábava
Hlavně zpočátku se budete muset věnovat hlavně staršímu. Samo se ještě nezabaví a pomáhat s miminkem vám nebude chtít. Chtě nechtě budete muset miminko co se zábavy týče, trochu šidit. Musíte se obrnit trpělivostí a místo mytí nádobí půjdete hrát závody aut nebo „na prodávání“ do zblbnutí. Zhruba za dva roky se to ale zlomí a začne platit výše uvedené PLUS.

Jsou od sebe 5 a více let
 
Plusy
 
Velká pomoc
Pokud s vaším starším dítětem ještě nemlátí puberta, získáte neocenitelného pomocníka. Ti mladší vám mohou podat plenu, podržet osušku při koupání, ti starší už zvládnou i procházku s kočárkem.
 
Au pair zadarmo
V tomto případě platí čím větší věkový rozdíl, tím lépe. Čtrnáctiletá slečna určitě pohlídá svého čtyřletého bráchu v podvečer, kdy si vyrazíte na tři hodiny do kina. A bude vás to stát maximálně lístky na film.
 
Bude mít vzor
Sice ne vždy, ale starší sourozenec se stává pro mladšího přirozeným vzorem. Jak spolu budou vyrůstat, váš prvorozený pomůže mladšímu sourozenci vypořádat se se školkou, školou, první láskou. A čím starší budou, tím větší oporou může starší být. Koneckonců, komu asi řekne mladší tajemství o trablech s první láskou? Vám nebo starší sestře?
 
Klepněte pro větší obrázek 

Mínusy
 
Jsou si vzdálené
Pěti a víceletý rozdíl může způsobit, že se mezi nimi nevytvoří bližší vztah. Sourozeneckého řádění si děti moc neužijí, jejich zájmy a potřeby jsou už příliš vzdálené a většinou tvoří tandem „velký šéf a mrňous“.
 
Dva jedináčci v jedné rodině
První dítě, které navíc tolik let vyrůstalo samo, odborníci označují za psychologického jedináčka. Když náhle přijde do rodiny další dítě, je to, jako by vedle sebe vyrůstaly dva jedináčci. Budou se cítit trochu osaměle, okruh zájmů, kamarádů i společných témat prostě chybí.
 
Přijdete zase o svobodu
I pro vás adaptace na miminko nebude snadná. Přijdete o relativní svobodu a klid, který jste se školákem už měli. A začne zase kolotoč nočního vstávání okořeněný o doprovod staršího do školy. Nastane kojení, pleny a konec kavárny s kamarádkami, kterou jste si poslední dva roky jednou týdně dopřávala.

Text: Anna Světlíková
 

Přidat příspěvek Nejnovější komentáře

Betynka na Facebooku


Nejčtenější články