Maminka.czČasopis Moje psychologie

Jaké je vaše EQ?

11.  4.  2015
Oblíbenost, úspěšnost, schopnost dosáhnout svých cílů. Na tom všem se podepisuje emoční inteligence, tedy schopnost vnímat jako radar vztahy a emoce kolem sebe a přirozeně jim přizpůsobovat své chování.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. O emoční inteligenci
2. Test

Zatímco ještě na konci 20. století velela svě- tu logika, a součástí některých přijímacích pohovorů na studia nebo do zaměstnání byly IQ testy, s postupem času se ukazuje, že vedle logiky je neméně důležitá emocionální inteligence. Co si pod tím představit? Schopnost navazovat kontakty, komunikovat, přirozeně získávat sympatie, řešit konflikty, dokázat se vcítit do druhého.

Vědci potvrzují, že právě tyto schopnosti jsou nesmírně důležité pro dosahování úspěchů v práci i v životě a v pocitu spokojenosti. S pojmem emoční inteligence se pracuje od 90. let minulého století, poprvé jej použili psychologové Peter Salovey z Harvardovy univerzity a John Mayer z univerzity v New Hampshire. Podle nich mezi emoční vlastnosti důležité pro dosažení úspěchu patří především vyjádřit a chápat pocity, ovládat své nálady, mít schopnost nezávislého úsudku, být přizpůsobivý, mít schopnost řešit mezilidské problémy, být vytrvalý, přátelský a laskavý.

Emocionální inteligence se dá podobně jako IQ vyhodnocovat, jednotka tohoto měření má pak zkratku EQ. Testy emočních dovedností ovšem nelze hodnotit tak jednoduše jako logické testy, protože emoce jsou ze své podstaty mnohem obtížněji uchopitelné. Zajímavé je, že podle vědců je emoční inteligence na rozdíl od té logické mnohem méně ovlivněná genetikou a dá se bě- hem života rozvíjet.

Lidé, kteří mají vysokou emoční inteligenci, jsou pak podle nich v životě šťastnější. Mají mnoho přátel, jsou oblíbení, a prý dokážou být výteční milenci i laskaví rodiče.

Témata: Testy a kvízy, Časopis Moje psychologie, Skvělé místo, Vysoký cíl, Cestovní kancelář, Záchranná síť, Usmíření, Samota, Spokojený život, Sdílení informací, Kuráž, Vaš, Jak, Pozitivní přístup, Přijímací pohovor, První rande, Sociální dovednost, Sociální cítění, Komunikační nástroj, Opačné pohlaví, Pocit křivdy, Lodička, Protějšek, Jake, Friends